Preskoči na glavni sadržaj

Ruski film ceste kandidat za nagradu Oscar

Manjinska hrvatska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film Ruski film ceste redatelja Dimitrija Kalashnikova, čiji je koproducent Srđan Šarenac i tvrtka Novi Film kandidat je za nominaciju za nagradu Oscar. 

'Američka distribucijska kuća Oscilloscope je distribuirala film u 80 kina širom SAD-a i Kanade i samim time smo stekli sve uvjete da postanemo kandidat za Oscara u kategoriji 'Najbolji dugometražni dokumentarni film'. Veliku podršku smo imali i od Aleksandra Govedarice koji predstavlja američko-kanadskog distributera Syndicado', rekao je Srđan Šarenac, koproducent filma. Šarenac ističe kako ga je u projekt pozvala glavna producentica Volia Chajokuskaya, koju je upoznao na Međunarodnom filmskom festivalu u Minsku gdje je njegov prethodni film Selo bez žena osvojio glavnu nagradu. 

Ruski film ceste je koprodukcija Bjelorusije, Rusije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i SAD-a. Radi se o portretu Rusije kroz snimke s kamera iz automobila. Hrvatski koproducent je tvrtka Novi Film. 

Dugometražni dokumentarni film Dimitrija Kalashnikova premijerno je prikazan 2016. godine u natjecateljskom programu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu IDFA. 

Ruski film ceste je jedan od, za sada, 160 dokumentarnih filmova koji su kvalificirani za kandidaturu za nagradu Oscar u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma. Članovi Američke filmske akademije koji će morati naposljetku napraviti listu od 15 naslova, u studenom će na razmatranje dobiti još jedan, posljednji, popis filmova koji su kandidirati za nominaciju. Podsjetimo, konačan popis filmova nominiranih za Oscara objavit će se 22. siječnja, a svečanost dodjele održat će se 24. veljače iduće godine.

Naslovne fotografije: scene iz filma Ruski film ceste

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.