Preskoči na glavni sadržaj

Sanja Kovačević sudjeluje na prvom izdanju programa usavršavanja 'European Showrunner 2022.'

Sanja Kovačević iz Hrvatske našla se na popisu 12 odabranih, iskusnih i ambizioznih scenarista TV serija u sklopu prvog izdanja programa usavršavanja European Showrunner 2022.

Početkom mjeseca, točnije 1. lipnja, započeo je jedinstveni program usavršavanja European Showrunner u organizaciji Međunarodne škole filma u Kölnu, a koji okuplja 12 iskusnih i ambicioznih scenarista serija iz čak 10 europskih država. 

Na ovoj će radionici scenaristi imati priliku proširiti svoju stručnost u područjima kao što su kreativno vodstvo i kreativna produkcija kako bi se pripremili za svoje buduće uloge showrunnera, a ogroman odaziv kandidata pokazao je kako je upravo ovaj program napredne obuke ono što je bilo potrebno u AV industriji. Naime, prijavu je poslalo gotovo 100 iskusnih scenarista, od kojih je odabrano 12 izvanredno kvalificiranih i ambicioznih showrunnera:

1. Lisa Ambjörn, Švedska | Mladi kraljevi (kreator), Bolesna (kreator) 

2. Jóhann Ævar Grímsson, Island | Sestrinstvo (kreator i glavni scenarist), Stella Blomkvist (glavni scenarist) 

3. Sanja Kovačević, Hrvatska | Dobre namjere (glavna scenaristica i kreativna producentica), Naši i vaši (koscenaristica i glavna urednica) 

4. Tarja Kylmä, Finska | Nevidljivi heroji (glavna scenaristica) 

5. Katri Manninen, Finska | Sjene (kreator i glavna scenaristica), Borderwoods tajne (kreator) 

6. Sanne Nuyens, Belgija | Hotel Beau Séjour (kokreator i koscenaristica), Dvanaestorka (kokreator i koscenaristica) 

7. Margrét Örnólfsdóttir, Island | The Flatey Enigma (glavna scenaristica), Zatvorenici (glavna scenaristica) 

8. Wiktor Piątkowski, Poljska | Čopor (kreator i scenarist), Ratnice (scenarist) 

9. Julie Skaufel, Norveška | Doma za Božić (scenaristica), Uzimam (glavna scenaristica) 

10. Adrian Spring, Švicarska | Br. 47 (kreator i showrunner

11. Markus Stromiedel, Njemačka | Tajna mog oca (kreator i glavni scenarist), Tužitelj (kreator) 

12. Tijs van Marle, Nizozemska | Seksifon / Dirty Lines (scenarist), Učitelj Kees (glavni scenarist)

Dodatne informacije o polaznicima i njihovim projektima možete pronaći na poveznici

S polaznicima radionice će tijekom cijele radionice kao voditelj programa raditi poznati danski scenarist serija Jeppe Gjervig Gram (scenarist serije Most i showrunner serije Tragom novca), dok je na prvoj sesiji radionice, održanoj od 1. do 3. lipnja, Jeff Melvoin (Ubijanje Eve, Jedini preživjeli), suosnivač Udruženja američkih scenarista, predstavio uvod u pristup showrunnera - od njegovog američkog podrijetla do aktualnih koncepata u Europi, stavljajući pritom naglasak na različite aspekte kreativnog vodstva nužne u poslu showrunnera. 

Prilikom proučavanja različitih primjera uspješnih serija, vrhunski europski scenaristi/producenti predstavit će showrunning modele koji se trenutno koriste u Europi. Tako će na radionici predavati Jeppe Gjervig Gram, koji će govoriti o danskom DR showrunner modelu, showrunnerica Marianne Wendt sa svojom švicarskom serijom Nove visine, kao i showrunneri i kreativni producenti Philipp Käßbohrer i Matthias Murmann s njihovom hit serijom na Netflixu – Škola, internet, veze... i droga.

European Showrunner program usavršavanja održavat će se u razdoblju od šest mjeseci u kombiniranom formatu učenja online i uživo u Kölnu. Drugi dio usavršavanja predstavlja European Showrunner Think Tank - niz panel diskusija koje se odvijaju online i na različitim međunarodnim događanjima u industriji, a čiji je cilj raspravljati o trenutnoj situaciji za showrunnere u Europi. Razmjenjujući znanja i iskustva s profesionalcima u proizvodnji serija i  predstavnicima televizijskih kuća, streaming usluga i produkcijskih tvrtki, think tankovi će istražiti kako se pozicija showrunnera na smislen i održiv način može primijeniti u Europi.

Program usavršavanja podržali su: Potprogram MEDIA Programa Kreativna Europa i Film- und Medienstiftung NRW, a partneri su Netflix i Series Mania Forum.

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE-Ured MEDIA Hrvatske.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.