Preskoči na glavni sadržaj

Seriji Područje bez signala Grand Prix na festivalu Series Mania

Serija Područje bez signala (The Last Socialist Artefact) producentice Ankice Jurić Tilić i redatelja Dalibora Matanića osvojila je Grand Prix za najbolju seriju u programu Međunarodna panorama (International Panorama) na svečanom zatvaranju najznačajnijeg svjetskog festivala serija Series Mania, održanom u francuskom gradu Lilleu.

Predsjednica žirija, francuska novinarka Florence Aubenas je prilikom dodjele nagrade seriju Područje bez signala nazvala jedinstvenom, a na pozornici u Lilleu nagradu je preuzela producentica Ankica Jurić Tilić koja se zahvalila selektorima, žiriju, cijeloj ekipi serije i publici.

"Bili smo privilegirani seriju prikazati na projekciji uživo, pred gledateljima koji su je mogli uživo komentirati. Upravo smo toga bili lišeni već neko vrijeme, što ovaj događaj čini jako posebnim. Serija govori o ljubavi, nadi i zajedništvu te je zato bilo sjajno biti okružen ljudima na svjetskoj premijeri," rekla je producentica prilikom preuzimanja nagrade.

Jurić Tilić je nakon dodjele istaknula kako je dirljivo što je žiri s "toliko veselja dodijelio nagradu" te kako jedva čeka veselje podijeliti s cijelom ekipom serije.

Na festivalu Series Mania, koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna, prikazano je više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Međunarodna Panorama (International Panorama) u kojem je 'Područje bez signala' nagrađeno titulom najbolja serija, u konkurenciji je bilo 15 serija.

"Ovo je nevjerojatno, no od prve sekunde smo vjerovali da je naša serija lijepa i posebna. Sada je to potvrdio i svijet," riječi su redatelja Dalibora Matanića, koji je vijest o nagradi dočekao u Hrvatskoj, kamo se ranije vratio s festivala u Lilleu.

Nagradu u glavnom natjecateljskom programu festivala Series Mania dobila je islandska serija Blackport. Popis svih nagrađenih naslova možete pronaći na ovoj poveznici

Serija Područje bez signala je nastala na temelju istoimenog romana Roberta Perišića (Sandorf, 2015.), a scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan. Producentica Ankica Jurić Tilić, u razgovoru za utjecajni Variety odgovarajući na pitanje o izazovima adaptacije romana istakla je: "Adaptacija nikad nije laka, ali čvrsto vjerujem da smo uhvatili samo srce priče."

Podsjetimo, hrvatska premijera serije očekuje se na Hrvatskoj radioteleviziji u jesenskoj shemi 2021./2022.

Serija je nastala pod okriljem zagrebačke Kinorame, a u koprodukciji sa slovenskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane. Najvećim je dijelom financirana od strane Hrvatske radiotelevizije i Kreativne Europe, a prava su unaprijed osigurali slovenska televizija Pro Plus i srpska RTS. Razvoj su podržali Kreativna Europa i HAVC koji je podršku dao i kroz program poticaja, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Cinelink Drama u Sarajevu i upravo na Series Mania koja se tada održavala u Parizu.

Naslovne fotografije: dodjela nagrada na festivalu Series Mania (Ankica Jurić Tilić)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.