Preskoči na glavni sadržaj

Serija Područje bez signala osvojila čak pet Srca Sarajeva

U natjecateljskom dijelu 28. Sarajevskog filmskog festivala, serija Područje bez signala autora Ankice Jurić Tilić i Dalibora Matanića, osvojila je Srce Sarajeva kao Najbolja dramska serija u regiji. Uz tu, Područje bez signala nagrađeno je s još četiri Srca Sarajeva u kategoriji dramske serije: Dalibor Matanić za najbolju režiju, Izudin Bajrović za najbolju mušku glavnu ulogu, Lana Barić za najbolju žensku sporednu ulogu te Hana Jušić, Jelena Paljan i Milan F. Živković za najbolji scenarij. 

O dobitnicima nagrada odlučivao je strukovni žiri sastavljen od više od 400 filmskih profesionalaca iz regije, a nominirano je 17 serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije, podijeljenih u kategoriju TV dramska serija i TV komedija.

Područje bez signala nominirano je u sedam od osam kategorija za dramsku seriju, a među ostalim nominirani su bili i Tihana Lazović, Jovana Stojiljković, Rene Bitorajac, Krešimir Mikić i Stipe Radoja.

Podsjetimo, serija je već nagrađena za najbolju seriju u programu International Panorama na prestižnom festivalu Series Mania u francuskom Lillu, a osvojila je i Nagradu publike na 6. Seriencamp Festivalu u Münchenu. Serija koja se temelji na istoimenom romanu Roberta Perišića (Sandorf, 2015.), premijerno je prikazana na Hrvatskoj radioteleviziji u zimu 2021/2022.

Priča je to o dvojici Zagrepčana koji dolaze u, od sviju zaboravljen gradić, s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu, kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi.

Serija je nastala u produkciji zagrebačke Kinorame u partnerstvu sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane. Najvećim je dijelom financirana od strane Hrvatske radiotelevizije. Prava su unaprijed osigurali slovenski Voyo i Radiotelevizija Srbije. Razvoj su podržali Kreativna Europa i HAVC koji je podršku dao i kroz program poticaja, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Cinelink Drama u Sarajevu i Series Mania u Parizu.

Naslovna fotografija: dobitinici Srca Sarajeva za TV serije

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.