Preskoči na glavni sadržaj

RE-ACT i First Cut Lab 2020.: otvorene prijave za razvoj koprodukcijskih projekata i novu sesiju radionica za dugometražne filmove u fazi montaže

Inicijativa RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training) po šesti put objavljuje poziv za razvoj koprodukcijskih projekata, a nastavlja i suradnju s First Cut Labom te poziva na prijavu za jesensku sesiju radionice First Cut Lab. Rok za oba programa je 15. studenog.

Poziv za razvoj koprodukcijskih projekata namijenjen je dugometražnim igranim, dokumentarnim i eksperimentalnim te dugometražnim i kratkometražnim animiranim filmovima. Prijaviti se mogu projekti koji imaju najmanje dva koproducenta iz partnerskih zemalja, te imaju potporu barem jednog od fondova RE-ACT-a ili nadnacionalnog fonda, a poželjno je da tematski povezuju teritorij Hrvatske, Srbije, Slovenije i regije Furlanije-Julijske krajine. Barem bi jedan član filmskog tima (redatelj ili neki od producenata) na dugometražnom igranom/dokumentarnom ili kratkometražnom animiranom filmu trebao raditi prvi ili drugi put. 

Poziv je otvoren do 15. studenog 2020.

Maksimalno osam projekata godišnje bit će financirano u minimalnom iznosu od 10 000 eura po projektu. Odluku o odabranim projektima donijet će Programsko vijeće (koje su imenovali fondovi u RE-ACT-u) uz konzultiranje vanjskih eksperata i objaviti u siječnju 2021. godine tijekom koprodukcijskog foruma When East Meets West u Trstu.

Detaljne smjernice poziva i prijavnicu za razvoj koprodukcijskih projekata potražite na stranici www.filmreact.eu.

First Cut Lab: jesenska sesija

Nakon vrlo uspješne ljetne sesije, RE-ACT ponovno udružuje snage s First Cut Labom, programom namijenjenim dugometražnim filmovima u fazi montaže iz Hrvatske, regije Furlanije-Julijske krajine, Srbije i Slovenije. 

Tijekom radionice, odabrani producentsko-redateljski timovi održat će privatnu projekciju svoje radne verzije filma i potom dobiti stručne povratne informacije o svom materijalu od triju vrhunskih međunarodnih profesionalaca (umjetničkih producenata, festivalskih selektora, agenata prodaje, i dr.), kao i konkretne savjete montažera savjetnika. Glavni cilj je ojačati umjetnički potencijal odabranih radnih verzija, te istovremeno povećati mogućnost prodaje, uspjeha na festivalima i u distribuciji gotovih filmova.

Jesenska sesija radionice First Cut Lab održat će se online, od 1. prosinca 2020. do 15. siječnja 2021. godine. Središnji dio sesije odvija se unutar dva uzastopna dana, a točni datumi će se odabrati u dogovoru s timovima, kako bi se sesija najbolje prilagodila potrebama njihovih projekata. 

Zahvaljujući partnerstvu s inicijativom RE-ACT, sudjelovanje na radionici je besplatno, a odabrani redatelji i producenti trebaju osigurati da će biti dostupni u periodu održavanja radionice.

Rok za prijavu je 15. studenoga 2020.

Detaljne smjernice poziva i prijavnicu možete pronaći OVDJE

U posljednjih šest godina RE-ACT je postigao sjajne rezultate u povezivanju profesionalaca i poticanju koprodukcija između Hrvatske, Slovenije i regije Furlanije-Julijske krajine. Filmski centar Srbije je prošle godine postao novi član inicijative RE-ACT, stoga i srpski filmski profesionalci mogu prijaviti svoje projekte i sudjelovati u svim planiranim RE-ACT-ovim radionicama i programima umrežavanja.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.