Preskoči na glavni sadržaj

Radioničarka – rujan 2022.

Prijave na radionice, programe i javne pozive u Hrvatskoj i inozemstvu s rokovima za prijave u rujnu i početkom listopada 2022. godine.

Tijekom rujna i početkom listopada 2022. godine ističu rokovi za dolje navedene radionice, javne pozive i programe. Podsjećamo da sve rokove za prijave na festivale te na radionice, natječaje, edukativne i networking programe, forume, pitchinge i sl. možete redovno pratiti putem našeg Kalendara događanja u sekciji Infocentar.

 FEST FILM LAB: Tehnike režiranja neprofesionalnih glumaca  
Vrijeme i mjesto održavanja: 24. – 25. rujna 2022., London (UK)
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: filmlab@fest.pt
Dvodnevna radionica osmišljena za 25 sudionika usmjerena na tehnike režiranja neprofesionalnih glumaca. Radionicu vodi Scandar Copti, redatelj, scenarist i producent, koji iza sebe ima i nominaciju za Oscara. Sudionici će naučiti kako neprofesionalne glumce osloboditi straha od kamere, kako ih pripremiti za snimanje i naučiti improvizaciji. Sudjelovanje se naplaćuje 499 EUR.
Saznaj više

 Filmska početnica: radionica Medijski laboratorij
Vrijeme i mjesto održavanja: 2., 9., 16. i 23. listopada 2022., Zagreb
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: filmskapocetnica@restarted.hr
Radionica Medijski laboratorij, namijenjena učenicima viših razreda osnovne škole (od 5. do 8. razreda), održat će se u prostoru Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade u rujnu i listopadu ove godine. U sklopu radionice, kombiniranjem raznih medija i tehnika (dijaprojektor, grafoskop, CRT televizori, kazete, mikrofon, kamera, mikseta i dr.) sudionici će stvoriti medijski laboratorij u kojem će nastati materijali pomoću kojih će saznati kako se objekti u filmu sami kreću, te osvijestiti važnost i postojanje zvuka u filmu. Program Filmske početnice provodi udruga Restart, a sve su radionice besplatne zahvaljujući financijskoj podršci Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih filmskih redatelja. Za prijavu je potrebno preuzeti obrazac na službenim stranicama programa te ga ispunjenog poslati na filmskapocetnica@restarted.hr
Saznaj više

 Škola animacije za djecu  
Vrijeme i mjesto održavanja: rujan 2022. - lipanj 2023.; radionica se održava subotom u kinu Tuškanac u Zagrebu, a četvrtkom u Centru za kulturu Susedgrad; online radionica održava se srijedom i nedjeljom
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta 
Kontakt: mashaudovicic@gmail.com
Škola animacije je radioničkog tipa i ima za cilj kroz praktični rad upoznati polaznike, učenike od 10 do 14 godina, s osnovnim principima animacije i uvesti ih u svijet stvaranja animiranog filma. Program započinje jednostavnim, ali zabavnim optičkim igračkama kao što su flipbook i zoetrop. Nakon toga, djeca u različitim materijalima stvaraju likove i pozadine, učeći o 12 principa animacije, a zatim timskim radom stvaraju prave animirane filmove. Plan programa uključuje i gledanje filmova sa svjetskih festivala i učenje osnove montaže i rada sa zvukom. Škola animacije traje tijekom cijele školske godine. Prijaviti se može OVDJE, a prijavnica za Susedgrad nalazi se OVDJE.
Saznaj više  http://www.lumafilm.hr/p/radionica_25.html

 Berlinale Talents 2023  
Vrijeme i mjesto održavanja: 16. – 26. veljače 2023., Berlin (Njemačka)
Rok za prijavu: 1. rujna 2022.
Kontakt: talents@berlinale.de
Berlinale Talents najveća je i najvažnija platforma za umrežavanje mladih filmaša u Europi, a danas pod sobom okuplja istovjetne projekte u Beirutu, Buenos Airesu, Durbanu, Guadalajari, Sarajevu i Tokiju. Prijave su otvorene filmskim autorima koji se nalaze u prvih 10 godina profesionalne karijere: glumcima, redateljima, scenaristima, producentima, snimateljima, montažerima, producentima, scenografima, dizajnerima zvuka, filmskim skladateljima, prodajnim zastupnicima, distributerima, filmski kritičarima i novinarima. 
Saznaj više

 Restart: Škola dokumentarnog filma  
Vrijeme i mjesto održavanja: listopad 2022. –  veljača 2023., Zagreb
Rok za prijavu: 5. rujna 2022.
Kontakt: skola@restarted.hr
Škola dokumentarnog filma petomjesečni je intenzivni program koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma, bolje razumijevanje filma i produkcijskih procesa s naglaskom na sudjelovanju i aktivnoj participaciji. Redovni predavači Škole dokumentarnog filma su: Igor Bezinović, Hrvoslava Brkušić, Borna Buljević, Katerina Duda, Ana Hušman, Vanja Jambrović, Bojan Mrđenović, Dinka Radonić, Oliver Sertić i Nebojša Slijepčević, te gostujući međunarodni predavači. Termini održavanja predavanja su utorkom od 16 do 20 sati, petkom od 20 do 22 sata i subotom od 11 do 16 sati.
Saznaj više

