Preskoči na glavni sadržaj

Rastanak 2 Irene Škorić prikazan na Cinemedu u Montpellieru

Kratkometražni igrani film Rastanak 2 redateljice i scenaristice Irene Škorić prikazan je u službenom natjecateljskom programu Međunarodnog festivala mediteranskog filma - Cinemed, koji se održavao od 26. listopada  do 3. studenoga 2012. u Montpellieru u Francuskoj. 

Ovo je 34. izdanje festivala kojemu je glavni cilj prikazati i promovirati igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove autora iz mediteranskih zemalja, od Portugala do Crnog mora. Cinemed je jedan od najvažnijih europskih festivala za selekciju filmova iz mediteranskih zemalja. Ove godine festival je bio posvećen redatelju Costi Gavrasu čiji je novi film Capital otvorio festival.
 
Kratkometražni igrani film  Rastanak (2008.) obišao je sve kontinente, velik broj prestižnih festivala i osvojio brojne nagrade. Rastanak 2 je autoironijski komentar na nastavke filmskih uspješnica. Zbiva se tijekom jednog ranog jutra, kad protagonisti Rastanka 1, otac (Ivan Brkić) i njegov sin (Asim Ugljen) odlaze na filmski set na kojem treba početi snimanje nastavka. Filmsku ekipu ne čekaju samo oni, već i sama redateljica filma, Irena Škorić, pred svojom zgradom, gdje su je trebali pokupiti. U filmu glume i Slaven Knezović, Hrvoje Kečkeš, Siniša Ružić, Marinko Leš i dr.

Taj prvi hrvatski nastavak igranog filma premijerno je prikazan na otvorenju prošlogodišnjeg  58. Beogradskog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma, popularnog Kratkog metra, jednog od najuglednijih i najdugovječnijih filmskih festivala u susjednoj Srbiji, kao i u Europi, gdje je Irena Škorić bila predsjednica žirija.

Film je do sada dobio Nagradu za najbolji kratki igrani film na Međunarodnom filmskom festivalu Cine Extremo San Sebastian de Veracruz te Srebrnu nagradu na Worldfestu u Houstonu. Nakon Montpelliera, Rastanak 2 putuje na 20. Alter-native u Rumunjskoj, te međunarodni festival Prvi kadar 2012 u Istočno Sarajevo.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.