Preskoči na glavni sadržaj

Rolf Giesen dobitnik je Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb 2022

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma odlučila je dodijeliti jednom od najvažnijih svjetskih poznavalaca animacije, Rolfu Giesenu.

U obrazloženju nagrade Vijeće festivala ističe: "Rolf Giesen kritičar je i znanstvenik veoma širokih vidika, jedan od najvažnijih svjetskih poznavalaca animacije, ali i važan proučavatelj srodnih stvaralačkih mogućnosti ljudske mašte, kao što su filmski specijalni efekti (gdje se animacija itekako koristi), ili žanrova fantastike i horora. Sjajan je poznavatelj i zagrebačkih doprinosa nastanku i prikazivanju svjetskih vrhunaca animiranog filma, a svoja je znanja sa svijetom dijelio kroz brojna sveučilišna i javna predavanja, kroz muzejske i kinotečne izložbe i programe, te kroz monografske, historiografske i leksikonske knjige. Surađivao je i na obrazovno-edukativnim filmovima i emisijama, no ponajprije je u svojim tekstovima i knjigama objavljenim na njemačkom i na engleskom jeziku uspješno obradio probleme kao što je filmska edukacija u digitalnoj eri.

U svijetu animacije veoma su zapaženi njegovi doprinosi znanju o gradnji likova i glumi u animiranom filmu, potom o animaciji u doba nacističke Njemačke, te o velikim temama kao što su kineska animacija (primjerice u knjizi Kineska animacija. Povijest i filmografija 1912-2012 / Chinese Animation: A History and Filmography, 1922-2012) i lutkarstvo u animaciji – u rasponu od povijesnih uzora do digitalne revolucije, od trikova u igranom filmu do potpuno animiranih filmova (primjerice u knjizi Lutkarstvo, animacija lutaka i digitalna era / Puppetry, Puppet Animation and the Digital Age). Prisutan u brojnim animacijskim platformama i forumima, Rolf Giesen predstavlja jedan od svjetionika i za današnje proučavanja animacije i za naraštaje koji dolaze na scenu."

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma bit će mu uručena na 32. Svjetskom festivalu animiranog filma - Animafest Zagreb koji će se održati od 6. do 11. lipnja 2022. Rolf Giesen bit će i glavni izlagač na Međunarodnom znanstvenom skupu Animafest Scanner IX 2022 koji će se održati od 7. do 8. lipnja 2022. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.