Preskoči na glavni sadržaj

Šegrt Hlapić od sutra u hrvatskim kinima!

Zagreb, 6. studenog – Jučer je održana premijera Šegrta Hlapića, dugoočekivana igrana adaptacija književnog klasika Ivane Brlić-Mažuranić, koji ove godine slavi svoj 100. rođendan. Redatelj i scenarist filma je Silvije Petranović, a uloge Hlapića i Gite odigrali su Mile Biljanović i Ena Lulić.

Šegrt Hlapić adaptacija je romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić, koji je od svoga objavljivanja 1913. godine postao jedan od klasika hrvatske dječje književnosti. Priča je to o šegrtu iz naslova koji kod majstora Mrkonje izučava zanat postolara. No nakon što mu majstor nanese nepravdu, Hlapić odlazi od kuće i upušta se u niz pustolovina na kojima upoznaje djevojčicu Gitu te tajanstvenog Crnog čovjeka.

Redatelj i scenarist filma je Silvije Petranović, poznat po Družbi Isusovoj, filmskoj adaptaciji romana Jirija Šotole. Filmsku inačicu Hlapića odigrao je Mile Biljanović, Gitu je utjelovila Ena Lulić, majstora Mrkonju Goran Navojec, majstoricu Hristina Popović, a Crnog čovjeka Milan Pleština. Epizodne uloge odigrali su i Špiro Guberina, Mustafa Nadarević, Daria Lorenzi Flatz, Ivo Gregurević, Bojan Navojec, Marija Kohn, Božidarka Frajt i mnogi drugi.


Ena Lulić, Goran Navojec i Mile Biljanović

Direktor fotografije je Mirko Pivčević, montažer je Andrija Zafranović, scenograf je Ivo Hušnjak, a kostimograf je Ante Tonči Vladislavić. Producenti filma su Silvije Petranović i Maydi Mervar Petranović iz producentske kuće Maydi film i video, a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Podsjetimo, Čudnovate zgode šegrta Hlapića svoju su prvu filmsku adaptaciju dobile 1997. godine kao istoimeni animirani film u režiji Milana Blažekovića, koji je s oko 217.000 gledatelja postao drugi najgledaniji hrvatski film nakon osamostaljenja.

Distributer igrane inačice Šegrta Hlapića je Blitz film i video, a od četvrtka moći će ga se pogledati u kinodvoranama diljem zemlje.

Fotografije iz filma u visokoj rezoluciji preuzmite na ovoj poveznici.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.