Preskoči na glavni sadržaj

Radionice i animirani filmovi za djecu i mlade na 2. izdanju festivala Animafin

Festival animacije za djecu i mlade Animafin održava se 16. prosinca 2023. godine u Centru KNAP. Ulaz na sva događanja je besplatan. 

Za filmski program u velikoj dvorani nije potrebna najava. Za radionice u učionicama je obavezna najava mailom na centar@knap.hr, mjesta se zauzimaju do popunjenja kapaciteta od 15 polaznika po radionici. Festival organizira Luma Film u partnerstvu s Centrom KNAP, a sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Glavni dio festivala čine projekcije vrhunskih kratkih animiranih filmova iz cijelog svijeta. Filmovi nastali u proteklih nekoliko godina, osvajali su značajne nagrade ne samo stručnih žirija već i publike. Filmovi su namijenjeni prvenstveno djeci i mladima te njihovim obiteljima, ali su prikladni i za sve ljubitelje kvalitetne animacije. Radionice su važna sastavnica festivala jer uključuju građanstvo i omogućuju bolje razumijevanje procesa nastanka umjetničkih djela. Djeca će na radionicama biti potaknuta na čitanje knjiga, pričanje priča, te se okušati u stvaranju vizualnih umjetnosti.

Prvi Animafin održan je 2. prosinca 2022. godine u kinu Tuškanac. "Ideja za pokretanjem festivala nastala je tijekom provođenja Škole animacije Luma filma u okviru koje se redovito prikazuju kvalitetni naslovi polaznicima škole. Došlo se do zaključka da šire građanstvo nema puno prilika pogledati kvalitetni animirani film, te se iskristalizirala želja za osnivanjem festivala s fokusom na filmove za djecu i mlade. Kroz festival se djeca i mladi, ali i šira publika može susresti s pravim draguljima animacije iz cijelog svijeta," ističu organizatori. Kuratorica festivala je producentica Maša Udovičić.

Nakon svake projekcije publika će imati priliku glasovati za najbolji film, a rezultati će biti objavljeni na stranicama festivala.

O filmskom programu

U program je uvršteno četiri domaća filma. U prvom bloku publika će vidjeti dva filma nastala prema slikovnicama domaćih autora. Tako se prikazuje Crni vuk, bijeli vuk, jedan od najuspješnijih filmova domaće popularne autorice slikovnica i redateljice Ivane Guljašević Kuman, nastao prema slikovnici Brune Kumana. Film govori o dilemama koje ponekad muče i odrasle i djecu i kako ih prevladati.

Drugi film nastao je prema istoimenoj slikovnici spisateljice Nine Vađić i ilustratorice Ane Kadoić, a u režiji Ane Horvat, naslova Crvena jabučica. Film na djeci pristupačan način govori o osjećajima kroz koje prolaze obitelji koje se odluče na posvajanje djeteta. Valja napomenuti i izvrsnu glazbu domaćeg skladatelja Dubravka Robića.

Domaći filmovi uvršteni u drugi blok su prikladni za nešto stariju djecu i mlade.

Neobičan, likovno i glazbeno dramatičan film naslova 11 slikara i redatelja Vuka Jevremovića nema klasičnu narativnu nit, ali će gledatelje cijelo vrijeme držati na rubu stolca. Na likovno raskošan i uzbudljiv način prikazuje napetost koju nogometaši doživljavaju prilikom izvođenja jedanesteraca. Dojmljivu glazbu za film skladao je i izveo Luka Šulić.

Drugi domaći film u ovom bloku je Iris animatorice i redateljice Lucije Bužančić koji svojom nježnom likovnošću i posve osobnom naracijom uvodi u intimni, svijet jedne tinejdžerice iz Splita. Vizualno minimalistički, ali emotivno upečatljiv film je inspiriran mitom o Narcisu. Govori o taštoj djevojci Iris koja se zaljubila u svoju projekciju i onda jednog dana nestala u kadi.

Prvi film u bloku za mlađu publiku Sićušna lisica je priča od djevojčici koja pronalazi malenu lisicu i prihvaća je za ljubimca. Kolaž animacija raskošnih vizuala mlade gledatelje vodi u svijet mašte u kojem je sve moguće, pa i da sićušna lisica uz dovoljno zaljevanja postane džinovska. Film Zebra njemačke redateljice Julie Ocker najkraći je po trajanju, no vrlo upečatljivo poučava o toleranciji prema drugačijima. Iz Kine stiže studentski film Kakav si ti cvijet? grupe autora koji nježno stiliziranim vizualima prikazuje kako se neke stvari ne mogu razumijeti odmah, već je potrebno imati strpljenja. Film Guska češkog redatelja Jana Mike govori o snovima dječaka koji s bakom živi na selu o postajanju velikim nogometašem. Na putu realizacije njegove ambicije preprječila se jedna obična guska. 3D animirani film s puno efekata Boom vrlo je dinamičan. U humoristično-akcijskom tonu prikazuje nastojanje dvije ptice da zaštite svoja četiri jaja od nadolazeće erupcije vulkana.

