Preskoči na glavni sadržaj

Radioničarka – rujan 2016.

Prijave na radionice, programe i natječaje u Hrvatskoj i inozemstvu s rokovima za prijave u rujnu i početkom listopada 2016. godine.

Tijekom rujna i početkom listopada 2016. godine ističu rokovi za dolje navedene radionice, natječaje i programe. Podsjećamo da sve rokove za prijave na festivale te na radionice, natječaje, edukativne i networking programe, forume, pitchinge i sl. možete redovno pratiti putem našeg Kalendara događanja u sekciji Infocentar.

 R/O Next Generation of Storytellers Bootcamp

Vrijeme i mjesto održavanja: listopad 2016., Valonija (Belgija)
Rok za prijavu: 31. kolovoza 2016.
Kontakt: Barbara Van Lombeek, barbara@theprfactory.com

Višemjesečna radionica podijeljena u nekoliko faza namijenjena razvoju multiplatformskih narativnih projekata. Trenutačno traju prijave za prvu fazu – R/O bootcamp – u trajanju od tri mjeseca, koja je osmišljena za 40 projekata. Nakon toga izabrat će ih se 10 koji prelaze u sljedeće faze razvoja.

Saznaj više.

 7. Euro Mediterranean Coproduction Forum

Vrijeme i mjesto održavanja: 27. – 29. listopada 2016., Trani (Italija)
Rok za prijavu: 31. kolovoza 2016.
Kontakt: forum@apuliafilmcommission.it

Fondacija Filmske komisije Apulije organizira 7. izdanje Europsko-mediteranskog koprodukcijskog foruma, manifestacije osmišljene za 20 filmskih projekata u fazi razvoja, koji će imati priliku dobiti feedback od filmskih profesionalaca, kao i upoznati potencijalne financijere i koproducente. Forum je otvoren za dugometražne igrane i dokumentarne filmove koji su sadržajno vezani uz područje Europe ili Mediterana, imaju osigurano 30% budžeta, a koji bi bili djelomično ili u cijelosti snimljeni u Apuliji.

Saznaj više.

 Berlinale Talents 2017

Mjesto i vrijeme održavanja: 11. – 16. veljače 2017., Berlin (Njemačka)
Rok za prijavu: 1. rujna 2016.
Kontakt: berlinale@talents.de

Berlinale Talents najveća je i najvažnija platforma za umrežavanje mladih filmaša u Europi, a danas pod sobom okuplja istovjetne projekte u Bejrutu, Buenos Airesu, Durbanu, Guadalajari, Sarajevu i Tokiju. Prijave su otvorene filmskim autorima koji se nalaze u prvih 10 godina profesionalne karijere: glumcima, redateljima, scenaristima, producentima, snimateljima, montažerima, producentima, scenografima, dizajnerima zvuka, filmskim skladateljima, prodajnim zastupnicima, distributerima, filmski kritičarima i novinarima.

Saznaj više.

 Restart: Škola dokumentarnog filma

Mjesto i vrijeme održavanja: 3. listopada 2016. – 28. veljače 2017., Zagreb
Rok za prijavu: 1. rujna 2016.
Kontakt: skola@restarted.hr

Škola dokumentarnog filma petomjesečni je intenzivni program koji će polaznicima pružiti osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma. Redovni Restartovi voditelji Škole dokumentarnog filma su Ana Hušman, Boris Mitić, Oliver Sertić, Igor Bezinović i Hrvoslava Brkušić. Posebna predavanja i vježbe održat će snimateljica Dinka Radonić, producentica Vanja Jambrović, oblikovatelj zvuka Ivan Zelić te redatelj Miloš Tomić. Kroz program Škole bit će organizirana i predavanja uspješnih stranih dokumentarista.

Saznaj više.

 IDFA Forum

Mjesto i vrijeme održavanja: 21. – 23. studenog 2016., Amsterdam (Nizozemska)
Rok za prijavu: 1. rujna 2016.
Kontakt: Yorinde Segal, yorinde@idfa.nl

Koprodukcijski forum namijenjen razvoju i predstavljanju kreativnih dokumentarnih filmova i multimedijalnih projekata kroz nekoliko specijaliziranih programa: Round Table Pitch, Central Pitch i Rough Cut Project (Online). Odvija se za vrijeme Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i jedna je od najvažnijih manifestacija ovoga tipa u Europi.

Saznaj više.

 L'Alternativa Professionals: Festival nezavisnog filma u Barceloni

Mjesto i vrijeme održavanja: 14. – 20. studenog 2016., Barcelona (Španjolska)
Rok za prijavu: 1. rujna 2016.
Kontakt: Patricia Sánchez, alternativa.profesionales@gmail.com

Program namijenjen razvoju i usavršavanju projekata u svim fazama produkcije.

