Preskoči na glavni sadržaj

Regionalne uspješnice u programu Zagreb Film Festivala

U program 18. Zagreb Film Festivala uvršteni su: Otac Srdana Golubovića, s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, dugometražni prvijenac autora Ivana Ikića, Oaza, apsolutni pobjednik Pule, Tereza 37 scenaristice i glavne glumice Lane Barić u režiji Danila Šerbedžije, dugoočekivani novi film redatelja Pjera Žalice Koncentriši se, baba, kao i debitantski film Nermina Hamzagića, nominiran za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji European Discovery 2020, Pun mjesec s Albanom Ukajem u glavnoj ulozi. 

Glavni program ZFF-a od početka je posvećen debitantima, pa su tako u natjecateljskom programu i filmovi Oaza, dobitnik nagrade Europa Cinemas Label za najbolji europski film u sekciji Dani autora na venecijanskoj Mostri, i Pun mjesec, s osvojena dva priznanja na festivalu u Cottbusu (nagrada ekumenskog žirija i nagrada za najboljeg glumca – Alban Ukaj).

Otac, najnoviji film Srdana Golubovića, koji otvara ovogodišnji festival, a koji se prikazuje izvan konkurencije, u veljači je premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu ekumenskog žirija. Veliki uspjeh filma nastavljen je i ovog ljeta u Puli, gdje je osvojio nagradu publike, postavši prvi film u povijesti Pulskog filmskog festivala kojem je publika dala prosječnu ocjenu 5,00. U naslovnoj ulozi filma, koji kritika naziva "balkanskim Paris,Texasom", impresivnu glumačku interpretaciju ostvario je Goran Bogdan, uvjerljivo utjelovivši očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba. 

Borba za nasljedstvo, kamen spoticanja svake balkanske obitelji koja imalo drži do sebe, u fokusu je nove crne komedije Pjera Žalice, Koncentriši se, baba, koja se prikazuje u programu Ponovno s nama. U filmu na scenu stupaju i podmetanja koja se pretvaraju u bespoštedni rat za obiteljsku kuću, zbog kojeg obitelj ne uspijeva razaznati stvarni ratni sukob pred kućnim pragom, a raspad jedne obitelji postaje tako metafora raspada jedne države. Sjajne glumačke uloge ovog svojevrsnog "kazališta u kući" ostvarili su doajeni BiH glumišta Jasna Žalica i Emir Hadžihafizbegović zajedno s hrvatskim glumicama Almom Pricom i Jadrankom Đokić

S filmom Tereza 37 redatelja Danila Šerbedžije, koji se prikazuje u sklopu Posebnih projekcija, zatvara se ovogodišnje festivalsko izdanje. Ova topla, humorna i na trenutke razorna generacijska drama, po riječima njezine glavne glumice i scenaristice, Lane Barić, "priča je o ženi koja se oslobađa i doznaje istinu o sebi kroz nemoral - taj je nemoral neće usrećiti, ali će joj pomoći da komunicira sa sobom na istinit način".

U sklopu besplatnih online projekcija programa Festivali pod reflektorom, u kojem su programski selektori nekoliko europskih festivala odabrali filmove posebno za publiku Zagreb Film Festivala, očekuju nas brojni regionalni naslovi. Program je ove godine nastao u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, Sofia Film Festivalom, Venecijanskim filmskim festivalom – program Horizonti, Human Rights Film Festivalom, Festivalom mediteranskog filma Split te Filmskim festivalom Herceg Novi. Iz programa SFF-a organizatori izdvajaju omnibus SEE Factory/Sarajevo Mon Amour, koji je svjetsku premijeru imao u Cannesu u programu 15 dana autora, dok iz programa FF Herceg Novi izdvajaju dugometražne filmove Ajvar redateljice Ane Marije Rossi i Grudi redateljice Marije Perović te zapažen dugometražni prvijenac Ivana Salatića, Ti imaš noć

18. Zagreb Film Festival održat će se od 8. do 15. studenog u Kinu SC, kinu Tuškanac, Hrvatskom glazbenom zavodu te online na kinoeuropa.hr i croatian.film.

ZFF redovito prati razvoj epidemiološke situacije te će u slučaju uvođenja novih mjera Stožera civilne zaštite osigurati dodatne opcije, poput većeg broja online projekcija, kako bi publika mogla neometano uživati u filmovima iz festivalskog programa. O eventualnim izmjenama obavijestit će na vrijeme putem svoje službene stranice zff.hr i društvenih mreža

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.