 EAVE: radionica za producente  
Vrijeme i mjesto održavanja: 3. – 10. ožujka 2023., Luxembourg (Luksemburg); 11. – 18. lipnja 2023., Alpbach (Austrija); listopad 2023., Nizozemska
Rok za prijavu: 5. rujna 2022.
Kontakt: satu@eave.org
EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) je jedna od vodećih radionica namijenjena treningu i razvoju europskih filmskih profesionalaca. Osmišljena je za 50 polaznika koji sudjeluju u tri radionice u trajanju od tjedan dana: prve dvije radionice usmjerene su na analizu i razvoj scenarija i projekata, legalne aspekte koprodukcije, marketinga, plasmana itd., a odvijaju se pod vodstvom vodećih europskih producenata. Treća radionica polaznicima omogućuje da svoje projekte predstave pred 60-70 urednika, predstavnika nacionalnih i regionalnih fondova, prodajnih agenata i drugih profesionalaca.
Saznaj više

 APostLab mentorski program za usavršavanje postprodukcijskih vještina 2022.  
Vrijeme i mjesto održavanja: rujan 2022. – lipanj 2023., online 
Rok za prijavu: 11. rujna 2022.
Kontakt: martina.petrovic@mediadesk.hr, info@apostlab.com
Cilj APostLab mentorskog programa usavršavanja je šestero odabranih voditelja i koordinatora postprodukcije, kao i drugim stručnjacima koji se bave postprodukcijom, pružiti dugoročne smjernice koje će im olakšati obavljanje spomenutih funkcija i učiniti ih efikasnijim. Kroz šest individualnih sesija s mentorima i povremenih grupnih sesija tijekom cijele godine, program je osmišljen kako bi se polaznici usavršili te tako postali kompetentniji u upravljanju projektima, ali i kako bi im pomogli da naprave sljedeći korak u karijeri. Glavni mentori programa su voditelji postprodukcije Niko Remus (Njemačka) i Neeltje van der Heijden (Nizozemska). 
Saznaj više

 Institut Erich Pommer: radionica europske koprodukcije – pravni i financijski aspekti  
Vrijeme i mjesto održavanja: 20. – 22. listopada 2022., Berlin (Njemačka)
Rok za prijavu: 12. rujna 2022.
Kontakt: dr@epi.media
Radionica Instituta Erich Pommer namijenjena je edukaciji filmaša o pravnim i financijskim aspektima europskih koprodukcija prilikom produkcije i distribucije, a naročito se ove godine bavi izazovima uzrokovanim globalnom pandemijom. U sklopu programa sudionici će usvojiti relevantna znanja o strategijama financiranja, poreznim olakšicama, javnim subvencijama i distribucijskim strategijama te će dobiti priliku stvoriti korisne kontakte s uglednim stručnjacima i profesionalcima iz filmske industrije diljem Europe. 
Saznaj više

 Scenaristička radionica s Razvanom Radulescuom  
Vrijeme i mjesto održavanja: listopad 2022., Split 
Rok za prijavu: 15. rujna 2022. 
Kontakt: metonimijasplit@gmail.com
Udruga Metonimija organizira scenarističku radionicu s rumunjskim piscem, redateljem i scenaristom Razvanom Radulescuom. Radionica se u cijelosti odvija na engleskom jeziku a mogu se prijaviti projekti za kratkometražni i dugometražni igrani film. Prijave na radionicu podijeljene su u dvije kategorije: početnici (prijavitelji koji se na projekt prijavljuju kao pojedinci, nemaju iza sebe nijedan profesionalni uradak) i profesionalci (pojedinci koji iza sebe imaju jedan ili više filmskih uradaka prikazivanih u javnosti, plasiranih na festivale, već su im odobrena sredstva za razvoj projekata, scenarija ili proizvodnju, imaju status samostalnog umjetnika ili imaju producenta). Prijaviti se može putem obrasca u jednu od dvije kategorije: Početnici i Profesionalci. 
Saznaj više

 BlueCat – natjecateljski program za najbolji scenarij  
Vrijeme i mjesto održavanja: pobjednici se objavljuju 16. svibnja 2023., Hollywood (Kalifornija, SAD)
Rok za prijavu: 18. rujna 2022. (rani rok)
Kontakt: info@bluecatscreenplay.com
Sa središtem u Hollywoodu, BlueCat je usmjeren na otkrivanje i razvoj talentiranih pisaca od 1998. godine i jedno je od najvećih i najprestižnijih natjecanja toga tipa na svijetu. Dosadašnji pobjednici i finalisti natjecanja imali su uspješnu karijeru na festivalima i s filmskim studijima. Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije, a jedna od njih je i Nagrada Fellini, nagrada za najbolji međunarodni scenarij u vrijednosti od $2.000 Svaki prijavljeni scenarij dobit će i povratnu analizu.
Saznaj više

