Preskoči na glavni sadržaj

Ribanje i ribarsko prigovaranje kreće u kinodistribuciju u Češkoj

Ekranizacija renesansnog spjeva Ribanje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorovića, u režiji Milana Trenca, od 10. se studenog prikazuje u češkim kinima, u distribuciji tvrtke Balkanfilm. 

Dugometražni igrani film Ribanje i ribarsko prigovaranje svjetsku je premijeru imao na Pulskom filmskom festivalu 2020. godine, na kojem je osvoji tri Zlatne arene: za najbolju glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija), sporednu mušku ulogu (Leon Lučev), te glazbu (Igor Par). Međunarodnu premijeru imao je u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u južnokorejskom Gangneungu, a otad se prikazao na festivalima diljem svijeta.  

Radnja prati 68-godišnjeg pjesnika Petra Hektorovića koji napušta izgradnju svojeg utvrđenog ljetnikovca Tvrdalja te provodi tri dana u društvu dvojice lokalnih ribara, Paskoja i Nikole. Tijekom putovanja scene stvarnosti izmjenjuju se s pjesnikovim snovima i vizijama te sjećanjima na njegovu mladenačku ljubav.

Kroz dijaloge koji katkad parafraziraju antičke i renesansne teme, narodne mudrosti i pjesme, odvija se ribarenje u uvalama Hvara, Brača i Šolte. Sukob narodnog i knjiškog postaje priča o odnosu dvaju hvarskih staleža s još uvijek bolnim sjećanjima na Hvarsku bunu, koji se na kraju, pred iskušenjima života, pretvara u opću ljudsku solidarnost.

Osim što je film režirao, Milan Trenc je za njega napisao scenarij. Za montažu su bili zaduženi Miran Miošić Dubravko Slunjski, za oblikovanje zvuka Dubravka Premar, a za glazbu Igor Paro. Kostimografiju su radile Emilija Šušković Jakopac i Nikolina Knežević, masku Sanja Hrstić Kuterovac, a scenografiju Ivan Ivan

Petra Hektorovića u filmu glumi Rade Šerbedžija, Leon Lučev utjelovljuje ribara Paskoja Debelju, njegova sina Lorenco Damjanić, a Nikolu Zeta Bojan Brajčić. Časnu sestru koja brine o pjesniku glumi Inge Appelt, Filip Mayer je mladi Hektorović, a Romina Tonković pučanka u koju se zaljubljuje. 

Ribanje i ribarsko prigovaranje nastalo je u produkciji Studija devet, te je sufinancirano sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, HRT-a, Grada Stari Grad, Grada Hvara i Jadrolinije, a u domaćoj kinodistribuciji bio je tijekom jeseni 2020. godine. 

Film se u češkim kinima prikazuje u distribuciji tvrtke BalkanFilm

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.