Saznaj više.

 Baltic Event: Co-Production Market i Works in Progress

Vrijeme i mjesto održavanja: 21. – 24. studenog 2016., Tallinn (Estonija)
Rok za prijavu: 1. rujna 2016. (Works in Progress, produženi rok: 23. rujna 2016.)
Kontakt: coproduction@poff.ee

Baltic Event najveća je koproducijska platforma Sjeverne i Središnje Europe, a odvija se u sklopu idustrijskog segmenta Black Nights Film Festivala u Tallinnu. Baltic Event Co-Production Market osmišljen je za 20 projekata koji će imati priliku pronaći potencijalne koprodukcijske partnere, financijere, prodajne zastupnike ili distributere te se natjecati za Eurimages Co-Production Development Award u iznosu od 20.000 eura. Baltic Event Works in Progress osmišljen je za 12 dugometražnih filmskih projekata u fazi produkcije ili postprodukcije koji traže distributere ili festival za međunarodnu premijeru.

Saznaj više.

 Kino kabaret Adriatic

Vrijeme i mjesto održavanja: 18. – 21. rujna 2016., Split
Rok za prijavu: 1. rujna 2016.
Kontakt: kinoadriatic@gmail.com

Kino kabaret je radionica otvorenog tipa koja polaznicima omogućuje da u 60 sati snime kratkometražni film. Radionica je namijenjena redateljma, snimateljima, toncima, glumcima i svima ostalima koji žele sudjelovati u produkciji kratkometražnog filma.

Saznaj više.

 Radionica za kinooperatere

Vrijeme i mjesto održavanja: 23. – 25. rujna 2016., Zagreb
Rok za prijavu: 7. rujna 2016.
Kontakt: kinooperatermm@gmail.com

Zanimanje filmskog projekcionista gotovo je izumrlo, iako je sustavno i kontinuirano ulaganje u edukaciju i informiranje kinooperatera koji posjeduju znanja i iz područja analognih i digitalnih projekcija nužno za očuvanje filmske kulture. Radionica za kinooperatere nastaje u organizaciji Kulture promjene SC, a obuhvaća teorijski i praktičan rad s 35 mm filmskom vrpcom i 35 mm projektorom, kao i digitalnim formatima i reprodukcijskim uređajima, prvenstveno DCP-om. Radionica analognih projekcija je početnička, a digitalnih napredna. Moguće je pohađati obje radionice ili samo jednu. Cijena pojedinačne radionice je 350 kuna, a obiju 600 kuna. Voditelj radionice Christian Zagler (1980, Beč) austrijski je projekcionist  s dugogodišnjim iskustvom rada na brojnim filmskim festivalima. Broj polaznika je ograničen, a radionica će biti na engleskom jeziku. Potrebno je poslati kratki životopis s naglaskom na tehničko iskustvo i iskustvo rada vezano uz filmske projekcije (na hrvatskom ili engleskom jeziku), motivacijsko pismo te kontakt – broj telefona i e-mail adresu.

Saznaj više.

 CineMart: Međunarodni koprodukcijski i financijski sajam u Rotterdamu

Vrijeme i mjesto održavanja: 29. siječnja – 1. veljače 2016., Rotterdam (Nizozemska)
Rok za prijavu: 16. rujna 2016.
Kontakt: cinemart@iffr.com

CineMart je međunarodna koprodukcijska platforma Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu u sklopu koje će se 25 odabranih projekata dugometražnog igranog filma imati priliku predstaviti pred preko 700 industrijskih profesionalaca i predstavnika sajma. Traže se projekti u bilo kojoj fazi razvoja, ali sa završenim scenarijem i financijskom strategijom. Svake godine 20-ak projekata predstavljenih na CineMartu premijerno se prikaže na nekim od najjačih svjetskih festivala, a sudjelovanje na sajmu omogućuje i osvajanje jedne od triju nagrada (The Eurimages Co-production Development Award u vrijednosti od 20.000 eura, The Arte International Prize u vrijednosti od 6.000 eura i The Wouter Barendrecht Award u vrijednosti od 5.000 eura).
Saznaj više

 Movie Magic: tečaj za planiranje i budžetiranje

Vrijeme i mjesto: 26. – 29. rujna 2016., Beograd (Srbija)
Rok za prijave: 17. rujna 2016.
Kontakt: info@filminserbia.com 

Budžetiranje i planiranje ključni su dio procesa razvoja filmskog projekta, kako s gledišta financiranja projekta tako i s onog vezanog uz upravljanje troškovima snimanja. Ova radionica pomaže sudionicima usavršiti navedene vještine kroz teorijska predavanja, grupni rad, rad jedan na jedan s mentorom i rad na konkretnim primjerima. Radionicu vodi Rebecca Knapp, nagrađivana producentica s desetogodišnjim iskustvom.

