Preskoči na glavni sadržaj

Radioničarka – travanj 2020.

Prijave na radionice, programe i javne pozive u Hrvatskoj i inozemstvu s rokovima za prijave u travnju i početkom svibnja 2020. godine.

Tijekom travnja i početkom svibnja 2020. godine ističu rokovi za dolje navedene radionice, javne pozive i programe. Podsjećamo da sve rokove za prijave na festivale te na radionice, natječaje, edukativne i networking programe, forume, pitchinge i sl. možete redovno pratiti putem našeg Kalendara događanja u sekciji Infocentar.

 Cinéfondation: rezidencija  
Vrijeme i mjesto održavanja: 1. listopada 2020. – 14. veljače 2021., kraj veljače 2021. – srpanj 2021., Pariz (Francuska)
Rok za prijavu: 1. travnja 2020.
Kontakt: residence@festival-cannes.fr
Rezidencija podijeljena u dvije sesije u trajanju od dva i pol mjeseca osmišljena za dvanaest mladih filmaša koji rade na svom prvom ili drugom dugometražnom igranom filmu. Sudjelovanje u programu uključuje mjesečnu stipendiju od 800 eura, besplatan ulaz u niz pariških kina, tečaj francuskog (opcionalan) te pristup festivalima za vrijeme trajanja rezidencije. Kandidati se biraju na temelju snimljenih kratkometražnih ili debitantskog igranog filma, kvalitete prijavljenog projekta u razvoju i svojih profesionalnih planova.
Saznaj više

 KKZ: Kućni film  
Vrijeme i mjesto održavanja: travanj 2020., online
Rok za prijavu: 2. travnja
Kontakt: radionice@kkz.hr
Kako bi pokazali da za snimanje dobrog filma ne treba izlaziti iz kuće, KKZ nudi naprednu online radionicu kućnog filma. Polaznici će odabrati jedan od tri tematska modula vezana uz boravak u kući: kućni ljubimci, biljke i predmeti te found footage. Radionica će se u potpunosti odvijati online, bez selekcije i predavanja. Polaznici će imati tri tjedna da osmisle, snime i montiraju svoj film, koji će potom biti uploadani na video playlistu koja će biti javno dostupna. Voditeljica radionice je redateljica Daria Blažević.
Saznaj više

 Radionica filmske fotografije: Enigmatične slike s Fredom Kelemenom  
Vrijeme i mjesto održavanja: 11. – 15. travnja 2020., online
Rok za prijavu: 5. travnja
Kontakt: produkcija@kinoklubsplit.hr
Radionica filmske fotografije pod mentorstvom Freda Kelemena, renomiranog njemačkog snimatelja i redatelja u organizaciji Kino kluba Split. Radionica će se održati online na engleskom jeziku. Polaznici će naučiti kako čak i u ograničenim produkcijskim uvjetima mogu kreirati dojmljivu filmsku fotografiju te uz elementarnu rasvjetu i u svakodnevnim uvjetima stvoriti osebujnu atmosferu. Radionica prima 5 polaznika, a selekcija se vrši na osnovu prijave i kratkog motivacijskog pisma. Sudjelovanje u radionici besplatno je za članove KKS-a i ostalih filmskih društava i kinoklubova u Hrvatskoj. Za ostale participacija iznosi 250 kuna. Prijaviti se može ovdje.
Saznaj više

 Filmska naSTAVa  
Vrijeme i mjesto održavanja: 8., 14., 16., 18. i 20. travnja; online
Rok za prijavu: 7. travnja
Kontakt: sanja.zanki@hfs.hr
Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici imaju priliku pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika. S obzirom na mjere suzbijanja zaraze koronavirusom, učenici neće kao inače filmove gledati u Kinu Tuškanac, nego na platformi http://www.croatian.film. Nakon online gledanja filmova, učenici će ih putem online platforme analizirati i interpretirati, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskog jezika. 
Saznaj više

