Preskoči na glavni sadržaj

Sigurnom mjestu glavna nagrada na 20. izdanju festivala Indie Lisboa

Dugometražni igrani prvijenac redatelja Jurja Lerotića, Sigurno mjesto, proglašen je najboljim međunarodnim filmom festivala nezavisnog filma Indie Lisboa, čije se 20. izdanje odvijalo u Lisabonu od 27. travnja do 7. svibnja. 

"Nagrada za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji ide filmu koji se od prve scene hitno kreće s ciljem da ispriča priču koja nadilazi osobno iskustvo i govori o univerzalnim temama povezanosti sa životom i jedni s drugima. Sa svojim suptilnim dodirom hibridnosti, film je napravljen s redateljskim savršenstvom, preciznim prizorima i izvedbama koje suptilno opisuju krajnje tužan zaplet. Dokazuje sposobnost filma da djeluje na gotovo terapeutski način i uzdigne privatnu priču na univerzalnu razinu," obrazložio je žiri festivala Indie Lisboa svoju odluku da nagradi film Sigurno mjesto Jurja Lerotića

Film Sigurno mjesto bio je hrvatski kandidat za nagradu Oscar. Svjetsku premijeru imao je na Filmskom festivalu u Locarnu gdje je osvojio čak tri nagrade (najbolja režija, glumac i debitantski film), a regionalnu na Sarajevo Film Festivalu, gdje je osvojio četiri nagrade (od kojih čak dva Srca Sarajeva: za najbolji film i najbolju mušku ulogu). Prikazan je u programu gotovo 40 svjetskih festivala te je osvojio ukupno 19 nagrada.

Sigurno mjesto je priča o nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred razornom snagom duševne bolesti, ali i s upornom, nepokolebivom silom bezuvjetne ljubavi. Radnja filma temelji se na osobnom iskustvu redatelja i scenarista Jurja Lerotića koji ujedno u filmu igra i glavnu ulogu. Pored njega, glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković. Nastao je u produkciji tvrtke Pipser, producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić), a pridruženi producent slovenska produkcija December (Vlado Bulajić i Lija Pogačnik).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.