Preskoči na glavni sadržaj

'Razglednice iz Hrvatske': domaći kratkometražni filmovi u Berlinu

Šest kratkometražnih filmova dio su posebnog programa naziva "Razglednice iz Hrvatske" koji se, povodom obilježavanja 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 9. lipnja odvija u berlinskom kinu Wedding (City Kino Wedding). Program nastaje u suradnji Hrvatskog audiovizualnog centra i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu s programom shorts/salon iz Berlina.

"Ovih šest filmova nam, poput razglednica, daju uvid u hrvatsku prošlost i sadašnjost: u gotovo praznoj poslovnoj zgradi počinje pjevati zbor, koji je ostatak socijalističke kulturne politike. Tijekom rata, filmaš šalje videopismo svojim prijateljima u inozemstvu. Lutamo tržnicom punom zrelog voća po vrućem ljetnom danu. Zajedno s Brankom pratimo zakulisne događaje turističkog raja, u sezoni i izvan nje. Žena šalje fotografije iz svog novog doma u stranoj zemlji. Ruke crtaju apstraktne ukrase tankim linijama olovke. U zraku se čuju napjevi stare narodne pjesme," opis je programa koji se sastoji od kratkometražnih radova hrvatskih autora, nastalima od 1993. do 2021. godine. 

Filmovi će se prikazati u berlinskom kinu Wedding (City Kino Wedding), 9. lipnja, s početkom u 19.30, uz besplatan ulaz. Nakon projekcije, publika će imati prilike o filmovima razgovarati s gostima, voditeljicom projekata Renatom Trischler i redateljem Matom Ugrinom

Popis filmova u programu:

Program nastaje u suradnji Hrvatskog audiovizualnog centra i Veleposlanstva Republike Hrvatske s programom shorts/salon iz Berlina.

Shorts/salon posvećen je kratkom metru te organizira projekcije i razgovore s autorima. Događaje shorts/salona organiziraju i kuriraju Anna Henckel-Donnersmarck (selektorica Berlinale Shorts programa) i Sarah Schlüssel (voditeljica programa Short Form Station na Berlinale Talentsu te članica selekcijske komisije Berlinale Shortsa), uz suradnike. Više o shorts/salonu možete pronaći ovdje

Detalje programa "Razglednice iz Hrvatske" možete pronaći na Facebook stranici događanja

Naslovna fotografija: kolaž (scene iz filmova Strujanja, Sve što dolazi, Mjesto odakle vam pišem pisma, Dota, Plac)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.