Preskoči na glavni sadržaj

Riječko Art-kino otvara specijalnu filmsku knjižnicu

Riječko Art-kino u petak, 12. veljače u 19 sati, programom 'Film izvan okvira' otvara specijalnu knjižnicu na adresi Krešimirova 2. Prvi gost i inaugurator knjižnice Art-kino poznati je redatelj Slobodan Šijan, koji će u društvu Petra Milata (Multimedijalni institut) predstaviti svoje dvije knjige - Filmus: Priče o filmu i Kino Tom.

Slobodan Šijan, autor filmova od koji se ističu Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug i Davitelj protiv davitelja, nakon predstavljanja knjiga prikazat će i izbor svojih eksperimentalnih filmova. Na programu su Autoportret na groblju (1970.), Ručni radovi (1971.), Vrt sa stazama što se račvaju (1971.), Strukture (1970.), gradsko đubrište na adi huji u beogradu (1970.), Jutro u ružičastom (1971.), Kosta Bunuševac u filmu o samom sebi (1970.), Yeah (1972.) i Pesma za Toma (2010.)

Knjiga Kino Tom završni je čin šireg intermedijalnog Šijanovog projekta posvećenog Tomislavu Gotovcu i njegovom djelu, dok Filmus: Priče o filmu donosi filmske priče o velikim filmskim stvaraocima: Bošku Tokinu – pioniru moderne filmske kritike, Dušanu Makavejevu, Aleksandru Petroviću, Živojinu Pavloviću itd.

Dan kasnije, u subotu, 13. veljače s početkom u 10 sati Knjižnica Art-kino će imati i posebno otvorenje za djecu i mlade koje uključuje posebnu filmsku nagradnu igru, radionicu izrade optičkih igračka, natjecanje u igranju igraćih konzola te projekciju norveškog animiranog filma Hokus pokus Albert. Djeca i mladi do 15 godina mogu se bez naknade učlaniti u Filmski klub Art-kina i knjižnicu Art-kino te posuđivati građu.

Specijalna knjižnica Art-kino osnovana je kao knjižnica u sklopu javne ustanove u kulturi Art-kina 2015. godine. Knjižnica Art-kino trenutno broji tri inventarne koje obuhvaćaju knjige s preko 700 naslova podijeljenih u Opću i Referentnu zbirku, gotovo 500 časopisa zbirke Periodika (16 naslova) te Audiovizualnu zbirku koja sadrži 600 DVD-a suvremenih i klasičnih filmskih naslova. Korisnici knjižnice mogu čitati dnevne novine, tjednike te mjesečna izdanja časopisa na koje je pretplaćena ustanova Art-kino. Uz 'klasičnu' knjižnu građu, članovi knjižnice mogu koristiti tablet uređaj (AVE Zavičajna zbirka) na kojem su pohranjeni filmovi snimani u Rijeci, o Rijeci ili riječkih autora.

Program 'Film izvan okvira' na mjesečnoj bazi donosit će komplementarni sadržaj samom filmskom programu kroz promocije knjiga i časopisa, razgovore s redateljima i ostalim filmskim djelatnicima, radionice, panele i okrugle stolove.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.