Preskoči na glavni sadržaj

Series Rough Pitch – The Balkan Way: Lady Driver najbolja TV serija u razvoju; projekt Škafetin najbolji na radionici Ureda MEDIA-e u suradnji s FMFS-om

U sklopu prvog izdanja Series Rough Pitch – The Balkan Way glavna nagrada žirija u iznosu od 5 000 eura dodijeljena je projektu Lady Driver scenaristica Bojane Babić i Anđele Dubljević iz Srbije. Osim toga, projekt Škafetin scenarista i redatelja Paška Vukasovića te koscenarista Andrije Mardešića nagrađen je kao najbolji projekt radionice pripreme i prezentacije filmskog projekta za međunarodno tržište u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split. 

TV serija u razvoju Lady Driver osvaja 5 000 eura u sklopu prvog izdanja Series Rough Pitch – The Balkan Way

Žiri je dodjelu glavne nagrade objasnio sljedećim obrazloženjem:

"Žiri je odlučio nagradu dodijeliti vrlo originalnom pitchu, koji je prije svega upečatljiv, relevantan, pun samopouzdanja solidnog ženskog dvojca koji nas uvjerava da je projekt u sigurnim rukama. Također, vjerujemo da projekt ima globalni tržišni potencijal – a nagrada od 5 000 eura ide projektu koji ima za cilj kršenja pravila: dobre žene postaju loše."

Zajednička izjava Bojane Babić i Anđele Dubljević:

"Sudjelovanje u prvom izdanju 'Series Rough Pitch – The Balkan Way' za nas je bilo dragocjeno iskustvo. Kroz intenzivne radionice imale smo priliku upoznati druge autore serija s Balkana i doznati više o njihovim uzbudljivim projektima, kao i raditi s iskusnim tutoricama Helene Granqvist i Valerijom Richter. Pripremajući nas za pitch, pomogle su nam usavršiti ne samo prezentaciju, nego i samu priču naše serije, i to sve u atmosferi punoj podrške i kreativnosti. Zbog toga vjerujemo da je ova jedinstvena platforma posvećena TV serijama s Balkana važna za povezivanje scenarista i uspostavljanje suradnje na međunarodnom nivou. Nagrada žirija je znatna financijska podrška, ali i profesionalno priznanje koje će nam omogućiti razvoj naše serije na visokom nivou i plasman na međunarodno tržište."

Nagrada 'Series Mania Forum' u obliku dviju akreditacija za sudjelovanje 2022. godine na Forumu dodijeljena je projektu iz Grčke Fates and Furies Olivije Typaldos (scenaristica/kokreatorica/producentica) i Paula Typaldosa (kokreator/producent).

Nagradu 'Special Mention / Posebno priznanje' tutorice Helene Granqvist i Valeria Richter dodijelile su projektu Glitterville iz Grčke scenarista Adonisa Tsistrakisa i Asimenie Tsali

Tutorice su dodjelu nagrade objasnile sljedećim obrazloženjem:

"Adonis i Asimenia prigrlili su srž svog projekta - poput tijela i duše - što smo mogli osjetiti u njihovu pitchu dok su sigurno skakali u tzv. duboki kraj. Također, projekt ima ogroman potencijal, a mi im želimo veliko filmsko putovanje."

Izjava Martine Petrović, voditeljice DKE – Ureda MEDIA Hrvatske:

"Inspirirana pilot-projektom Europske komisije 'Writing European', želja mi je bila osnažiti suradnju između devet zemalja iz regije i šire te ključnih europskih filmskih koprodukcijskih filmskih sajmova/televizija u čijem su fokusu TV igrane serije. Dakle, poziv je bio otvoren prijaviteljima autorima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, a koji trenutačno imaju ideju, odnosno razvijaju TV igranu seriju. Na kraju smo odabrali 8 od ukupno pristiglih 37 projekata za prvo izdanje 'Series Rough Pitch – The Balkan Way', što potvrđuje da postoji veliko zanimanje za pisanje TV serija, kao i želja za međusobnom suradnjom i što boljim pozicioniranjem priča iz regije u kontekstu europskih TV serija." 

Projekt Škafetin scenarista i redatelja Paška Vukasovića te koscenarista Andrije Mardešića nagrađen kao najbolji projekt radionice

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split organizirao je radionicu Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište?, koja se odvijala od 11. do 14. listopada 2021. 

Po završetku trodnevne radionice čiju je kulminaciju predstavljao pitching forum, održan 14. listopada, povjerenstvo koje su činili producentica Tamara Babun (Wolfgang & Dolly), direktor FMFS-a Alen Munitić i voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske Martina Petrović odlučilo je dodijeliti financijski iznos od 10 000 kuna pod sponzorstvom tvrtke UJE d.o.o., višegodišnjeg partnera Festivala mediteranskog filma Split, kratkom igranom filmu Škafetin scenarista i redatelja Paška Vukasovića te koscenarista Andrije Mardešića kao najboljem projektu radionice. Uz financijsku nagradu, navedenom projektu bit će na raspolaganju i strateške konzultacije od strane producentske kuće Wolfgang&Dolly (Tamara Babun).

Povjerenstvo je svoju odluku obrazložilo sljedećim riječima:

"Škafetin je emotivna obiteljska priča inspirirana stvarnom životnom situacijom. Otac i sin ne mogu se suočiti s teškom bolešću supruge i majke te guraju svoje probleme pod tepih. Autor i redatelj Paško Vukasović zajedno s koscenaristom Andrijom Mardešićem zrelo je i detaljno promislio pristup priči te je tijekom radionice vrlo uspješno unaprijedio prezentaciju projekta i pripremio odgovore na moguća pitanja potencijalnih inozemnih partnera.  Dubina i težina emotivne situacije provlači se kroz cijeli film pa vjerujemo da će lako doći do srca gledatelja koji su se našli u sličnim životnim situacijama te kojima treba hrabrosti suočiti se s vlastitim strahovima i nesigurnostima."

*Obe vijesti preuzete su sa službene stranice Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske 

*autor lijeve fotografije na kolažu je Samir Ćerić Kovačević, a autorica desne Glorija Lizde

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.