Preskoči na glavni sadržaj

Šest hrvatskih naslova na Filmskom festivalu u Valletti

Dva dugometražna i četiri kratkometražna hrvatska filma nalaze se u konkurenciji Filmskog festivala u Valletti. Festival, koji se od 14. do 23. lipnja održava u glavnom gradu Malte, će u svojem petom izdanju prikazati 46 dugometražnih i 50 kratkometražnih naslova. 

U konkurenciji dugometražnih filmova nalazi se omnibus Duboki rezovi kojeg su režirali Dubravka Turić (Trešnje), Filip Mojzeš (Smrt bijela kost) i Filip Peruzović (Predmeti koji tonu). Film je nastao u produkciji zagrebačke tvrtke Kinematograf (Dijana Mlađenović). U istom natjecateljskom programu je i hrvatska manjinska koprodukcija Izbrisana redatelja Mihe Mazzinija (hrvatski koproducent je Ankica Jurić Tilić, Kinorama). 

U kratkometražno natjecanje plasiralo se igrani naslov Sitnica Mladena Stanića te animirani filmovi Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa JohnsonaNeobična kupka gospodina Otmara Nike Radasa i Zagubljena sjećanja Ivane Radić

Kratkometražni animirani film Neobična kupka gospodina Otmara nastao je u produkciji Klinike za psihijatriju Vrapče, dok je postprodukcija rađena pod okriljem Hrvatske udruge digitalnih umjetnika, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Film će se prikazati i na ovogodišnjem izdanju Diversions International Film Festivala te na Danima hrvatskog filma. Priča je to o gospodinu Otmaru koji se ne uklapa u nametnute društvene norme, zbog čega biva izveden pred sud koji ga šalje u psihijatrijsku ustanovu s ciljem da ga se vrati u društveno prihvatljive okvire. Propisana terapija nailazi na neočekivane otpore. 

Zagubljena sjećanja Ivane Radić svoju će međunarodnu premijeru doživjeti upravo na Filmskom festivalu u Valletti. Ovaj je animirani film svoju hrvatsku premijeru imao u Natjecanju hrvatskog filma na 29. Animafestu, a bit će prikazan i na 28. Danima hrvatskog filma. Film je nastao u produkciji Akademije likovnih umjetnosti (Aleksandar Battista Ilić) i Zagreb filma (Vinko Brešan). Zagubljena sjećanja prikazuju idiličnu kolibu, duboko u šumi, gdje sve odiše mirom. Dani su ispunjeni svjetlošću, kukci slobodno tumaraju i stvari su na svojem mjestu. Međutim, noću se sve mijenja. Zec neutaživo žeđa za svime što je sirovo, nasilno i prirodno. Njegovi ga nagoni čine zatočenikom vlastitog tijela i jednog dana potpuno gubi kontrolu. 

Filmski festival u Valletti najveće je filmsko događanje na Malti koje privuče oko 10 000 posjetitelja. Osim projekcija filmova, na festivalu se održavaju mnoge radionice i masterclass predavanja za javnost i pripadnike filmske industrije. 

Od ove godine, malteški festival svoje natjecateljske programe posvećuje isključivo filmovima iz 34 male zemlje u Europi, Sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku. Svi filmovi u konkurenciji natječu se za nagrade u vrijednosti od 3 000 eura. Više o festivalu možete saznati na njegovoj službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Neobična kupka gospodina OtmaraIzgubljena sjećanja Duboki rezovi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.