Preskoči na glavni sadržaj

Sigurnom mjestu pet nagrada na 36. Filmskom festivalu Herceg Novi

Dugometražni igrani prvijenac Jurja Lerotića (Pipser), Sigurno mjesto, na nedavno je završenom Filmskom festivalu Herceg Novi osvojio čak pet nagrada, uključujući i onu glavnu - Grand Prix festivala (Velika Zlatna mimoza) te nagradu filmskih kritičara Europe i Mediterana (Fedeora).

Žiri natjecateljskog programa dugometražnog igranog filma u sastavu Jelisaveta Seka Sablić – predsjednica, Rumena Bužarovska, Đorđe Milosavljević, Andrija Mardešić i Dušan Kasalica, odlučio je Grand Prix Filmskog festivala Herceg Novi (Velika Zlatna mimoza) dodijeliti Sigurnom mjestu redatelja Jurja Lerotića. 

"U ovom emotivnom i zastrašujućem putovanju u najmračnije kutke ljudske svijesti, precizna režija i maestralne glumačke izvedbe nam pokazuju da sigurno mjesto zapravo ne postoji i ljubav kao ultimativna emocija zapravo ne može ništa naspram egzistencijalnog nemira koji može obuzeti jedno ljudsko biće," stoji u objašnjenju žirija.

Film je osvojio i nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (ravnopravno Goranu Markoviću i Juraju Lerotiću za isti film), plaketu “Zoran Živković” za najbolji film, kao i nagradu Fedeora (Federacija filmskih kritičara Europe i Mediterana) za najbolji film.

“Obično pitamo ljude što im se sviđa u filmu i zajedničko je da ga dožive kao iskrenog, što zvuči kao fraza, ali očito da je tako. Mislim da ima nešto u tome da je svako doživio neki gubitak, možda ne ovako veliki, pa ih zbog toga film dotiče, i vjerojatno zbog toga što u njemu, usprkos toj katastrofi postoji neka vrsta ljubavi, tako da je vjerojatno to dobar spoj," rekao je Lerotić pri preuzimanju nagrada.

Koproducentica filma Nevenka Sablić (Zelena zraka) je pročitavši scenarij bila uvjerena da to mora biti odličan film, i nikada nije sumnjala u svoju odluku.

“Meni se čini da je čitava ekipa na isti način ušla u ovu priču, i onda te to nosi i drži u cijelom procesu, da si siguran da će se isto dogoditi i s publikom.”

Komentar na višestruko nagrađeni film Sigurno mjesto imao je i predsjednik Savjeta festivala Stevan Koprivica, koji je zaključio da se rijetko dogodi da se poklope ukus žirija i publike.

“Ovaj čudesni film koji je osvojio nagrade se nametnuo, s jedne strane velikim dometima u filmskom jeziku, od montaže, preko glume do režije, a s druge, ta nedirnuta, delikatna tema suicida naših bližnjih, od koje redatelj nije pravio nasilnu metaforu niti se bavio nekim nadgradnjama, nego nam je samo ispričao priču. Bez insistiranja na idejnom planu, zato se on može čitati na više načina, ali ono što je najvažnije, to je ta emocija koja ostaje i stisnutost grla i duše kad pogledate film,"

Sigurno mjesto je priča o nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred razornom snagom duševne bolesti, ali i s upornom, nepokolebivom silom bezuvjetne ljubavi. Radnja filma temelji se na osobnom iskustvu redatelja i scenarista Jurja Lerotića koji ujedno u filmu igra i glavnu ulogu. Pored njega, glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković. Nastao je u produkciji tvrtke Pipser, producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December (Vlado Bulajić i Lija Pogačnik). Više o filmu možete saznati na ovoj poveznici

Na festivalu u Herceg Novom slavile su i hrvatske manjinske koprodukcije. Zlatnu mimozu za najbolji scenarij tako je dobila Una Gunjak za film Ekskurzija, jer, kako stoji u obrazloženju žirija, autorica kroz uvjerljivost govora otkriva svjež pogled na mladu generaciju. Nagradu je osvojila i glumica Asja Zara Lagumdžija koja je osvojila Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu "za svjež i autentičan glumački izraz." Hrvatski koproducent filma je Siniša Juričić (Nukleus film). Film je realiziran kao koprodukcija šest zemalja – Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška i Katar

Posebno priznanje žirija osvojio je glumac Jovan Ginić za ulogu u filmu Lost Country Vladimira Perišića, koji je u svibnju imao svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Cannesu. Hrvatska koproducentica filma je Ankica Jurić Tilić (Kinorama).

Autori filma Da li ste videli ovu ženu?, Dušan Zorić i Matija Glušević, osvojili su nagradu 'Živko Nikolić' za poseban doprinos filmskom izrazu, "zbog inovativnog, hrabrog i eksperimentalnog izraza, podsjećajući na originalni i nekonvencionalni rukopis Živka Nikolića." Film je realiziran u koprodukciji s hrvatskom kućom Dinaridi film, a koproducentica je Tena Gojić, dok glavnu ulogu nosi Ksenija Marinković

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.