Preskoči na glavni sadržaj

Slijepčević i Sviličić nagrađeni u Sarajevu

Ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala proglasilo je pobjednike, a među njima su i dva hrvatska autora. Muški film, kratkometražni uradak Nebojše Slijepčevića prikazan u Natjecateljskom programu dokumentarnog filma, osvojio je Nagradu za ljudska prava, dok je Ognjen Sviličić osvojio nagradu CineLink Excellence za svoj projekt Quiet People.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu nagrađena su dva hrvatska autora. Nebojša Slijepčević, čiji je Muški film prikazan u sklopu Natjecateljskog programa dokumentarnog filma, osvojio je Nagradu za ljudska prava. Ovaj 12-minutni film snimljen je za vrijeme tradicionalne svetkovine u južnoj Hrvatskoj, a producentica filma je Vanja Jambrović (Restart).

Na CineLinku, industrijskom segmentu Sarajevo Film Festivala, nagrađen je projekt Quiet People cijenjenog hrvatskog redatelja i scenarista Ognjena Sviličića te producenta Damira Terešaka (Maxima Film). Film čija bi prva klapa trebala pasti krajem 2012. godine osvojio je nagradu CineLink Excellence, a radi se o priči o dvoje roditelja čija uvjerenja dođu u pitanje nakon što im sina netko pretuče na ulici.

Počasno Srce Sarajeva osvojio je cijenjeni hrvatski i međunarodni producent Branko Lustig, dobitnik Oscara za Schindlerovu listu (Schindler's List, 1993) i Gladijatora (Gladiator, 2000).

Filmski festival u Sarajevu održavao se od 6. do 14. srpnja. U njegovom natjecateljskom programu našlo se sedam dokumentarnih te dva kratkometražna hrvatska naslova, dok je niz filmaša sudjelovalo na festivalskim radionicama (Sarajevo Talent Campus) i industrijskim sadržajima (CineLink). Podsjetimo i da je ranije ovoga tjedna dokumentarni projekt Goli (Bosiljak u kamenu) redateljice Tihe Klare Gudac (Factum) osvojio nagradu DOC.incubator na radionici Rough Cut Boutique.

Glavnu nagradu festivala – Srce Sarajeva osvojio je rumunjski film Svi iz naše porodice (Toata lumea din familia noastra) redatelja Radua Judea, dok je Specijalnom nagradom žirija nagrađen turski film Iza brda (Tepenin ardi) redatelja Emina Alpera. Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film osvojio je Povratak (Kthimi) albanske redateljice Blerte Zeqiri, dok je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film odnio rumunjski film Ugasi svjetlo (Turn Off the Lights) Ivane Mladenović.

Cjeloviti popis nagrađenih filmova i autora potražite na ovome linku.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.