Preskoči na glavni sadržaj

Šest hrvatskih filmova nagrađeno na 16. Sarajevo Film Festivalu

Sinoć je svečanim proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada završeno 16. izdanje Sarajevo Film Festivala (23. - 31. srpanj 2010) na kojem je ove godine nagrađeno čak šest hrvatskih filmova.

Hrvatska je svog aduta ove godine imala u natjecateljskom programu kratkometražnog filma jer je Srcem Sarajeva, najvažnijom festivalskom nagradom, nagrađen Žuti mjesec Zvonimira Jurića, intimistična priča o dvije susjede čije prvo poznanstvo postaje snažna intimna ispovijed, a ove je godine bio prikazan i na 60. Berlinaleu. Specijalnom nagradom žirija u programu kratkometražnog filma nagrađen je animirani film Nespavanje ne ubija Marka Meštrovića.

U natjecateljskom programu dokumentarnog filma drugu po važnosti nagradu - Nagradu za ljudska prava - odnio je dokumentarni film Roberta Tomića Zubera Mila traži Senidu, emotivna priča o djevojci Mili Janković za koju se je godinama vjerovalo da je nestala u ratu. Dokumentarni film Gorana Devića Poplava nagrađen je nagradom EDN Talent Grant Europske dokumentarističke mreže koja je partner sarajevskog festivala, a nagrada je ustanovljena kako bi se podržali talentirani autori dokumentarnog filma iz regije. Devićev film bavi se ljudskim i međunacionalnim odnosima u jednoj maloj zajednici kroz priču Srbina i Hrvata u potpuno neuobičajenim okolnostima. Također dva specijalna priznanja od strane partnera festivala dobili su animirani filmovi Miramare Michaele Muller (prikazan u programu Novi tokovi) i Nespavanje ne ubija Marka Meštrovića.

Nagradu British Councila u programu filmova nastalih u sklopu programa Sarajevo grad filma dobio je kratkometražni igrani film Hane Jušić i Sonje Tarokić Pametnice.

Osim ovih nagrađenih filmova na festivalu su bili prikazani i slijedeći filmovi: u kratkometražnoj konkurenciji Crveno Sonje Tarokić, u dokumentarni konkurenciji Ciklusi Vladimira Gojuna i Zajedno Nenada Puhovskog te u programu U fokusu dvije koprodukcije, koprodukcija šest zemalja Neke druge priče omnibus grupe autorica među kojima je hrvatsku priču napisala i režirala Ivona Juka te hrvatska manjinska koprodukcija Na putu Jasmile Žbanić.

Sve o ostalim nagradama 16. Sarajevo Film Festivala pogledajte ovdje.


 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.