Preskoči na glavni sadržaj

Sedam hrvatskih dokumentaraca u natjecateljskom programu Sarajeva

Čak sedam hrvatskih dokumentarnih filmova odabrano je među dvadeset i dva naslova u Natjecateljski program - dokumentarni film ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Riječ je o filmovima Čedo Nikole Strašeka, Dvije peći za udarnika Josipa Trojka u režiji Gorana Devića, Muški film Nebojše Slijepčevića, L.E.F. Gorana Trbuljaka, Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević, Veliki dan Đure Gavrana i bugarsko-hrvatsko-njemačkoj koprodukciji Posljednja ambulantna kola Sofije Iliana Meteva.

Regionalni dokumentarni program Sarajevo Film Festivala, na kojem su prikazani brojni hrvatski naslovi, ove godine slavi desetu obljetnicu postojanja. U osvrtu na proteklo desetljeće, postaje jasno da su dokumentarni filmovi iz regije bili, i još uvijek jesu, stvaralački izraz posebnog značaja: dokumentarna produkcija nadilazi značajke samog filmskog stvaralaštva i ostvaruju se i kao suptilni glas nacionalnog i regionalnog traganja za identitetom, odražavajući puls društva, analizirajući socijalne strukture i signalizirajući nivoe dostignute demokracije, izjavila je selektorica Rada Šešić.

Među filmovima iz natjecateljskog programa svjetsku će premijeru imati Čedo, novi film Nikole Strašeka. Protagonist filma je beskućnik čiji je život, osim problema s alkoholom i drogom, obilježila i činjenica da je dijete iz miješanog braka. Svoju će svjetsku premijeru imati i Dvije peći za udarnika Josipa Trojka u režiji Gorana Devića, koji prikazuje ostatke nekada velike industrije željeza te prati demontiranje i rezanje čuvene peći Siemens-Martin, koja je bila samo središte bivše kovačnice. Tu je i Muški film Nebojše Slijepčevića, 12-minutna minijatura snimljena za vrijeme jedne tradicionalne svetkovine u južnoj Hrvatskoj.

Svoje međunarodne primijere imat će L.E.F. Gorana Trbuljaka, Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević te Veliki dan Đure Gavrana, koji su već s uspjehom prikazani na domaćim festivalima te u ograničenoj distribuciji. U programu će također biti prikazana i bugarsko-hrvatsko-njemačka koprodukcija Posljednja ambulantna kola Sofije redatelja Iliana Meteva, čiji je koproducent Siniša Juričić iz Nukleus filma.

18. Sarajevo Film Festival održava se od 6. do 14. srpnja. Filmovi iz dokumentarnog programa natječu se za nagradu Srce Sarajeva za najbolji film te novčanu nagradu u iznosu od 3000 eura, a podsjetimo da i natjecateljski program kratkometražnih filmova uključuje dva hrvatska naslova – Prvu damu Dubrave Barbare Vekarić te animirani film Sotonin sin Marka Dješke.

Spomenimo i da je dugometražni igrani film Obrana i zaštita Bobe Jelčića, koprodukcija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uvršten u selekciju CineLink Work in Progress, program posvećen projektima iz regije s visokim umjetničkim i distribucijskim potencijalom u postprodukciji, te da je dokumentarni projekt Goli (Naked / Basil in the Stone) redateljice Tihe Klare Gudac (Factum) uvršten u selekciju Docu Rough Cut Boutiquea 2012., mlade ali obećavajuće inicijative Balkanskog dokumentarnog centra i Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 8. do 11. srpnja u okviru festivala.

Naslovne fotografije: Čedo; Dvije peći za udarnika Josipa Trojka; L.E.F.; Nije ti život pjesma Havaja; Muški film; Veliki dan

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.