Preskoči na glavni sadržaj

S one strane i dvije manjinske koprodukcije na festivalu u Košicama

Dugometražni igrani film S one strane redatelja Zrinka Ogreste i dvije hrvatske manjinske koprodukcije, Dobra žena u režiji Mirjane Karanović i Sieranevada u režiji Cristi Puiuja, prikazuju se na 24. izdanju Art Film Festivala, koji se održava u slovačkim Košicama od 17. do 25. lipnja.

Ogrestin film prikazuje se u natjecateljskom programu European Corner, u kojem nagradu dodjeljuje publika, a sekcija prikazuje ukupno 15 naslova. S one strane napeta je triler-drama, nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, a produkciju potpisuje zagrebački Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom. Film je premijerno prikazan u službenom programu 'Panorama' Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem žirija mreže europskih art-kina Europa Cinemas.

U festivalskim se programima prikazuju još dvije hrvatske manjinske koprodukcije. Dobra žena u režiji Mirjane Karanović uvrštena je u glavni natjecateljski program s još 11 naslova. Film je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu, a govori o 50-godišnjakinji koja nakon trideset godina braka saznaje uznemirujuću tajnu o svojemu mužu. Nastao je u srpsko-bosansko-hrvatskoj produkciji, a manjinski hrvatski koproducent je Nukleus film.

Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiua prikazuje se u programu Be2Can Starter, i to nakon svjetske premijere na 69. Filmskom festivalu u Cannesu. Film prikazuje obiteljsko okupljanje na komemorativnoj večeri. Čekajući svećenika, prisutni razglabaju o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima. Film je nastao u koprodukciji pet europskih zemalja - Rumunjske, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Makedonije, a manjinski hrvatski koproducent je Spiritus movens. 

Više informacija o festivalu u Košicama potražite na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.