Preskoči na glavni sadržaj

Sinoć počeo 12. Motovun Film Festival

Sinoć je svečanim otvorenjem započeo 12. Motovun Film Festival. Festival će i ove godine ponuditi bogat filmski program te ugostiti nekoliko značajnih gostiju iz svijeta filma.

Tako će se na programu naći 94 naslova iz 34 zemlje, a među njima i mnogi nagrađivani na festivalima u Cannesu, Veneciji, Torontu, Sundanceu i Karlovym Varyma.

Festival ove godine donosi i pregled recentne slovenske kinematografije te filmove britanskog rock dokumentarista Juliena Templea i rumunjskog filmaša Razvana Radulescua, koji su ujedno i gosti festivala. Dobitnik ovogodišnje nagrade Motovun Mavarick Award britanski je komičar, redatelj, glumac i pisac Terry Jones, najpoznatiji kao član skupine Monty Python, također gost festivala.

Ove godine po prvi puta dodijelit će se i Nagrada Bauer za najbolji regionalni film u protekloj godini i to sa željom da se doprinese otvaranju nacionalnih granica i filmskih tržišta zemalja regije. Odabrana su tri filma finalista koji će biti prikazani u programu festivala te će jedan od njih biti nagrađen nagradom. Filmovi finalisti su: Kenjac Antonija Nuića, Crnci Zvonimira Jurića i Gorana Devića te Technotise - Edit i ja Alekse Gajića. Više o Nagradi Bauer pročitajte ovdje.

Od hrvatskih filmova publika će u Glavnom programu moći pogledati debitantski dugometražni igrani film Danila Šerbedžije 72 dana koji je na upravo završenom Festivalu igranog filma u Puli osvojio Nagradu publike, a glavni glumac filma Rade Šerbedžija Zlatnu Arenu za najbolju glavnu mušku ulogu. Osim njega bit će prikazane i četiri hrvatske manjinske koprodukcije: omnibus pet autorica Neke druge priče u kojem jednu od priča potpisuje hrvatska scenaristica i redateljica Ivona Juka, potom Besa Srđana Karanovića, Prije svega, Felicija Melisse de Raaf i Razvana Radulescua te Slovenka Damjana Kozolea.

Festival ove godine traje od 26. do 30. srpnja 2010.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.