Preskoči na glavni sadržaj

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa u Rotterdamu 

Dugometražni animirano-eksperimentalni film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa autora Dalibora Barića prikazuje se u sklopu programa Luka (Harbour) Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. Festival se ove godine odvija u dva dijela: prvi se održao u veljači, a drugi, u hibridnom izdanju, traje od 2. do 6. lipnja. 

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa od danas je dostupan je za gledanje online na VOD platformi (video on demand/video na zahtjev) Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, a od 3. lipnja festivalska publika će ga moći pogledati i u kinu. Nakon prve kinoprojekcije slijedi i Q+A sesija s autorom Daliborom Barićem

Film se prikazuje u sklopu programa Luka (Harbour) koji je, prema riječima direktorice festivala Vanje Kaluđerčić, namijenjen širokom spektru žanrova i tema, a sve ih povezuje "izvanrednost". Slučajnu raskoš prozirnog vodenog rebusa Kaluđerčić je nazvala "ekstremno kompleksnim eksperimentalnim filmom". 

Film Dalibora Barića svoju je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, nakon čega je 'putovao' svijetom po značajnim filmskim festivalima, uključujući i zagrebački Animafest te Bogotu, Solun, Bucheon, Trst, Hong Kong... 

Podsjetimo, Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa bio je jedan od 27 naslova koji su se razmatrati za nominaciju za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji dugometražnog animiranog filma. Osim toga, Barićev uradak je bio nominiran za najbolji međunarodni dugometražni animirani film za nagradu Satellite koju dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija (International Press Academy - IPA). 

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa priča je o Martinu, koji se pokušao boriti protiv sustava, a sada je u bijegu i konceptualnoj umjetnici Sari. Zajedno se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu, dok im je policija na tragu. Inspektor Ambroz zna da su prava pitanja važnija od odgovora, jer možda ništa nije istina.

Dalibor Barić film je animirao, režirao i montirao te za njega napisao scenarij i skladao glazbu, a producirao ga je Ivan Katić (Kaos). Glasove likovima daju Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić, a za zvuk su zaslužni Dino Brazzoduro i Ivan Zelić iz Studija Nazor. Film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Rijeke.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala u Rotterdamu podijeljeno je na dva dijela: trenutno se odvija drugi dio, koji traje od 2. do 6. lipnja, a prvi se održavao u veljači, kada se prikazivala hrvatska manjinska koprodukcija Dead & Beautiful nizozemskog redatelja Davida Verbeeka (hrvatski koproducent je Nukleus Film).

Osim online projekcija, drugi dio festivala nudi i projekcije u kinodvoranama uz razgovore s autorima. Više o festivalu možete pronaći na službenoj stranici.

Naslovne fotografije: scene iz filma Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.