 Animafest Zagreb GoCritic! – radionica filmske kritike  
Vrijeme i mjesto održavanja: 8. – 13. lipnja 2020., Zagreb
Rok za prijavu: 10. travnja 2020.
Kontakt: info@animafest.hr
GoCritic! edukacijski je program filmskog portala Cineuropa namijenjen mladim filmskim kritičarima i novinarima. Tijekom šest festivalskih dana, šest odabranih polaznika programa, pod vodstvom filmskog kritičara i novinara Cineurope Vladana Petkovića, dobit će priliku vidjeti najbolje i najnovije iz svijeta animacije te upoznati kremu svjetske animacijske scene, kao i uzbudljive nove autore. Svrha je radionice simulirati profesionalno medijsko praćenje filmskog festivala i pružiti međunarodnu vidljivost mladim novinarima i kritičarima. Za prijavu nije potrebno iskustvo pisanja o animaciji. Prijaviti se može ovdje
Saznaj više 

 Blankova radionica malog autorskog karantena filma  
Vrijeme i mjesto održavanja: početak 16. travnja, online
Rok za prijavu: 12. travnja (podne)
Kontakt: radionice@blankzg.hr
Blank_filmski inkubator pokreće online radionicu malog autorskog karantena filma. Radionica je zamišljena kao intenzivni online tečaj u kojem mentori (Igor Jelinović, Dario Juričan) odabrane polaznike usmjeravaju da snime kratki igrani, dokumentarni ili eksperimentalni film kojim bi na sebi svojstven način zabilježili kako provode vrijeme u karanteni. Filmovi trebaju biti snimani isključivo u interijeru u kojem polaznici obitavaju osim ako priroda nečijeg posla ne iziskuje kretanje na otvorenom prostoru. Film može biti koncipiran kao dnevnik, može se baviti samo jednim segmentom života u izolaciji, može biti narativan, ali ne nužno.
Saznaj više

 KKZ: Pisanje za film  
Vrijeme i mjesto održavanja: travanj – svibanj 2020., online (podložno promjenama)
Rok za prijavu: 12. travnja
Kontakt: visnja.pentic@gmail.com
Kinoklub Zagreb organizira besplatnu dvomjesečnu radionicu pisanja za film čiji je cilj kroz niz vježbi pisanja razvijati prijavljenu ideju za kratki film koji može pripadati bilo kojem filmskom rodu. Radom na specifičnim spisateljskim zadacima polaznici će razvijati temu i tehniku koja im najviše odgovara te tako razraditi postavke iz kojih mogu napisati kvalitetan scenarij. Za prijavu treba poslati ideju za kratki film (igrani, dokumentarni, animirani ili eksperimentalni) i kratki esej u kojem se obrazlaže autorska intencija te tema, motivi i ciljevi filma. Radionicu vodi filmska kritičarka i redateljica Višnja Vukašinović.
Saznaj više

 FEST – Pitching Forum  
Vrijeme i mjesto održavanja: 26.. i 27. lipnja 2020. (pitching forum) i 24. – 25. lipnja 2020. (obuka) Espinho (Portugal)
Rok za prijavu: 20. travnja 2020.
Kontakt: pitching@fest.pt
Međunarodna platforma za financiranje i koprodukciju, posvećena razvoju i financiranju filmskih projekata. Odvija se u sklopu festivala FEST – New Directors / New Films Festival.
28 odabranih finlista dobit će jedinstvenu priliku da petominutnim pitchingom predstave svoje projekte najistaknutijim svjetskim producentima, distributerima i investitorima u filmskoj industriji u potrazi za projektima koje će podržati. Projekti mogu biti kratki, dugi igrani i dokumentarni, u ranoj fazi razvoja i kasnoj fazi produkcije.
Saznaj više

 MFI Script 2 Film Workshops  
Vrijeme i mjesto: lipanj – prosinac 2020., otoci Nisiros i Rodos, Grčka
Rok za prijavu: 20. travnja 2020., za prijave bez projekta
Kontakt: info@mfi.gr
Program Mediteranskog filmskog instituta obuhvaća napredne radionice pisanja scenarija i razvoja projekata koje se temelje na radu u skupinama, raspravama, analizama slučajeva i individualnim savjetovanjima. Program uključuje četiri intenzivne radionice – dvije na grčkim otocima Nisirosu i Rodosu te dvije u online obliku. Cilj je radionice razviti scenarije polaznika te im pomoći u definiranju učinkovitoga procesa razvoja projekata (prezentacija, pitching, prikupljanje sredstava i produkcijske strategije). Program je namijenjen europskim filmskim profesionalcima i to ekipama sastavljenima od jednoga scenarista i jednoga producenta koji razvijaju dugometražni igrani film, TV seriju ili odkumentarni projekt. Sudjelovati mogu i filmski profesionalci bez projekta.
Saznaj više

