Preskoči na glavni sadržaj

RE-ACT-ova sredstva za razvoj koprodukcijskih projekata i za dva hrvatska naslova

Nakon šest poziva za razvoj koprodukcijskih projekata u 2020. godini, inicijativa RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training) objavljuje listu od osam projekata koji su dobili godišnju potporu. Među njima su i dva projekta iz Hrvatske. 

Ukupno 55 projekata prijavilo se na poziv za potporu inicijative RE-ACT koja je namijenjena razvoju koprodukcijskih projekata. Programsko vijeće, uz konzultiranje vanjskih stručnjaka, odabralo je osam projekata kojima je dodijeljena potpora u iznosu od 10 000 eura po projektu. 

Među njima su i dva hrvatska:

  • Lekcije mog tate (My Dad's Lessons) autorice Dalije Dozet, produkcija: Hulahop
  • Žene.hr (Women.hr) autorice Katarine Zrinke Matijević, produkcija: Wolfgang & Dolly

Oba projekta razvijaju se uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra: Lekcije mog tate ostvario je potporu za razvoj projekta te za proizvodnju, a Žene.hr za razvoj scenarija i projekta. 

Popis ostalih šest projekata koji su ostvarili potporu RE-ACT-a donosimo u nastavku:

  • Vida - A Simple Life; redateljica: Silvia Zeitlinger; produkcija: Film Srl (Italija, Furlanija-Julijska krajina)
  • White Lies; redateljica: Alba Zari; produkcija: Sligshot, Film Srl (Italija, Furlanija-Julijska krajina)
  • Our Father; redatelj: Goran Stanković; produkcija: This and That Productions (Srbija)
  • That Sound High in the Air; redatelj: Srđan Keča, produkcija: Non-Aligned Films (Srbija)
  • Everything That's Wrong With You; redateljica: Urša Menart; produkcija: Vertigo (Slovenija)
  • The Other Side of the Pipe; redatelj Marko Kumer Murč; produkcija: Rusaalka (Slovenija)

Odluku o odabranim projektima kojima je dodijeljena potpora za koprodukcijski razvoj, Programsko vijeće RE-ACTA objavilo je tijekom koprodukcijskom foruma When East Meets West koji se trenutno odvija online, u sklopu Filmskog festivala u Trstu

RE-ACT je potporu za razvoj koprodukcijskih projekata namijenio dugometražnim igranim, dokumentarnim i eksperimentalnim te dugometražnim i kratkometražnim animiranim filmovima. Projekti trebaju imati potporu barem jednog od fondova RE-ACT-a ili nadnacionalnog fonda, a poželjno je da tematski povezuju teritorij Hrvatske, Srbije, Slovenije i regije Furlanije-Julijske krajine. Barem bi jedan član filmskog tima (redatelj ili neki od producenata) na dugometražnom igranom/dokumentarnom ili kratkometražnom animiranom filmu trebao raditi prvi ili drugi put. 

RE-ACT je inicijativa koju su 2015. godine pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar, Audiovizualni fond regije Furlanija-Julijska krajina i Slovenski filmski centar, a 2019. godinu pridružio joj se i Filmski centar Srbije. Inicijativa je namijenjena autorima i producentima koji žele njegovati blisku suradnju unutar Hrvatske, regije Furlanija-Julijska krajina, Slovenije i Srbije, a cilj joj je razvijanje novih audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.