Preskoči na glavni sadržaj

Selo bez žena Srđana Šarenca na festivalima u Belgiji, Njemačkoj, Španjolskoj i Poljskoj

Dugometražni dokumentarni film Selo bez žena Srđana Šarenca u svibnju će sudjelovati na čak tri međunarodna filmska festivala, u Njemačkoj, Španjolskoj i Poljskoj. Prije svibnja, u travnju ga očekuje gostovanje u programu Balkan Docs u sklopu 5. Balkan Trafik Festivala koji se održava u Bruxellesu, u Belgiji, od 14. do 17. travnja 2011.

Početkom svibnja film će biti prikazan na 26. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma DOK Fest u Münchenu (4. - 11. svibnja 2011.) u sklopu službenog programa DOK.guest koji ove godine predstavlja filmove iz jugoistočne Europe. Na 8. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Documenta Madrid (6. - 15. svibnja 2011.) film će biti prikazan u službenoj konkurenciji dugometražnih dokumentarnih filmova. Film će sudjelovati i na 51. međunarodnom filmskom festivalu u Krakovu (23. – 29. svibnja 2011.), izvan konkurencije, u program pod nazivom Somewhere in Europe koji predstavlja recentne dokumentarce snimljene u produkciji europskih zemalja. Također, osim festivalskih sudjelovanja, Selo bez žena bit će predstavljeno u sklopu godišnje konferencije INPUT 2011 koja se ove godine održava u Seoulu, u Južnoj Koreji, od 9. do 12. svibnja. INPUT 2011 predstavlja najnovije televizijske programe javnih servisa iz cijeloga svijeta.

U Selu bez žena trojica braće, Dragan, Zoran i Rodoljub, žive zajedno bez ijedne žene u Zabrđu, selu na vrhu planine, negdje u južnoj Srbiji. Najveća im je želja pronaći nevjeste. U obližnjim srpskim selima već su ih bezuspješno pokušavali naći, ali nijedna žena nije htjela doći živjeti na vrh pustog brda. Međutim, na albanskoj strani granice, na Kosovu, sela su gdje žive - samo žene. Njihovi muškarci otišli su na rad u Grčku. Politika ne zanima braću, njima je najvažnije riješiti svoje osobne probleme i spremni su oženiti se Albankama. Ako dovedu albanske nevjeste u srpsko selo postavlja se pitanje: Može li brak između neprijatelja preživjeti?

Ova dirljiva i duhovita priča svoju je hrvatsku premijeru imala na prošlogodišnjem 6. ZagrebDoxu, a u studenom prošle godine bio je prikazan i na 23. izdanju IDFA-e.

Scenarist filma je Srđan Šarenac, snimatelj Pablo Ferro, a producenti Estelle Robin You i Igor A. Nola. Film je nastao u produkciji Les Films du Balbari (Francuska) te u koprodukciji s Mainframe Production (Hrvatska). Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.