Preskoči na glavni sadržaj

Sedmi kontinent donosi filmove s Animafesta na odjele dječjih zagrebačkih bolnica

Uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, Udruga Djeca susreću umjetnost treću godinu zaredom organizira Sedmi kontinent - program razvijanja filmske pismenosti. Program se provodi na odjelima pedijatrije i onkologije KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, Dječje bolnice Srebrnjak, Klinike za dječje bolesti te Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Zagreb. Novost u ovogodišnjem Sedmom kontinentu u bolnicama su sadržaji koje donose Međunarodni festival animiranog filma Animafest i Dječji program Pulskog filmskog festivala Pulica u kaputu.

Kako bi djeca u bolnicama ravnopravno mogla sudjelovati u programima festivala, projekcije filmova održavat će se paralelno s ovogodišnjim Animafestom, od 5. do 10. lipnja, te paralelno s ovogodišnjom Pulicom u kaputu, od 15. do 19. listopada 2017. Nakon projekcija u zajedničkim prostorijama bolničkih odjela djeci će se pridružiti stručnjaci iz svijeta filma - redatelji, filmski kritičari, kompozitori, glumci, animatori, ilustratori i snimatelji, koji će im kroz razgovor i posebno prilagođene radionice prenijeti svoja brojna iskustva i znanja. Do sada su u projektu sudjelovali znalci kao što su Dražen Šivak, Bojana Burnać, Daniel Kušan, Dražen Žarković, Matej Meštrović, Petra Zlonoga i Martina Meštrović.

Djecu na odjelima onkologije i pedijatrije KBC Zagreb jučer je posjetia nagrađivana autorica filma Ježeva kuća Eva Cvijanović, a danas će se s malenim bolesnicima družiti selektorica Dječjeg programa za Animafest, medijska psihologinja Martina Peštaj.

'Boravak u bolnici uvijek je iznimno stresan kako za djecu tako i za njihove najbliže. Stoga smo programom Sedmi kontinent nastojali što je više moguće uljepšati svakodnevnicu i djeci skrenuti misli na neke ljepše i ugodnije sadržaje. Naravno, program ima i obrazovnu komponentu – kroz filmove kao što je Ježeva kuća, organizirane radionice i susrete s filmašima nastojimo potaknuti interes za filmsku umjetnost i samostalno kreativno stvaralaštvo u sklopu raznolikoga i metodički osmišljenog programa' – izjavila je voditeljica programa Ivana Alpeza.

Naslovne fotografije: kadrovi iz filma Joining Dots i Ježeva kuća

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.