Preskoči na glavni sadržaj

Sedam domaćih naslova na festivalu u Vilniusu 

U natjecateljski program 21. međunarodnog filmskog festivala u Vilniusu "Kino Pavasaris", koji se održava od 31. ožujka do 14. travnja, uvrštene su dugometražne manjinske koprodukcije Dobra žena redateljice Mirjane Karanović i Naša svakodnevna priča Ines Tanović, dok će se u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova pikazati Belladonna Dubravke Turić, Zvjerka Dajne O. Pusić, Orah Danila Šerbedžije te estonsko-hrvatska koprodukcija u režiji Chintis Lundgren Život s Hermanom H. Rottom. Osim nabrojenih naslova na filmskom festivalu u glavnom gradu Litve prikazat će se i Trema redatelja Yorgosa Zoisa nastala u grčko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji. 

Dobra žena Mirjane Karanović svoju je svjetsku premijeru doživjela u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa prestižnog Sundance Film Festivala. Riječ je o dugometražnom igranom filmu u srpsko-bosansko-hrvatskoj produkciji, a manjinski hrvatski koproducent je Nukleus film. Naša svakodnevna priča scenaristice i redateljice Ines Tanović nastala je u bosansko-slovensko-hrvatskoj koprodukciji, a hrvatski koproducent je Spiritus movens. Oba filma, uz njih još osam, prikazuju se u natjecateljskom programu 'Nova Europa - nova imena' (New Europe - New Names).

Natjecateljski program kratkometražnih filmova (Short competition) donosi nagrađivanu Belladonnu redateljice, scenaristice i montažerke Dubravke Turić; priču o trima različitim ženama koje se susreću u oftamološkoj klinici gdje, potpuno neočekivano, doživljavaju trenutak bliskosti. Zvjerka Daine O. Pusić priča priču o 100-godišnjakinji Nadi i njenoj 75-godišnjoj kćeri Veri koje imaju napet ali uhodan odnos. Film je proglašen najboljim u programu Kockice na posljednjem Zagreb Film Festivalu te nagrađen posebnim priznanjem na Filmskom festivalu Slamdance. Orah Danila Šerbedžije jedna je od priča iz omnibusa Zagrebačke priče vol. 3 od šest kratkometražnih filmova čiji su zapleti vezani uz neki nacionalni praznik. Film nastaje u produkciji Propeler filma i koprodukciji Alka Filma i Zagreb Film Festivala. Višestruko nagrađivana manjinska koprodukcija Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren kratkometražni je animirani film o štakoru koji živi sam u neurednom stanu. Film je nastao u koprodukciji estonskog studija Chintis Lungreni Animatsioonstuudia, Adriatic Animation iz Pule, Umjetničke organizacije Anima iz Zagreba i danskog GoodJobStudios. Režiju i animaciju potpisuje Chintis Lungren, scenarij Draško Ivezić i Chintis Lundgren, a zvuk Henrik Malmgren

U nenatjecateljskoj sekciji 'Otkrića' (Discoveries) prikazat će se manjinska hrvatska koprodukcija Trema. Ovaj grčko-hrvatsko-francuski film debitantsko je dugometražno ostvarenje nagrađivanog grčkog redatelja i scenarista Yorgosa Zoisa. Hrvatski koproducent je Jaako dobra produkcija u suradnji s Nukleus filmom, a tehničku podršku je pružio Tuna film. Trema govori o premijeri najiščekivanijeg avangardnog kazališnog komada godine. 

Međunarodni filmski festival u Vilniusu "Kino Pavasaris" jedan je od najistaknutijih i najiščekivanijih kulturnih događanja na Baltiku čija publika broji preko 40.000 gledatelja. Na festivalu će se prikazati 200 filmskih naslova (130 dugometražnih i 70 kratkometražnih) podijeljenih u dvadesetak programa. 

Više informacija dostupno je na službenoj stranici festivala

Naslovne fotografije: scene iz filmova Naša svakodnevna priča; Belladonna i Orah; publika na festivalu u Vilniusu 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.