Saznaj više.

 Scenaristička škola

Vrijeme i mjesto održavanja: listopad 2016. – lipanj 2017., Zagreb
Rok za prijavu: 30. rujna 2016.
Kontakt: skola@palunko.org

Scenaristička škola je dvosemestralni obrazovni program u organizaciji platforme Palunko pri Hrvatskom filmskom savezu, kojem je namjera poticanje izvaninstitucionalne i cjeloživotne edukacije za scenariste u Hrvatskoj. Program buhvaća temeljna znanja filmske dramaturgije odnosno scenarističkog zanata kroz predavanja i vježbe te kroz čitanje scenarija dugometražnih igranih filmova kao i ključne suvremene scenarističke teorijske literature. Glavni predavači Scenarističke škole su dr. sc. Jasmina Kallay i Uroš Živanović, a uz njih tijekom oba semestra sudjeluju i vanjski predavači za pojedine specijalizirane teme.

Saznaj više.

 IDFA Docs for Sale

Vrijeme i mjesto održavanja: 18. – 24. studenog 2016., Amsterdam (Nizozemska)
Rok za prijavu: 15. rujna 2016.
Kontakt: Laurien ten Houten, laurien@idfa.nl

Sajam Međunarodnog filmskog festivala u Amsterdamu (IDFA) namijenjen predstavljanju završenih dokumentarnih filmova pred 300-njak televizijskih kupaca, prodajnih zastupnika, distributera i festivalskih selektora.

Saznaj više.

 Good Pitch Europe

Vrijeme i mjesto održavanja: 27. – 30. listopada 2016., Finska; ožujak 2017. Kopenhagen (Danska)
Rok za prijavu: 15. rujna 2016.
Kontakt: Nicole van Schaik, nicole@britdoc.org

Organizirana u suradnji s prestižnim festivalom CPH:DOX, ova platforma namijenjena angažiranim dokumentarnim filmovima svih žanrova (osobni, opservacijski, esejski itd) i faza produkcije u trajanju od više od 60 minuta. Program se sastoji od razvoja kampanje i samoga pitchinga, a odvija se u dvije faze, od kojih je prva u Finskoj, a druga u Danskoj.

Saznaj više.

 BritDoc's Impact Producers Lab 2016

Vrijeme i mjesto održavanja: 27. – 30. listopada 2016., Hämeenlinna (Finska)
Rok za prijavu: 15. rujna 2016.
Kontakt: Nicole van Schaik, nicole@britdoc.org

Radionica osmišljena za osam profesionalaca iz područja filma, novinarstva, PR-a, politike i marketinga koji žele naučiti kako koristiti film kao sredstvo socijalnih promjena.

Saznaj više.

 MIDPOINT TV Launch 2017

Vrijeme i mjesto: 4. – 10. studenoga 2016., Banska Stiavnica (Slovačka); travanj 2017., Pilsen (Češka); kolovoz 2017., Sarajevo (Bosna i Hercegovina)
Rok za prijavu: 16. rujna 2016.
Kontakt: Katarina Tomkova (project manager), katarina.tomkova@famu.cz

Radionica namijenjena razvoju mini-serija ili epizodnih televizijskih serija. U obzir za prijavu ulaze visoko i niskobudžetne serije s epizodama u trajanju od pola sata (25-30 minuta) i jednoga sata (40-60 minuta), sadržajno bogatih, neodoljivih priča kojima su svojstveni inovativni koncepti. Program radionice sastoji se od triju sesija koje uključuju razvoj pilot-serije i njezine sezonske varijante, analizu i pregled popularnih TV uspješnica, predavanja gostujućih predavača, kao i individualne konzultacije i timski rad s glavnim predavačima. Programom je obuhvaćeno i predavanje producenta koji će sudionike radionice detaljnije uputiti u televizijsku scenu europske audiovizualne industrije. HBO Europe, ovogodišnji partner radionice, ponudit će po završetku njezina održavanja financijsku nagradu za najbolji projekt u okviru svojega originalnog teritorijalnog prikazivanja.

Saznaj više.