U drugom bloku filmova izdvaja se Biti dijete iz Ujedinjenog kraljevstva, koji vješto spaja vrlo različite animacijske tehnike, povezujući ih govorom djevojčice Severn Cullis-Suzuki na samitu u Riju 1992. godine. Glavni redatelj filma je Simone Giampaolo, a u realizaciji ovog animiranog omnibusa sudjelovalo je 23 redatelja-animatora iz cijelog svijeta. Vizualno bogat i dojmljiv film skreće pozornost na klimatske promjene, rasprostranjenost gladi u svijetu, i druga važna ekološka pitanja.

Nasuprot tome prikazuje se minimalistički video Suho lišće njemačko-estonskog autora Lukasa Wintera nastao snimajući oko 400 suhih jesenskih listova u tehnici stop motion animacije. Zastavice za plažu francuski je film iranske autorice Sarah Saidan, koji nježnim vizualima i vješto vođenom pričom prikazuje razvoj međuljudskih odnosa u skupini iranskih sportašica od početnog odbijanja do završnog prihvaćanja. Grčki film Toplinski val autora Fokiona Xeonsa prikazuje hrpu ljudi od plastelina koji provode jedan uobičajeni topli dan na plaži, sa svim zgodama i nezgodama koje se usput događaju. Drugi film iz Ujedinjenog kraljevstva je Suočavanje mladog Sama Gainsborougha nastao u kompleksnoj, neuobičajenoj tehnici snimanih živih ljudi, maski i digitalnog kompozitinga. Na vizualno originalan i vrlo upečatljiv način film gledatelje uvodi u emocionalna stanja glavnog lika koji se bori sa svojim emocijama, pobjeđujući na kraju svoju sramežljivost i nesigurnost. Kraj programa donosi najnagrađivaniji kratki animirani film na svijetu Svjetiljke argentinskog animatora Juana Pablo Zaramella, čestog gosta Zagrebačkog Animafesta. Jedini je film u programu izrađen tehnikom pikselacije, tj. animiranjem ljudi, čudesno pretapa rad u tvornici žarulja u sretnu ljubavnu priču.

O radionicama

1. Čitaonica-pričaonica slikovnica Uljuđeni vuk Becky Bloom i Pascal Biet, za uzrast 6+, voditeljica je književna kritičarka i teoretičarka koja se dugi niz godina bavi poticanjem čitanja - Marija Ott Franolić (11:00 - 12:00 učionica 2).

Voditeljica radionice djeci će pročitati slikovnicu Uljuđeni vuk Becky Bloom i Pascala Bieta. Nakon čitanja, voditeljica će s djecom prepričavati sadržaj priče i zajedno s njima tragati za značenjima nepoznatih riječi s kojima su se mogli susresti u slikovnici - i nuditi im sinonime za svaku pojedinu riječ, kako bi je bolje zapamtili. Razgovarat će o razlici između knjižare i knjižnice i o knjigama koje djeca vole čitati. Na kraju će izmišljati vlastiti kraj priče.

2. Likovna radionica dizajna i izrade likova za kolaž animaciju, za uzrast 6+ voditeljica je akademska ilustratorica i edukatorica Ana Kadoić (11:00 - 12:00 učionica 1).

Djeca će dizajnirati svoje vlastite likove, izraditi ih od kartona, te pripremiti za kolaž animaciju. Moguće je dizajnirati mačku, psa, pticu, ali i neko nepostojeće novo biće. Djeca će crtati, rezati i trgati karton, ukrašavati teksturama, bušiti rupice, te postavljati rascjepke. Rezultat radionice biti će vlastiti lik pripremljen za kolaž animaciju. Uz pomoć besplatne aplikacije Stop Motion Studio likove će djeca moći animirati kod kuće.

3. Likovna radionica dizajna i izrade likova za kolaž animaciju, za uzrast 12+ voditeljica je akademska ilustratorica i edukatorica Ana Kadoić (14:00 - 15:00 učionica 1).

Polaznici će dizajnirati svoje vlastite likove, izraditi ih od kartona, te pripremiti za kolaž animaciju. Moguće je dizajnirati mačku, psa, pticu, ali i neko nepostojeće novo biće! Djeca će crtati, rezati i trgati karton, ukrašavati teksturama, bušiti rupice, te postavljati rascjepke. Rezultat radionice biti će vlastiti lik pripremljen za kolaž animaciju. Uz pomoć besplatne aplikacije Stop Motion Studio likove će djeca moći animirati kod kuće.

4. Radionica animacije u zoetrope, za uzrast 12+, voditeljica je animatorica, producentica i edukatorica Maša Udovičić (14:00 - 15:00 učionica 2).

Djeca će se susresti sa zanimljivom optičkom igračkom - zoetropeom i naučiti kako je koristiti. Djeca će prema svojim mogućnostima i trenutnoj inspiraciji nacrtati 15-tak crteža koji će oživjeti vrtnjom zoetropea. Svjedočit će čaroliji animacije - oživljavanju vlastitih crteža. Radionica potaknuti interes za animaciju i pokazati da nije teško animirati, a moguće je i napraviti svoju verziju ove optičke igračke kod kuće.

Detaljan raspored događanja možete pronaći na službenoj stranici festivala Animafin.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.