Preskoči na glavni sadržaj

Sigurno mjesto uspješno predstavljeno u Los Angelesu i New Yorku u sklopu kampanje za nagradu Oscar

Ekipa filma Sigurno mjesto – redatelj i scenarist Juraj Lerotić, glumac Goran Marković i producentica Miljenka Čogelja proteklih su dana boravili u Los Angelesu i New Yorku povodom promotivnih aktivnosti u sklopu kampanje za nagradu Oscar uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Promotivna kampanja uključivala je pet projekcija filma na velikom platnu od čega četiri u Los Angelesu: dvije u kinima Rodeo i Sunset u studenome, potom 5. prosinca u Malibu Film Society te 6. prosinca u Four Seasons Beverly Hills hotelu. Prvi razgovor s publikom vodio je Scott Talal, voditelj kluba ljubitelja filma u Malibuu, a drugi Byron Burton, novinar The Hollywood Reportera i urednik bloga Awards focus koji Sigurno mjesto smatra jednim od filmova godine.

U New Yorku je održana jedna  projekcija – i to 9. prosinca u renomiranom kinu redateljskog udruženja Director's Guild of America (DGA) – istu je otvorio Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra uz riječi podrške filmu i prezentacijom uspjeha hrvatskog filma u proteklih godinu dana. Projekcijama su prisustvovali, među ostalima, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima veleposlanik Ivan Šimonović i poznati snimatelj Igor Martinović (House of Cards, Man on Wire, The Night Of, The Outsider), konzulica RH u New Yorku Lidija Babić i generalna konzulica RH u Los Angelesu Renee Pea.

Projekcije bile su popraćene razgovorima s članovima ekipe filma Sigurno mjesto. Pored toga, održano je i niz virtualnih projekcija u medijima poput Screen International, The Wrap te na blogovima koje prate glasači Akademije – sve su bile popraćene videorazgovorima s ekipom filma. 

"Projekcije na kojima smo održali razgovore pratile su emotivne reakcije s poistovjećivanjem publike s temom i likovima te potrebom za iskrenim dijeljenjem iskustva gledanja filma. Prekrasna je bila reakcija i podrška hrvatskih filmskih djelatnika koji žive i rade u LA-u i NY-u koji su posjetili projekcije, a osobito podrška kolega koji su podržali i promovirali film među glasačima Akademije - direktora fotografije Vanje Černjula, redateljice Antonete Alamat Kusijanović i montažera Mirana Miošića," izjavila je producentica filma Miljenka Čogelja.

"Zanimljivo je kako je publika rezonirala s temom mentalnog zdravlja i kako su tu temu doživjeli jako važnom i aktualnom i u njihovom društvu. Potreba za psiholozima, kažu, nikad nije bila veća, a filmovi poput našeg otvaraju prostor za diskusiju o toj temi. Iskrenost filma ih je navela da se i oni otvore prema nama, kao i na drugim mjestima na kojima smo gostovali s filmom," ovim je riječima iskustvo promocije filma u SAD-u opisao Goran Marković.

"Ove smo godine po prvi puta proširili kampanju za Oscara na New York. Bio je to pun pogodak zbog samog događaja i prestižne lokacije za koju svi glasači Akademije znaju - time smo pridobili pažnju glasača na toj strani SAD-a te novi val interesa medija. Bitan faktor u predstavljanju filma su svakako bili Juraj, Goran i Miljenka zbog direktnog kontakta nakon projekcija. Dodatno, naši filmaši  koji žive i djeluju u New Yorku - poput redateljice Antonete Alamat Kusijanović i snimatelja Vanje Černjula - puno su pomogli vlastitim angažmanom," izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich.

"U kampanji nam je pomogla i Marina Grašić, američka producentica hrvatskog porijekla koja trenutno u Zagrebu radi na filmu 'Canary Black'. Sigurno mjesto preporučila je Wadeu Majoru, izuzetno utjecajnom kritičaru i producentu koji radi za nacionalnu KABC radio postaju, iznimno popularnu među glasačima Akademije. Film mu se jako svidio pa nas je dodatno podržao," dodao je Marcich.

Proširena lista nominiranih filmova u različitim kategorijama bit će objavljena 21. prosinca, dok će nominacije za Oscara biti objavljene 24. siječnja 2023. godine.

Fotografije s projekcije u New Yorku nalaze se na OVOJ poveznici. Fotografije su slobodne za objavu, uz potpis autorice: Marcie Revens.

Naslovne fotografije: projekcija filma Sigurno mjesto u New Yorku
(autorica fotografija: Marcie Revens)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.