Preskoči na glavni sadržaj

S one strane i dvije manjinske koprodukcije na 60. BFI – Filmskom festivalu u Londonu

Igrani film S one strane redatelja Zrinka Ogreste prikazuje se u programu cijenjenog BFI – Filmskog festivala u Londonu, čije se 60. izdanje održava od 5. do 16. listopada. Također, u program su uvrštene dvije hrvatske manjinske koprodukcije, Houston, imamo problem! u režiji Žige Virca i Sieranevada u režiji Cristija Puiuja. Od 1991. do danas Filmski festival u Londonu prikazao je samo jedan hrvatski film, također Ogrestin film Tu, 2004. godine. 

S one strane hrvatski je kandidat za 89. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti – Oscar u kategoriji najboljih stranih filmova, te je kandidat za nominacije za 29. Europsku filmsku nagradu. Američki portal IndieWire nedavno ga je uvrstio među izgledne kandidate za užu listu nominiranih za Oscara, dok je Hollywood Reporter u nedavno objavljenoj kritici naveo kako je film 'precizan i koncizan, te daje intrigantan novi pogled na konvencije postratne balkanske kinematografije'. 

Riječ je o psihološkoj drami o sredovječnoj patronažnoj sestri Vesni kojoj se javlja suprug koji ju je napustio prije 20 godina, a koji je u Haagu odslužio višegodišnju kaznu zbog ratnih zločina. Film je svjetsku premijeru imao na 66. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label, nakon čega je osvojio još 15 festivalskih nagrada.

Scenarij potpisuju Zrinko Ogresta i Mate Matišić, direktor fotografije je Branko Linta, montažer je Tomislav Pavlic, a glavne uloge su odigrali Ksenija Marinković i Lazar Ristovski. Producent filma je Ivan Maloča, a produkciju potpisuje zagrebački Interfilm u koprodukciji sa Zillion filmom iz Beograda i Hrvatskom radiotelevizijom. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije.

Igrano-dokumentarni film Houston, imamo problem! mladog slovenskog redatelja Žige Virca nastao je kao koprodukcija Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke i Katara, ali i kao prva HBO produkcija u Adria regiji. Svjetsku je premijeru film imao na festivalu Tribeca, a nedavno je osvojio nagradu publike na 17. Mediteran Film Festivalu. Hrvatski koproducent je Nukleus film i producent Siniša Juričić.

Koprodukcija pet zemalja, Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiuja također je kandidat za nominacije za 29. Europsku filmsku nagradu te je rumunjski predstavnik za Oscara. Film je nastao u koprodukciji Rumunjske, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Hrvatski koproducent je Spiritus movens i producentica Zdenka Gold

Više informacija o 60. BFI – Filmskom festivalu u Londonu saznajte na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.