Preskoči na glavni sadržaj

Sinoć svečano otvoreni 20. Dani hrvatskog filma

Jubilarni 20. dani hrvatskog filma, godišnji pregled domaće produkcije kratkometražnog i srednjometražnog filma, otvoreni su sinoć u kinu Studentskog centra u Zagrebu, gdje će se u idućih pet dana za nagrade natjecati 115 filmova, izabranih između 232 pristigla rada.

Filmskom redatelju Vatroslavu Mimici prigodom svečanog otvorenja uručena je nagrada Društva hrvatskih filmskih kritičara (DHFK) za životno djelo Zlatni Oktavijan, dok je filmskom snimatelju Enesu Midžiću uručena nagrada Vladimir Vuković za životno djelo na području istraživanja hrvatske filmske baštine.

DHFK nagradio je Vatroslava Mimicu za trajan i neizbrisiv trag u 30 godina djelovanja na području hrvatskog filma, te režiju nekih od vrhunaca hrvatske kinematografije, počevši od Prometeja s otoka Viševice (1964.) pa sve do Banovića Strahinje (1981.), istaknuo je predsjednik DHFK-a Bruno Kragić.

Dani hrvatskog filma, zamišljeni kao sveobuhvatni prikaz godišnje hrvatske filmske produkcije, utemeljeni su ratne 1992. godine. Nakana im je da u Zagrebu, mimo Pulskog festivala, ponude valorizaciju hrvatskog filma, podsjetio je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, koji je i službeno otvorio Dane.

Ove godine za festivalske nagrade natjecat će se 17 igranih filmova, 16 dokumentaraca, 16 animiranih filmova, 15 eksperimentalnih, 26 namjenskih filmova i 25 glazbenih spotova. Festival završava 9. travnja svečanom dodjelom nagrada. Ulaz na sve programe Dana je besplatan, a detaljne informacije o programima konkurencije i svim popratnim programima pogledajte ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.