Preskoči na glavni sadržaj

Školska videoteka u novom normalnom – panel o mrežnoj dostupnosti filmova i metodičkih materijala za učenike i nastavnike

Hrvatski audiovizualni centar, u sklopu aktivnosti Projekta filmske pismenosti te u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom za djecu KinoKino, organizira panel-raspravu pod nazivom Školska videoteka u novom normalnom: Izazovi i mogućnosti mrežne dostupnosti filmova i metodičkih materijala za učenike i nastavnike, uz koju će biti predstavljene nove i nadolazeće filmsko-obrazovne platforme za osnovne i srednje škole. Panel se održava u četvrtak, 12. studenoga 2020., u 12 sati putem Zooma.

S namjerom razvoja nastave filmske umjetnosti i promicanja filmske i medijske kulture, svake godine u suradnji s festivalima, kinima, filmskim udrugama, školama i drugim tijelima kroz različita događanja nastojimo okupiti nastavnike i odgajatelje iz cijele Hrvatske i ponuditi im specijalizirane radioničke programe, filmove i metodičke alate koje će moći primijeniti u nastavnom procesu, čime aktivno pratimo i podržavamo implementaciju kurikularnih promjena u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske. U ovoj po svemu izvanrednoj godini želja nam je da u zajedničkom susretu stručnjaka iz audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora artikuliramo sve ključne aspekte problematike dostupnosti kvalitetnih filmova za djecu i mlade te metodičkih materijala za nastavnike u online-okruženju. 

U sklopu popratnog programa Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino, raspravu o ovim izazovima potaknut ćemo stoga prezentacijom inovativnih filmsko-obrazovnih platformi koje su od ove nastavne godine dostupne u Hrvatskoj te u zemljama članicama programa Kreativna Europa, a koje donose probranu selekciju suvremenog i baštinskog europskog i hrvatskog filma, i to filmova za djecu i mlade te filmova djece i mladih. Riječ je, prvenstveno, o platformi projekta CinEd 2.0, čiji je nosilac u Hrvatskoj udruga Bacači sjenki, zatim novom projektu programa Sedmi kontinent portalu Vrti svoj film te o platformi Filmska naSTAVa Hrvatskog filmskog saveza, ali i o drugima poput uspješnog portala croatian.film Zagreb Film Festivala te raznim drugim korisnim filmskim izvorima za nastavu.

U drugom dijelu panela u radioničkom ćemo se obliku posvetiti pojedinačnim pitanjima – kako se rješavaju autorska i prikazivačka prava kada je u pitanju film namijenjen nastavi, kakvi su tehnički uvjeti za prikazivanje filma u fizičkim i virtualnim školama, koji su specifični zahtjevi nastavnika i učenika s jedne, a filmskih autora, producenata i pružatelja platformi s druge strane, kako izgleda financijska struktura školskog distribucijskog “tržišta” i kako osigurati da svim učenicima filmska nastava bude jednakopravno dostupna, kako je selekcijski proces ovakvih projekata usklađen s postavkama kurikularne reforme... Također, kako osigurati da po postepidemijskom povratku u školske klupe virtualni oblici nastave i školski televizor ne zamijene ono temeljno i najvrjednije što zagovaramo svi koji se bavimo filmskim obrazovanjem – iskustvo uživanja u filmskoj umjetnosti u pravoj kinodvorani. 

U panelu će sudjelovati Jelena Modrić, docentica montaže pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te jedna od autorica platforme Filmska naSTAVa, Ivana Jakobović Alpeza, voditeljica programa Sedmi kontinent, Marija Georgiev, koordinatorica projekta CinEd 2.0, Marija Ćurić, voditeljica platforme croatian.film, Ana Manjaka, profesorica Hrvatskog jezika u OŠ Župa Dubrovačka, Nataša Sajko, profesorica Hrvatskog jezika u Medicinskoj školi Varaždin i članica Radne skupine predmetnog kurikuluma Hrvatskog jezika pri MZO-u, Anita Duvnjak, rukovoditeljica Odjela za pravne poslove u HAVC-u i Uroš Živanović, voditelj Projekta filmske pismenosti u HAVC-u, ujedno moderator panela.

Panel se odvija putem videoplatforme Zoom, u četvrtak, 12. studenoga, u 12 sati. Sudjelovanje je besplatno, a prijave su obavezne i primaju se do srijede, 11. studenoga, do 17 sati. Prijavnica se nalazi na ovoj poveznici: bit.ly/KinoKino2020.

Dan prije održavanja panela, u srijedu, 11. studenog, svim će sudionicima biti poslani pristupni podaci za Zoom te, kako bismo potaknuli usmjerenu raspravu, kratak orijentacijski popis tema odnosno pitanja pomoću kojih se lakše mogu pripremiti za praćenje i sudjelovanje. Predviđeno vrijeme trajanje panela je od 12 do oko 14:15 h.

Ovo događanje realizira se u sklopu aktivnosti Projekta filmske pismenosti (2017. – 2021.) Hrvatskog audiovizualnog centra, a u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom za djecu KinoKino. Za sve dodatne informacije o panelu molimo da se obratite na e-adresu uros.zivanovic@havc.hr. (Za informacije o programu samog festivala možete se obratiti na info@kinokino.hr.)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.