Preskoči na glavni sadržaj

Snima se animirani film Obiteljski portret Lee Vidaković 

U petak, 22. travnja, počelo je snimanje kratkometražnog animiranog filma autorice Lee Vidaković, Obiteljski portret. Snimanje se odvija u francuskom Vendômeu u sklopu rezidencije studija Ciclic, koji je projektu ujedno dodjelio i regionalnu potporu za proizvodnju. Obiteljski portret nastaje u koprodukciji hrvatskog Adriatic Animationa i francuskog Vivement Lundi!. 

Obiteljski portret nastaje u stop motion tehnici, a radi se o kratkometražnom filmu čija se radnja odvija početkom 20. stoljeća u Austro-Ugarskoj Monarhiji. Obiteljski odnosi ispripovijedani su kroz četrnaesteročlanu obitelj. Film prikazuje jedno nedjeljno popodne u aristokratskoj obiteljskoj kući u kojoj živi Andras sa svojom kćeri Zsófiom. Odjednom ga nenajavljeno posjećuje brat Zolta sa svojom dvanaesteročlanom obitelji. Poetična je to, mračna, i pomalo humoristična obiteljska priča, u kojoj su obiteljske veze i odnosi raščlanjeni, te stavljeni na stol.

Animirani film snima se u francuskom gradu Vendômeu u sklopu rezidencije studija Ciclic (Ciclic Animation), koji je projektu dodijelio i potporu za proizvodnju. Rezidencija Ciclic ima tradiciju produciranja kratkih umjetničkih animiranih filmova, a Obiteljski portret prvi je hrvatski projekt koji je dobio tu potporu. 

"Snimati film na Ciclic rezidenciji u bajkovitom Vendômeu u dolini rijeke Loare, s fenomenalnim timom iz Francuske i Hrvatske, je pravi luksuz. Smisao koprodukcije u najboljem svijetlu," izjavila je prilikom početka produkcije Lea Vidaković, koja za film potpisuje režiju, scenarij, izradu lutaka i setova te je također i direktorica fotografije. 

Osim autorice, na izradi seta radili su Marion le Guillou, Maude Gallon, Camille Scudier, Katrin Novaković i Bruno Collet. Animaciju potpisuju Marion le Guillou, Bilitis Levillain i Viollete Delvoye, a montažu Iva Kraljević. Za rasvjetu je zadužen Damien Buquen, a asistentica redateljice je Katrin Novaković. 

Producent filma je Draško Ivezić (Adriatic Animation), a koproducent Jean-Francois Le Corre iz tvrtke Vivement Lundi! iz francuskog Rennesa. Vivement Lundi! iza sebe ima brojne nagrade i priznanja, kao i nominaciju za 92. nagradu Oscar, za kratkometražni film Mémorable.

Snimanje će se u sklopu rezidencije odvijati do 12. kolovoza.

Film nastaje uz podršku, između ostalog, i Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Zagreba, francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike (CNC) te kanala Arte France. 

Projekt Obiteljski projekt predstavljao se u sklopu programa Euro Connection 2021., nagrađen je na Animarkt Stop Motion Forumu i CEE Animation Forumu, a razvijao se i na prestižnoj rezidenciji NEF.

Lea Vidaković diplomirala je 2007. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (grafika i slikarstvo). Tijekom studija, sudjelovala je u razmjeni s češkom filmskom školom FAMU, a kasnije je pohađala tečaj animacije na Volda University College u Norveškoj. Dizajn i animaciju lutaka otkrila je 2009. godine na Sveučilištu Glamorgan u Cardiffu. Od 2011. do 2020. godine magistrirala je vizualne umjetnosti na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Gentu u Belgiji i doktorirala animaciju na Sveučilištu Nanyang Technology u Singapuru. 

Naslovne fotografije: snimanje filma Obiteljski portret

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.