Preskoči na glavni sadržaj

Rene Bitorajac proglašen najboljim glumcem u Bruxellesu

Rene Bitorajac proglašen je najboljim glumcem na 12. izdanju Festivala mediteranskog filma u Bruxellesu za glavnu ulogu u filmu Ljudožder vegetarijanac redatelja Branka Schmidta, a Parada Srđana Dragojevića osvojila je Nagradu publike.

Na Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu Rene Bitorajac osvojio je nagradu za najboljeg glumca u filmu Ljudožder vegetarijanac redatelja Branka Schmidta. Radi se o adaptaciji istoimenog romana Ive Balenovića u kojoj je Bitorajac odigrao naslovnu ulogu bešćutnog i amoralnog liječnika koji ne preže ni pred čime kako bi ostvario svoje ciljeve. Radi se o Bitorajčevoj drugoj međunarodnoj glumačkoj nagradi za ovaj nastup (nedavno je proglašen najboljim glumcem na Fantastic Festu u Austinu u Teksasu), a i na Festivalu igranog filma u Puli osvojio je Zlatnu arenu za najboljeg glavnog glumca.

Bruxelleska je publika inače upoznata s radom Branka Schmidta i Renea Bitorajca. Godine 2010. Schmidt se na ovome festivalu predstavio s Metastazama, koje su mu donijele i Posebnu nagradu žirija, a i u ovome filmu Bitorajac je odigrao jednu od četiri glavne uloge.

Nagradu za najbolji film na Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu osvojili su Božji konji (Les chevaux de dieu), dok su posebnu nagradu žirija osvojila Djeca Aide Begić. Ljudožder vegatarijanac za istu nagradu natjecao se s još 10 filmova, među kojima je bila i hrvatska manjinska koprodukcija i regionalni kinohit Parada, koja je osvojila Nagradu publike. Oba filma sufinancirana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

12. izdanje Festivala mediteranskog filma u Bruxellesu održavalo se od 9. do 17. studenog, a više informacija o nagrađenim filmovima i o programu potražite na službenim stranicama samoga festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.