 Production Bridge: Venice Gap-Financing Market  
Vrijeme i mjesto održavanja: 4. – 6. rujna 2020., Lido/Venecija (Italija)
Rok za prijavu: 30. travnja 2020.
Kontakt: gapfinancingmarket@labiennale.org
Platforma namijenjena producentima s projektom iz područja dugometražnog igranog i dokumentarnog te VR-a, koji traže međunarodne partnere za zatvaranje financijske konstrukcije projekta. Program je osmišljen za 45 polaznika, a aktivnosti uključuju sastanke jedan-na-jedan s potencijalnim partnerima i financijerima za vrijeme 77. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. 
Saznaj više

 Filmska radionica Ex Oriente  
Vrijeme i mjesto održavanja: 1. sesija: lipanj2020. (online); 2. sesija: listopad 2020. (Jihlava, Češka); 3. sesija: ožujak 2021. (Prag, Češka)
Rok za prijavu: 30. travnja
Kontakt: Anna Kaslová, kaslova@dokweb.net; Sofia Tocar, tocar@dokweb.net
Praški Institut za dokumentarni film poziva zainteresirane autore da se prijave na natječaj za međunarodnu radionicu dokumentarnog filma, koja će se održati u tri sesije, raspoređene od lipnja 2020. do ožujka 2021. godine. Radionica je usmjerena na razvoj i produkciju kreativnih europskih dokumentarnih filmova i serija u fazi razvoja ili rane produkcije, s fokusom na projekte iz srednje i istočne Europe. Prijaviti se može ovdje.
Saznaj više

 Docu Talents from the East @Sarajevo FF  
Vrijeme i mjesto održavanja: 16. kolovoza 2020., Sarajevo (Bosna i Hercegovina)
Rok za prijavu: 30. travnja 2020.
Kontakt: Jarmila Outratová, jarmila@ji-hlava.cz
Industrijski program u organizaciji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi. Program se održava u sklopu CineLink Dana filmske industrije Sarajevo Film Festivala. Namijenjen je predstavljanju dugometražnih i srednjometražnih dokumentarnih filmova iz srednje i istočne Europe, koji se nalaze u fazi produkcije ili postprodukcije, a čija se premijera planira između rujna 2020. i kolovoza 2021.
Saznaj više

 Locarno Film Festival: Industry Academy  
Vrijeme i mjesto održavanja: 5. – 11. kolovoza 2020., Locarno (Švicarska)
Rok za prijavu: 1. svibnja 2020.
Kontakt: locarnoacademy@locarnofestival.ch
Radionica za mlade profesionalce iz područja distribucije, prodaje, kinoprikazivaštva ili festivalskog programiranja koja se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Locarnu. Izabrani sudionici bit će dio posebno osmišljenog programa koji se sastoji od masterclassova, sastanaka s međunarodnim filmskim profesionalcima i grupnih sesija. Prijaviti se može ovdje.
Saznaj više

 Locarno Film Festival: Filmmakers Academy  
Vrijeme i mjesto održavanja: 5. – 15. kolovoza 2020., Locarno (Švicarska)
Rok za prijavu: 1. svibnja 2020.
Kontakt: locarnoacademy@locarnofestival.ch
Radionica za redateljice i redatelje do 35 godina starosti koja se održava u sklopu Međunarodnog festivala u Locarnu te sudionicima pruža priliku da prodube svoje znanje o filmskoj profesiji. Svake godine Akademija spaja vodeće filmske profesionalce i obećavajuće nove talente. Prijaviti se mogu autori s najmanje jednim kratkometražnim filmom prikazanim na nekom međunarodnom festivalu i koji nisu snimili više od jednog dugometražnog filma. 
Saznaj više

 Locarno Film Festival: Critics Academy  
Vrijeme i mjesto održavanja: 5. – 15. kolovoza 2020., Locarno (Švicarska)
Rok za prijavu: 1. svibnja 2020.
Kontakt: locarnoacademy@locarnofestival.ch
Radionica namijenjena mladim filmskim kritičarima do 35 godina starosti koja se održava u sklopu Međunarodnog festivala u Locarnu. Polaznici moraju posjedovati tečno znanje engleskog (u govoru i pismu). Deset polaznika pratit će glavni festivalski program i popratne događaje, a svoje će tekstove imati priliku objaviti na filmskim portalima i u časopisima kao što su IndieWire, Film Comment, MUBI i Filmexplorer.
Saznaj više