 Zagreb Film Festival: radionica izrade filmskih trailera  
Vrijeme i mjesto održavanja: 23. - 30. listopada, Zagreb
Rok za prijavu: 20. rujna 2022. 
Kontakt: inja@zagrebfilmfestival.com  
Zagreb Film Festival otvorio je natječaj za sudjelovanje na montažerskoj radionici za izradu filmskih trailera, a radionica je namijenjena montažerima s prethodnim iskustvom montaže namjenskih formi u okviru profesionalnih angažmana ili studijskih programa. Mladi profesionalci proći će praktičnu petodnevnu radionicu uz vodstvo iskusnih montažera koji će s njima podijeliti svoja znanja te ih potaknuti na njihov specifičan način promišljanja filmskih trailera. Kao nagradu za najbolji trailer radionice jednom montažeru bit će omogućen profesionalni honorirani angažman izrade trailera. Od pristiglih prijava bit će odabrano ukupno pet sudionika/ca, a radionica će se održati tijekom 20. izdanja Zagreb Film Festivala. Zainteresirani kandidati trebaju poslati prijavu koja će uključivati: kratak životopis s osobnim podacima, filmografiju, link na prethodni rad; jedan kratki film i jedan trailer ili drugu namjensku formu.
Projekt su podržali Filmski centar Crne Gore, HAVC, Filmski centar Albanije, Filmski centar Kosova i filmski fond Eurimages.
Saznaj više

 KinoKino – Filmski festival za djecu: radionica za nastavnike "Od kina do učionice"
Vrijeme i mjesto održavanja: 27. i 28. rujna 2022., Zagreb (Kino Kinoteka)
Rok za prijavu: 25. rujna 2022. Zagreb
Kontakt: info@kinokino.hr 
Od kina do učionice radionički je program posvećen metodici nastave filmske umjetnosti i koncipiran je tako da sudionicima, na primjerima kvalitetnih filmskih naslova i uz teorijsku podlogu, pruži metodičke alate kojima će moći organizirati tematski školski sat. Osim za predavače hrvatskoga jezika, program je pogodan za nastavnike likovne kulture i povijesti umjetnosti, odgajatelje, školske knjižničare, studente nastavničkih studija i sve odgojno-obrazovne djelatnike koji se u svome radu bave filmom i medijima. Ovogodišnje je izdanje tematsko i bavit će se metodikom nastave, tipovima izlaganja i poetikom kratkometražnog dokumentarnog filma, a uključivat će i poseban program metodičke obrade dugometražnog igranog filma za djecu na primjeru slovenskog filma Kapa. Predavači su stručnjaci u području razvoja filmskog obrazovanja i filmske pismenosti, Ana Đordić i Uroš Živanović, a prijaviti se može OVDJE
Saznaj više

 Torino Short Film Market  
Vrijeme i mjesto održavanja: 27. – 30.  studenog 2022., Torino (Italija) i online
Rok za prijavu: 30. rujna 2022. (prijava kratkometražnih filmova i VR radova)
Kontakt: office@tsfm.centrodelcorto.it
Sajam kratkometražnog filma koji nastaje u organizaciji Filmskog festivala u Torinu. Podijeljen je u nekoliko programskih cjelina, koje su usmjerene na razvoj projekata, distribuciju i plasman kratkometražnog filma i VR sadržaja. Sajam koristi Video knjižnicu kratkometražnih filmova i platformu za VR radove za predstavljanje recentne proizvodnje publici filmskih profesionalaca.
Saznaj više

 Berlinale Co-Production Market: projekti dugometražnih filmova i projekti dramskih serija (Co-Pro Series)  
Vrijeme i mjesto održavanja: 16. – 22. veljače 2023., Berlin (Njemačka)
Rok za prijavu: 30. rujna 2022. (projekti dugometražnih filmova); 15. 10. 2022. (Co-Pro Series)
Kontakt: coproductionmarket@berlinale.de
Koprodukcijski forum namijenjen iskusnim producentima koji razvijaju projekt dugometražnog filma za koji već imaju osigurano barem 30% sredstava ili projekt dramske serije.
Saznaj više

 Les Arcs Coproduction Village: Work in Progress  
Vrijeme i mjesto održavanja: 10. – 17. prosinca 2022., Les Arcs (Francuska)
Rok za prijavu: 12. listopada 2022.
Kontakt: wip@lesarcs-filmfest.com
Les Arcs Industry Village industrijski je segment Festivala europskog filma u Les Arcsu, koji svake godine posjeti preko 550 predstavnika filmske industrije. U sklopu programa Work in Progress, 15 dugometražnih europskih filmova u fazi postprodukcije prikazat će odabrane scene pred prodajnim agentima, festivalskim programerima, distributerima i filmskim fondovima. Projekti ne smiju imati prodajnog agenta, a glavna producentska kuća mora biti iz zemlje članice Eurimagesa.
Saznaj više

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.