Preskoči na glavni sadržaj

Site Selection Mare Šuljak u natjecateljskom programu 59. Oberhausena

Eksperimentalni film Site Selection redateljice Mare Šuljak uvršten je u program 59. izdanja Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu, jedne od najprestižnijih filmskih manifestacija posvećenih ovoj filmskoj formi. U popratnom programu festivala bit će prikazani dokumentarni radovi Petra Krelje, Krste Papića i Zorana Tadića. Festival će se održati od 2. do 7. svibnja.

Site Selection trominutni je eksperimentalni film koji sadrži i elemente animacije. Sastavljen od fotografija gradskih pročelja, film je to o lisici koja lutajući gradom traži svoje mjesto. Film je prikazan na 21. Danima hrvatskog filma, gdje je Mare Šuljak osvojila nagradu za najbolju debitanticu. Za koncept i realizaciju filma zaslužna je autorica, a film je nastao u produkciji Kinokluba Zagreb. Mare Šuljak rođena je Dubrovčanka, 2008. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Zlatka Kesera, a Site Selection njezin je prvi film.

Site Selection prikazat će se u međunarodnom natjecateljskom programu festivala kao jedan od 57 filmova iz 29 zemalja koji su izabrani između 4960 prijavljenih radova.

Hrvatskim filmom bavit će se i Festival Profiles, jedan od popratnih programa Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu. Program je posvećen izborima iz opusa različitih filmaša, među njima i hrvatskim dokumentaristima Petru Krelji, Krsti Papiću i Zoranu Tadiću. Radi se o programu u sklopu kojeg su dosad prikazani radovi Dušana Makavejeva, Želimira Žilnika, Karpa Godine i Sarajevske škole dokumentarnog filma, a kojim se međunarodnoj publici nastoje otkriti radovi autora iz bivše Jugoslavije koji već desetljećima nisu prikazivani izvan regije. Selektori navode da se radi o filmašima čiji radovi i danas iznenađuju svojom društvenom angažiranošću i modernošću te kritičnim stavom koji zauzimaju prema socijalizmu i birokraciji. Program će se održati 5. i 6. svibnja, a cjelovit popis filmova donosimo na kraju obavijesti. Program se organizira u suradnji sa Hrvatskim filmskim savezom, Zagreb filmom, Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva te Hrvatskim audiovizualnim centrom.

59. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu održat će se od 2. do 7. svibnja, a u njegovim programima bit će prikazano oko 450 filmova iz 60 zemalja. Njegov natjecateljski program podijeljen je u pet kategorija, a u njemu će biti prikazan 131 rad iz 40 zemalja. Više informacija o programu potražite na službenim stranicama festivala.

Podsjetimo da se večeras (utorak, 19. ožujka) u sklopu programa Kratki utorak u zagrebačkom kinu Tuškanac prikazuje program Oberhausen on Tour 2013, čiji će gost biti jedan od selektora Oberhausena Olaf Möller, inače i renomirani filmski kritičar, programer i znalac, koji će održati razgovor na temu selektiranja filmova u programe svjetskih festivala A-kategorije. Više informacija potražite na ovoj poveznici.

FESTIVAL PROFILES:
Program 1 - Nedjelja, 5. svibnja
Hitch Hitch Hitchcock, r: Zoran Tadic, 7'
Ponude pod broj, r: Petar Krelja, 13'
Amerikanka, r: Zoran Tadic, 13'
Čvor, r: Krsto Papic, 11'
Specijalni vlakovi, r: Krsto Papic, 15'
Dernek, r: Zoran Tadic, 12'
Halo München, r: Krsto Papic, 12'

Program 2 - Ponedjeljak, 6. svibnja
Poštar s kamenjara, r: Zoran Tadic, 12'
Druge, r: Zoran Tadic, 13'
Coprnice, r: Petar Krelja, 9'
Nek se čuje i naš glas, r: Krsto Papic, 15'
Mala seoska priredba, r: Krsto Papic, 18'
Budnica, r: Petar Krelja, 10'
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.