Preskoči na glavni sadržaj

Sarajevo Film Festival objavio dio Natjecateljskog programa

Objavljen je dio natjecateljskog programa, kao i filmovi iz programa U fokusu 18. Sarajevo Film Festivala koji se održava od 6. do 14. srpnja. U Natjecateljski program – kratki film uvrštena su dva hrvatska naslova – Prva dama Dubrave Barbare Vekarić i animirani film Sotonin sin Marka Dješke.

U Natjecateljskom programu – kratki film našla su se dva hrvatska naslova, kratkometražni igrani film Prva dama Dubrave Barbare Vekarić i 10-minutni animirani film Sotonin sin Marka Dješke. U fokusu Prve dame Dubrave, filma koji je uspješan festivalski život započela u okviru programa Kockice prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala, djevojčica je Amra (Tena Pataky), reperica koja pokušava izgraditi karijeru, u čemu joj odmaže njena mlađa sestra.

Sotonin sin (trailer) osvojio je nagradu publike na 3. Festivalu hrvatskog animiranog filma, a nedavno je prikazan i na Animafestu u sklopu Hrvatske panorame. Izveden je u tehnici 2D animacije, a prati dobroćudnog demona koji, duboko razočaran svojim životom u paklu i ocem pijanicom, jednog dana odlučuje napustiti svoj dom.

Natjecateljski program – igrani film već deset godina zaredom sarajevskoj publici predstavlja kinematografiju i talente Jugoistočne Europe. Ove godine obljetnicu obilježavamo selekcijom zrelih filmova koje je snimila generacija redatelja koji su stasali manje-više zajedno s našim Festivalom. To je generacija već afirmiranih autora, kao i debitanata na koje tek treba obratiti pažnju. U ovogodišnjoj selekciji su četiri filma koja su režirale žene, što pokazuje u kojoj se mjeri regionalna kinematografija promijenila u odnosu na razdoblje od prije deset godina, kada je to uistinu bilo nemoguće, predstavila je program selektorica Elma Tataragić.

Uz film Djeca bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić, koji će i otvoriti ovogodišnji 18. SFF, u utrci za Srce Sarajeva nalaze se filmovi Glas moga oca (Turska, Njemačka, Francuska) u režiji Orhana Eskikoya i Zeynela Doğana, Iza brda (Turska, Grčka) Emina Alpera, turski Sadašnje vrijeme Belmina Soylemeza, rumunjski film Svi iz naše obitelji Radu Judea, austrijski Što je ljubav redateljice Ruth Mader i Na granici Floriana Flicka. U konkurenciji za najbolji regionalni igrani film nalaze se i filmovi Žena koja je obrisala suze makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske kao i srpski film Ustanička ulica u režiji Miroslava Terzića.

Program U fokusu tradicionalno donosi najbolja ostvarenja iz prošlogodišnje regionalne produkcije i predstavlja filmove koji su postigli zavidan uspjeh na filmskim festivalima širom svijeta ili na lokalnim filmskim sajmovima. U program su uvršteni filmovi Alpe grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa, Iza brda Rumunja Christiana Mungiua, Klip Maje Miloš (Srbija), Ljubav Michaela Hanekea, Mađarska 2011 čiju režiju potpisuje grupa mađarskih redatelja, mađarsko-njemačko-francuski Samo vjetar u režiji Bence Fliegaufa, dok U fokusu – Hommage donosi film Ljetna zadaća turskog redatelja Seyfia Teomana.

Dugometražni igrani film Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića, koprodukcija Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uvršten je u selekciju programa CineLink Work in Progress posvećenog projektima iz regije s visokim umjetničkim i distribucijskim potencijalom u postprodukciji.

Dokumentarni projekt Goli (Naked / Basil in the Stone) redateljice Tihe Klare Gudac (Factum) uvršten je u selekciju Docu Rough Cut Boutiquea 2012., mlade ali obećavajuće inicijative Balkanskog dokumentarnog centra i Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 8. do 11. srpnja, u okviru 18. Sarajevo Film Festivala.

Naslovne fotografije: Prva dama Dubrave; Sotonin sin

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.