Preskoči na glavni sadržaj

Ratna drama Josef u hrvatskim kinima od 22. rujna

Dugometražni igrani film Josef, redatelja Stanislava Tomića, 22. rujna kreće u redovnu kino distribuciju u Hrvatskoj, i to u zagrebačkom Movieplexu te osječkom i splitskom Cineplexxu.

Radnja Tomićeve drame događa se za vrijeme Prvog svjetskog rata, na Istočnom frontu u Galiciji. Hrvatski vojnici pod austrougarskom zastavom ratuju protiv ruske vojske i bandi Čerkeza. Ranjen i opljačkan, austrougarski vojnik se budi na poprištu bitke. Oblači tuđu časničku odoru, a s njom nehotice preuzima i novi identitet. Postaje vodnik Josef i započinje svoje putovanje po ratom opustošenoj tuđini. Josefa zarobljava odred natporučnika Tiffenbacha koji sumnja u njegov identitet i odvodi ga na strijeljanje...

Režiju filma potpisuje etablirani dokumentarist i debitant na polju dugometražnog igranog filma, Stanislav Tomić prema scenariju Maria Marka Krcea. U glavnoj ulozi je Neven Aljinović-Tot, a u ostalim ulogama su Alen Liverić, Dražen Šivak, Sandra Lončarić-Tankosić, Bojan Navojec, Igor Hamer, Ivo Gregurević, Robert Ugrina, Dieter Schaad i Milan Štrljić. Fotografiju potpisuje Mirko Pivčević, montažu Tomislav Pavlic, a za skladateljski dio posla zaslužan je Marko Perković Thompson koji se pojavljuje u jednoj od manjih uloga. Film je snimljen u produkciji zagrebačkog Alka filma. Premijerno je prikazan na ovogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli gdje je nagrađen posebnom Zlatnom Arenom za specijalne efekte.

Kritičari o filmu:
Spektakularnog vizualnog, gotovo stripovskog prosedea, 'Josef' je produkcijski i izvedbeno prilično smion projekt, važan za hrvatski film što pokazuje kako isti treba zagrliti raspojasanu stilizaciju prisutnu u svjetskim okvirima, nipošto vraćati se režijskoj statici tipičnoj za zloglasno razdoblje devedesetih.
(Marko Njegić, Slobodna Dalmacija)

...film kojem je jedinom od cjelokpune ovogodišnje hrvatske produkcije od samog početka bilo stalo zadržati pažnju gledatelja i impresionirati ga nizom sadržajnih, vizualnih i zvučnih senzacija...
(Nenad Polimac, Jutarnji list)

Priča o ratnicima u Galiciji, među kojima se prenosi identifikacijska pločica poginulog vojnika, odlično je režirana, uspješno prebacuje fokus s lika na lik, vrhunski je snimljena i u mnogočemu radi dobrodošle iskorake u hrvatskom filmu, a skriveni detalj o kojem će vjerojatno biti još puno priče dođe kao 'točka na i' svim njegovim vrlinama. (Arsen Oremović, Večernji list)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.