Preskoči na glavni sadržaj

Rumunjski film Bravo! pobjednik 9. Vukovar film festivala

U subotu je u Vukovaru dodjelom nagrada završilo 9. izdanje Vukovar film festivala. Najboljim dugometražnim igranim filmom proglašen je Bravo!, posebno priznanje u istoj kategoriji dobio je film Imena višnje, najbolji kratkometražni igrani film je Art, a najbolji dokumentarni film Toto i njegove sestre

Žiri za kratki i dugi igrani film radio je u sastavu Pjer Žalica, Igor Saračević i Areta Ćurković. Najboljim dugometražnim igranim filmom Glavnog programa proglašen je film Bravo! (Aferim!) u režiji Radua Judea. Žiri je svoju odluku obrazložio riječima: 'Za iznimno inventivan umjetnički pristup kojim je redatelj Radu Jude, sa svojom ekipom, na filmskom platnu oživio svijet ne tako davne povijesti Podunavlja, konkretno Rumunjske, u intrigantnoj priči u kojoj vrlo dojmljivo tematizira stoljetne korijene nekih od suštinskih problema ondašnjeg, ali i današnjeg društva – rasne i nacionalne netrpeljivosti. Predočavajući život tog doba kroz bogatstvo uvjerljivih detalja, te prožimajući vrlo ozbiljan zaplet sjajno odmjerenom notom crnog humora, Jude je stvorio film koji će se dugo pamtiti'. 

Za ingeniozno i vrlo duhovito preispitivanje etičnosti u filmskom stvaralaštvu, odnosno granica do kojih autori mogu ići u bavljenju nekim vrlo osjetljivim društvenim temama, žiri je nagradu za najbolji kratkometražni igrani film Glavnog programa dodijelio filmu Art u režijia Adriana Sitarua.

Posebno priznanje za dugometražni igrani film osvojio je film Imena višnje u režiji Branka Schmidta, prema riječima žirija 'za suptilan redateljski vez mikrokirurgije ljudske duše kojim se u naizgled ispraznoj, ustajaloj stvarnosti orkanski otkrivaju ponori skrivene ljudske drame, delikatno sugerirajući pozitivan stav da nada i svijetlost uvijek postoje'.

Ostajemo na vezi u režiji Jana Zabeila dobitnik je Posebnog priznanja za kratkometražni igrani film, a zaslužio ga je zbog inventivnog pristupa filmskoj naraciji u kratkoj formi kojom se pokazuje da vrijeme snažne filmske metafore nikada nije prošlo.

Žiri za dokumentarni film u sastavu Robert Tomić Zuber, Đelo Hadžiselimović i Dana Budisavljević najboljim dokumentarnim filmom Glavnog programa proglasilo je film Toto i njegove sestre u režiji Alexandra Nanaua. U obrazloženju odluke stoji: 'U 15 filmova ovogodišnje konkurencije vidjeli smo mnogo zanimljivog, od dalekih zemalja s kojima dijelimo sudbinu globalizacije i bankarskih malverzacija do popularne kulture i vrhunski snimljenih filmova čiji kadrovi oduzimaju dah. Međutim, jedan film se istakao redateljskim pristupom i ustrajnim praćenjem likova u situacijama koje bi za većinu nas bile nepodnošljive. Ovaj film donosi na filmsko platno dvoje maloljetnih heroja koji će, nadamo se, i u stvarnom životu uspjeti pobijediti krug siromaštva, kriminala i ovisništva. Filmu i njegovim protagonistima želimo sve najbolje'. 

Posebno priznanje Vukovar film festivala dobio je dokumentarni film Pola stoljeća diska redatelja Zvonimira Rumboldta

Nagradu Krsto Papić za životno djelo dobila je hrvatska glumica Vera Zima

Naslovne fotografije: scene iz filmova Bravo!; Art; Imena višnje 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.