Preskoči na glavni sadržaj

Sieranevada u kinima od 24. studenog

Nakon što se u sklopu nedavno završenog 14. izdanja ZFF-a predstavio domaćoj publici i odnio Zlatni bicikl, nagradu koja se dodjeljuje najboljem ostvarenju u programu Ponovno s nama, manjinska hrvatska koprodukcija rumunjskog redatalja Cristija Puija, film Sieranevada, kreće u redovnu kinodistribuciju diljem Hrvatske (Zagreb, Osijek, Dubrovnik, Rijeka i Split). 

Sieranevada prikazuje obiteljsko okupljanje na komemorativnoj večeri. Čekajući svećenika, prisutni razglabaju o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima. Scenarij i režiju potpisuje Cristi Puiu, a produkciju rumunjska tvrtka Mandragora u koprodukciji s francuskom tvrtkom Alcatraz films, hrvatskim Spiritus movensom, bosanskohercegovačkom tvrtkom 2006. te makedonskom produkcijom Sisters and Brother Mitevski. Hrvatska producentica filma je Zdenka Gold, a jednu od uloga igra hrvatska glumica Petra Kurtela.

Film Sieranevada svjetsku premijeru doživio je ove godine u Cannesu, gdje je konkurirao za Zlatnu palmu, a na 52. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu osvojio je nagradu Zlatni Hugo za najbolji film te nagradu Srebrni Hugo za najbolju režiju. Uz to, film je i rumunjski kandidat za nagradu Oscar. 

Domaća publika imat će ga priliku pogledati već u četvrtak, 24. studenog, od kada se počinje prikazivati u zagrebačkom kinu Europa, a od 1. prosinca film se prikazuje i u Kinematografima Osijek, Kinematografima Dubrovnik, Art kinu Rijeka i Zlatnim vratima Split

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.