Preskoči na glavni sadržaj

SEEfest u Los Angelesu: Nagrada Mariji Škaričić; hrvatski naslovi u programu

Glumici Mariji Škaričić će na 16. izdanju Filmskog festivala jugoistočne Europe SEEfest biti dodijeljena nagrada Legacy Acting Award za ulogu u filmu Mare Andree Štake. U raznim festivalskim sekcijama ovogodišnjeg SEEfesta koji se, umjesto u Los Angelesu, odvija online, prikazat će se jedanaest hrvatskih naslova. Festival se održava od 28. travnja do 5. svibnja. 

"Dvije glumice s bogatim karijerama u svojim rodnim zemljama svojom su sjajnom glumom oduzele svima dah. Marija Škaričić nagradu dobiva za ulogu u filmu Mare, koji je dobitnik Grand Prix nagrade na 56. švicarskom Solothurner Filmtage festivalu,"  stoji na festivalskoj stranici. Osim Marije Škaričić, Legacy Acting Award osvojila je i srpska glumica Jasna Đuričić za ulogu u filmu Quo Vadis, Aida? Jamile Žbanić, koji je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma. 

SEEfest dodjeljuje i Legacy Award, koja će 17. travnja biti virtualno uručena hrvatskoj nagrađivanoj književnici Dubravki Ugrešić. Legacy nagrade godišnje se dodjeljuju pojedincima ili organizacijama za poseban doprinos filmskoj zajednici. 

U sklopu ovogodišnjeg SEEfesta prikazuje se čak deset hrvatskih naslova raznih rodova i vrsta. Od dugometražnih tu su igrani filmovi u kojima glavnu ulogu nosi Marija Škaričić - Mare Andree Štake i manjinska koprodukcija Grudi Marije Perović (hrvatska producentica je Sanja Šamanović, Mitropa) te dokumentarni Nun of Your Business Ivane Marinić Kragić, Nulti krajolik Brune Pavića te Ono drugo selo Jadrana Bobana koji će na festivalu imati svoju međunarodnu premijeru. 

U programu su i srednjometražni dokumentarni filmovi 70 Nebojše Slijepčevića, koji govori o ansamblu Lado te Galeb Ivana Živkovića Žike o brodu Josipa Broza Tita.

Od kratkometražnih radova na SEEfestu će se moći pogledati dokumentarni Bez lica Davida Lušičića te animirani Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke, Arka Natka Stipaničeva i Cockpera Kate Gugić

Popis svih filmova koji se prikazuju na ovogodišnjem SEEfestu možete pronaći ovdje

SEEfest se održava od 2006. godine, a kroz svoje festivalsko izdanje kao i kroz projekcije koje organizira tijekom čitave godine promovira kulturnu raznolikost Jugoistočne Europe.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.