Preskoči na glavni sadržaj

Škola medijske kulture 'dr. Ante Peterlić' po peti put u Varaždinu 

Petu godinu zaredom, Varaždin je domaćin Škole medijske kulture 'dr. Ante Peterlić' koja će se uz bogat edukativni program održati od 18. do 26. kolovoza.

Ovogodišnje izdanje Škole predstavili su na danas održanoj press konferenciji u salonu Gradske vijećnice Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, Hrvoje Selec, tajnik Hrvatskog filmskog saveza, Sanja Zanki Pejić, voditeljica obrazovnih i revijskih programa Hrvatskog filmskog saveza te Dubravka Kalinić Lebinec, voditeljica i osnivačica Filmsko-kreativnog studija VANIMA. 

Škola medijske kulture već niz godina funkcionira kao vrijedna platforma za edukaciju stručnog školskog osoblja – nastavnika, ali i studenata, učenika i svih zainteresiranih građana – na području filmske umjetnosti. Spomenuti projekt  priprema i potiče sve sudionike na samostalno kreativno bavljenje filmom, ali i za kritičko-analitički odnos prema filmu i drugim audiovizualnim sadržajima koje konzumiraju putem elektroničkih medija i tako sudjeluju u sustavu cjeloživotnog obrazovanja. Prema izvješću Vijeća Europe, Škola spada među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

"Petu godinu zaredom u Varaždinu organiziramo Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić. U Varaždin stiže 110 polaznika koji će sudjelovati u dva medijska stupnja i jedanaest radionica. Cijeli se program održava u partnerstvu s  Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH, Društvom hrvatskih filmskih redatelja, Agencijom za elektroničke medije, Gradom Varaždinom, Varaždinskom županijom,  Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, Kinom Gaj, Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Gradskim muzejom Varaždin i Studentskim centrom Varaždin", izjavio je tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec.

Svrha programa Škole medijske kulture jest dati temeljna znanja za provedbu nastave (osnove medijske teorije, osnove filmskoga jezika, temeljne filmske vrste, intermedijske veze, metodičke radionice), a putem radionica omogućiti stjecanje neposrednih stvaralačkih i radnih iskustava korisnih za nastavu te za upućeniji praktični rad s učenicima.

"Posebno mi je drago što se ovaj projekt po peti put održava u Varaždinu. Grad Varaždin apsolutno podržava ovakve programe i projekte koji vode ka boljem upoznavanju sadržaja, ali ono što je ključno - ka boljem radu nastavnika koji se unutar ovih programa educiraju, ali i koji će motivirati mlade nadolazeće naraštaje. Čestitam organizatorima na sjajno odrađenom poslu i ne sumnjam da će nakon Škole polaznici izići s novim znanjima i idejama kako se razvijati dalje", izjavio je na pressici zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković. 

U devet intenzivnih i zanimljivih filmskih dana plan rada raspoređen je u predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu, a upravo sve to čini Školu idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

Voditeljica Filmsko-kreativnog studija VANIMA Dubravka Kalinić Lebinec osvrnula se na povijest Škole iz perspektive nekadašnje polaznice, a danas predavačice. "Varaždin je na određeni način centar filmske animacije, a sami osnivači VANIME su nekada davno bili polaznici ovakve škole medijske kulture koja se tada zvala Ljetna škola filma i također je bila namijenjena učiteljima, nastavnicima i profesorima. Ova škola za pedagošku struku i za voditelje filmskih družina ima vrlo značajnu ulogu – svake godine uključuje 90 sati edukacije, bilo radioničkog bilo seminarskog tipa. Škola medijske kulture tako znatno pomaže ne samo Varaždinu i Varaždinskoj županiji već i cijeloj Hrvatskoj da integrira znanje unutar samog sustava. Jasno nam je svima da su djeca danas djeca medija, a film je ključni audiovizualni medij. S prosvjetarske strane i strane voditelja različitih filmskih družina, ova nam Škola izuzetno puno znači". 

Sanja Zanki Pejić, voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza osvrnula se na broj polaznika koji stiže iz samog Varaždina: "Kroz ovih pet godina broj polaznika iz grada Varaždina i Varaždinske županije je izuzetno narastao i oni sad čine više od polovice ukupnih polaznika škole. Na taj smo način zapravo medijski opismenili profesore i nastavnike koji direktno ulaze u nastavu, koji možda nisu bili sigurni žele li predavati ovakav oblik nastave i upravo ta iskrica koju im upalite – a to znamo i po tome što se mnogi od njih iz godine u godinu vraćaju u Školu – vjerujem da utječe i na jako puno učenika što posljedično vidimo i po broju filmova koji nastaju upravo kroz školske filmske družine". 

Škola medijske kulture ove godine uključuje dva seminarska stupnja – prvi koji pruža temeljna znanja i namijenjen je nastavnicima i drugim polaznicima koji ta znanja nisu mogli steći u okviru svoga studija ili koji ta znanja trebaju utvrditi te drugi koji pruža dodatna, specijalizirana znanja nastavnicima u osnovnim i srednjim školama te drugim zainteresiranim polaznicima. Teme prvog stupnja kreću se od teorije i povijesti filma preko filmskih vrsta, rodova i žanrova do medijske kulture te specifičnih tema poput važnosti Zagrebačke škole crtanog filma u povijesti animacije, radiodrame i ars akustike itd. Preostali program uključuje jedanaest radionica pa tako svi zainteresirani polaznici mogu birati između: radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, glazbenog videospota, televizijske reportaže, radiofonskih eksperimenata, kamere i snimanja, montaže, fotografije, te radionice za oblikovanje zvuka na filmu. 

Voditelji radionica su stručnjaci iz raznih područja: fotograf Darije Petković, radijska voditeljica i autorica radijskih dokumentaraca Ljubica Letinić, montažer Marinko Marinkić, glazbenik Filip Dizdar, redatelj Tomislav Mršić, redatelj Igor Jelinović, urednica Maja Tokić, redateljica Jasminka Bijelić Ljubić, snimatelji i redatelji Boris Poljak i Dinka Radonić, montažeri Ivana Fumić i Jan Klemsche te dizajner zvuka Martin Semenčić. Predavači na seminarskim programima su: dr. sc. Midhat Ajanović, dr. sc. Ana Đordić, doc. art. Jelena Modrić, mag. hist. et mag.litt.comp. Silvestar Mileta, prof. Mirjana Jukić, mag. paed. soc. Katica Š̌arić, dr.sc. Boško Picula, dr.sc. Dejan Durić, mag. litt.comp et mag.soc. Karla Lončar, dr.sc. Ilija Barišić, izv. prof. art. Davor Švaić, prof. Marina Zlatarić, mag. prim. edu. Dubravka Kalinić Lebinec, prof. dr.sc. Žarko Paić, prof. Melita Horvatek Forjan, prof. Ana Brčić Bauer te izv. prof. dr.sc. Rajko Petković

Više o Školi medijske kulture možete pronaći na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: konferencija za medije

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.