 EAVE Producers Workshop

Vrijeme i mjesto održavanja: 2. – 9. ožujka 2017., Luksemburg; lipanj 2017, Lodz (Poljska); 23. – 30. listopad 2017, Kopenhagen (Danska)
Rok za prijavu: 16. rujna 2016.
Kontakt: satu@eave.org

EAVE (European Audiovisual Enterpreneurs) jedna je od vodećih radionica namijenjena treningu i razvoju europskih filmskih profesionalaca. Osmišljena je za 50 polaznika koji sudjeluju u tri radionice u trajanju od tjedan dana: prve dvije radionice usmjerene su na analizu i razvoj scenarija i projekata, legalne aspekte koprodukcije, marketinga, plasmana itd., a odvijaju se pod vodstvom vodećih europskih producenata. Treća radionica polaznicima omogućuje da svoje projekte predstave pred 60-ak urednika, predstavnika nacionalnih i regionalnih fondova, prodajnih agenata itd.

Saznaj više.

 Kinoklub Zagreb: radionica pisanja za film

Vrijeme i mjesto održavanja: listopad i studeni 2016.
Rok za prijavu: 19. rujna 2016.
Kontakt: visnja.pentic@gmail.com

Besplatna dvomjesečna radionica osmišljena za sedam polaznika čiji je cilj razviti prijavljeni sinopsis u kvalitetan scenarij. Za prijavu treba poslati sinopsis za kratkometražni film te kraći esej u kojem se obrazlaže autorska intencija te tema, motivi i ciljevi filma. Svaki od traženih zadataka treba imati između 2000 i 3000 znakova uključujući razmake. Za vrijeme trajanja radionice polaznici će biti dužni razvijati sinopsis s kojim su primljeni te pisati radove u skladu sa specifičnim zadacima koji će biti određeni prema individualnim afinitetima.  

Saznaj više.

 Script Development Workshop & Pitching Competition 

Vrijeme i mjesto održavanja: studeni 2016., Tirana (Albanija)
Rok za prijavu: 20. rujna 2016.
Kontakt: tifforum@tiranafilmfest.com

Trodnevna radionica namijenjena razvoju scenarija za 8 autora koji rade na svom prvom ili drugom filmskom projektu, odvija se u suradnji s Torino Film Labom u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Tirani. Nakon trodnevne radionice slijede još dva dana treninga za pitching, u kojem će se sudionici natjecati za Best Pitch Award.

Saznaj više.

 Torino Short Film Market

Vrijeme i mjesto održavanja: 18. – 20. studenog 2016., Torino (Italija)
Rok za prijavu: 30. rujna 2016.
Kontakt: promozione@centrodelcorto.it

Sajam kratkometražnog filma koji nastaje u organizaciji Filmskog festivala u Torinu. Podijeljen je u dvije programske cjeline: OLTRECORTO je namijenjen projektima dugometražnog filma, TV serija, digitalnih i gaming projekata koji nastaju kao nadogradnja ili na temelju postojećeg kratkometražnog filma, a DISTRIBTORS je namijenjen predstavljanju distribucijskih kuća koje se bave kratkometražnim filmom potencijalnim kupcima, posebice televizijskim. U oba slučaja organizatori pokrivaju dio troškova.

Saznaj više.

 ESP 2017: European Short Pitch

Mjesto i vrijeme održavanja: 9. – 15. siječnja 2017., Valletta (Malta); 16. siječnja – 28. veljače 2017. (online sesije); 23. – 26. ožujka 2017., Poznan (Poljska)
Rok za prijavu: 30. rujna 2016.
Kontakt: europe@nisimasa.com, communication@nisimasa.com

European Short Pitch je inicijativa čiji je cilj promicanje europskih koprodukcija kratkometražnih filmova, a čini je kombinacija scenarističke radionice, online sesija i koprodukcijskog foruma koji mlade scenariste umrežuje s filmskim profesionalcima iz cijele Europe. Odabranih 20 projekata (samostalni autori ili timovi redatelja/scenarista/producenta) razvijat će se kroz scenarističku rezidenciju i online sesije te naposljetku predstavljen na koprodukcijskom forumu pred 50-ak vodećih europskih producenata, financijera i distributera. Na ESP mogu se prijaviti redatelji, scenaristi i producenti, s time da autor scenarija mora imati izneđu 18 i 35 godina.

Saznaj više.

 C3PM

Vrijeme i mjesto održavanja: prosinac 2016., Pariz (Francuska)
Rok za prijavu: 30. rujna 2016.
Kontakt: Camille Ferrero, c.ferrero@courtsdevant.com

Europski sajam namijenjen koprodukciji i post-produkciji kratkometražnih filmova koji se odvija za vrijeme festivala kratkometražnog filma Paris Courts Devants. Program je osmišljen za deset nezavršenih projekata kratkometražnog filma u potrazi za koproducentom.

Saznaj više.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.