Preskoči na glavni sadržaj

Sedamnaest domaćih filmova u raznim programima Animafesta

U programu ovogodišnjeg Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb (29. svibnja – 3. lipnja, Europa, Tuškanac, Movieplex) posvećenog najboljim, najzanimljivijim i najvažnijim kratkometražnim animiranim filmovima nastalim u posljednje dvije godine sedamnaest je filmova domaćih autora.

Šest filmova prikazuje se u natjecateljskim programima, a panorame donose još jedanaest domaćih radova i daju nam širi uvid u noviju hrvatsku animiranu produkciju.

U Velikom natjecanju među 32 naslova nalaze se hrvatski filmovi Cvijet bitke Simona Bogojevića Naratha i Zašto slonovi? Marka Meštrovića. Posljednji rad Simona Bogojevića Naratha iz 2011. godine još jednom potvrđuje autora kao jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika srednje generacije. Cvijet bitke prošle je godine proglašen najboljim animiranim filmom na Danima hrvatskog filma, na ljubljanskoj je Animateci dobio posebno priznanje žirija i nagradu za najbolji autorski film Festivala hrvatskog animiranog filma. Prikaz maglovitog podzemnog svijeta arkadijskog ugođaja u kojem obitavaju neobični likovi inspiriran je motivima iz knjiga Cvijet bitke Fiorea dei Liberia iz 1410. i Dijalog u paklu između Machiavellija i Montesquieua Mauricea Jolya iz 1864. godine. Zašto slonovi? Marka Meštrovića nastao je kombinacijom 2D i 3D animacije, a dok ubire nagrade (diploma za najbolju animaciju na 3. Festivalu hrvatskog animiranog filma) pita se 'imamo li odgovore na važna pitanja?'.

Autor Alen Vuković jedini je domaći predstavnik u programu namjenskih filmova u kojem će se prikazati njegov trailer za dugometražni film Koko i duhovi nagrađen za najbolji namjenski film na upravo završenim Danima hrvatskog filma.

Čak su dva rada domaće iznimno plodne animatorice i ilustratorice Ivane Guljašević u natjecateljskom programu dječjih filmova: Bu-Tuov bubanj, film o razlici među generacijama, međusobnom razumijevanju i poštovanju namijenjen djeci od 7 do 10 godina, ujedno i dobitnik Zlatne uljanice za film koji najbolje promiče etičke vrijednosti na Danima hrvatskog filma, te Potraga, ekološka priča o životinjama koje su iz zagađenog grada krenule u potragu za boljim i čišćim domom. Film je namijenjen djeci od 4 do 7 godina. Među 33 filma iz konkurencije nalazi se i rad studentice zagrebačke Akademije Mie Murat Park.

U Velikoj panorami bit će prikazana Nova hipi budućnost  Dalibora Barića, mladog multimedijalnog umjetnika, strip-autora i ljubitelja tehnike kolaža, kojom je napravljen i ovaj film nadrealističko-psihodelične atmosfere u duhu Aldousa Huxleya. Jedan će domaći naslov biti prikazan i u Studentskoj panorami, a radi se o filmu Lisica Petre Zlonoge, još jedne mlade autorice koja zaokuplja pažnju i gledatelja i članova žirija s gotovo pa svakim svojim novim radom: njezin Gregor proglašen je najboljim studentskim filmom na 2. FHAF-u, a Daniil Ivanović, slobodan si na ovogodišnjem 3. FHAF-u dobio je nagradu za najbolji originalni scenarij.

U Hrvatskoj panorami, programu koji će gledateljima Animafesta dati širi uvid u domaću animiranu produkciju, prikazat će se devet naslova autora uglavnom mlađe i srednje generacije koje je izabrao umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić. Većina filmova česti su gosti na međunarodnim filmskim festivalima na kojima su nerijetko bili i nagrađivani: Dove sei, amor mio Veljka Popovića prikazan je na pedesetak festivala, osvojio je pet priznanja među kojima i posebnu plaketu Sarajevskog filmskog festivala; Otac grupe autora (među njima i Veljko Popović) u svibnju ove godine bit će prikazan na festivalu u Annecyu, a u Hrvatskoj je već osvojio posebno priznanje Festivala hrvatskog animiranog filma i Oktavijan za najbolji animirani film na Danima hrvatskog filma; Ja već znam što čujem Darka Masneca dobitnik je Grand prixa i nagrade za najbolji studentski film na ovogodišnjem FHAF-u; Ornament duše Irene Jukić-Pranjić gostovao je na više od desetak međunarodnih festivala, a možemo izdvojiti Cannes Court Metrage i nagradu na ljubljanskoj Animateci i domaćem FHAF-u; U lancima Daniela Šuljića proglašen je najboljim autorskim filmom na 2. FHAF-u, a prikazan je i u programu Short Film Corner 64. filmskog festivala u Cannesu.

Uz navedene naslove prikazat će se i We used to call it: Moon istaknutog nagrađivanog multimedijalnog umjetnika Marka Tadića, zatim Mačka Gorana Stojnića, koji će nakon Animafesta otputovati na festival u Annecy, gdje će biti prikazan u natjecateljskom programu, te Sotonin sin talentiranog studenta zagrebačke Akademije Marka Dješke.

Uz navedene filmove domaće proizvodnje u programu se našao i jedan norveški film koji su radile dvije domaće autorice: Ivana Bošnjak i Lea Vidaković. Prekrižene haringe prikazat će se u Studentskoj konkurenciji.

Animafest - službene stranice

Naslovne fotografije: Nova hipi budućnost; Cvijet bitke; Mačka

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.