Preskoči na glavni sadržaj

Ravnatelj HAVC-a: Hrabrost žrtava trebala bi biti poticaj za stvaranje budućnosti s nultom tolerancijom na nasilje

Hrvatski audiovizualni centar oštro i nedvojbeno osuđuje svaki oblik nasilja i nasilne komunikacije, neprimjereno ponašanje i bilo koji oblik uznemiravanja, kao i zlouporabu droge i alkohola u profesionalnom okruženju. 

"Informacije objavljene krajem proteklog tjedna, a vezano za dugogodišnje seksualno uznemiravanje i neprimjereno ponašanje redatelja Dalibora Matanića prema nizu osoba iz njegovog profesionalnog okruženja te potom njegovo priznanje, zatekle su nas.

Izražavamo potporu svim žrtvama koje su istupile, kao i svim ostalim žrtvama u ovom slučaju, ali i uopće iz slučajeva bilo kakvih neprimjerenih postupanja i tretmana, neprimjerene komunikacije i uznemiravanja unutar filmske zajednice i uopće. Nadamo se da će hrabrost koju su žrtve iskazale poticati uvođenju konkretnih mjera koje će doprinijeti kreiranju budućnosti u kojem će ovakvo ponašanje u samom startu biti obeshrabreno, neprihvatljivo i onemogućeno. 

U novom Nacionalnom programu HAVC-a rodna ravnopravnost je uvedena kao jedan od strateških prioriteta u nadolazećem razdoblju. Konkretno, kao prvi korak, a u suradnji sa specijaliziranim organizacijama, ustanovama i strukovnim udrugama predložit ćemo da se stvori anonimni pozivni centar smješten izvan sektora, predvođen specijalistima/specijalisticama. Plan će se razraditi do kraja ove godine, a realizirat će se tijekom 2025. godine," rekao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.