 FEST FILM LAB: Radionica za montažere  
Vrijeme i mjesto održavanja: 9. – 10. svibnja 2020., London
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: filmlab@fest.pt
Dvodnevna radionica montaže pod mentorskom palicom Jonathana Morrisa, stalnog suradnika Kena Loacha i montažera filmova Vjetar koji povija ječam, Danak anđelima, Ja, Daniel Blake i dr. Radionica će biti naglašeno interaktivnog karaktera, a fokusirat će se na niz važnih tema vezanih uz struku. Polaznici će dobiti priliku izložiti probleme s kojima su se susretali u vlastitom radu te dobiti korisne savjete kako se nositi sa sličnim situacijama u budućnosti.
Saznaj više

 FEST FILM LAB: Directing Actors for Film  
Vrijeme i mjesto održavanja:
9. – 10 svibnja 2020., London
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: filmlab@fest.pt
Dvodnevna radionica režije glume na filmu, namijenjena redateljima, asistentima redatelja i studentima filma. Radionica je osmišljena za 25 sudionika, a vodi je priznati redatelj Pete Travis (Vantage Point, Endgame, Dredd). Radionica će biti naglašeno interaktivnog karaktera, a fokusirat će se na niz tema vezanih uz rad s glumcima na filmu tijekom faza pretprodukcije i produkcije. Polaznici će dobiti priliku izložiti i probleme s kojima su se susretali u vlastitom radu.
Saznaj više

 FEST FILM LAB: Radionica za direktore fotografije  
Vrijeme i mjesto održavanja: 9. – 10. svibnja 2020., London
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: filmlab@fest.pt
Dvodnevna radionica osmišljena za 25 sudionika, usmjerena na širok spektar tema vezanih uz rad direktora fotografije na filmu. Voditelj radionice priznati je direktor fotografije Larry Smith, poznat po radu sa Stanleyjem Kubrickom (Oči širom zatvorene) Nicolasom Windingom Refnom (Bronson, Samo Bog prašta) i J. M. McDonaghom (Čuvar zakona, Kalvarija). Radionica će biti naglašeno interaktivnog karaktera, a polaznici će dobiti priliku izložiti i probleme s kojima su se susretali u vlastitom radu.
Saznaj više

 Filmska škola FROOOM!: Početna radionica  
Vrijeme i mjesto: 22. – 26. lipnja; 23. – 27. lipnja (Zagreb)
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: frooom.filmskaradionica@gmail.com
Početna filmska radionica za djecu i mlade u organizaciji Udruge Bacači sjenki. Tijekom intenzivnog petodnevnog programa, polaznici će se upoznati s osnovama filmske umjetnosti. Kroz brojne praktične zadatke fokusirane na učenje kroz igru. radionica će djeci približiti složeno znanje i vještine medijske i opće kulture, te pojam kritičkog razmišljanja i pametnog organiziranja slobodnog vremena. Ovaj odgojno-obrazovni program filmskog opismenjavanja  namijenjen je djeci osnovnoškolskog uzrasta od 8 do 12 godina. Voditelji početne radionice su Karlo Vorih, psiholog Pavle Perković i Mia Maros.
Saznaj više

 Filmska škola FROOOM!: Napredna radionica  
Vrijeme i mjesto: 22. – 26. lipnja; 23. – 27. lipnja (Zagreb)
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: frooom.filmskaradionica@gmail.com
Napredna filmska radionica za djecu i mlade u organizaciji Udruge Bacači sjenki. Tijekom intenzivnog petodnevnog programa, polaznici će snimiti svoj prvi film. Zajedno s ostalim polaznicima i voditeljima, razvijaju se priče koje će se pretočiti u dokumentarne, igrane ili eksperimentalne filmove. Radionice traju cijeli dan, uz mogućnost dolaska od 8:00 h. Preporučeni uzrast za radionicu je 10 do 14 godina. Radionicu vode scenarist, pisac i producent Velimir Grgić i snimatelj Hrvoje Podobnik.
Saznaj više

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.