Preskoči na glavni sadržaj

Radioničarka – lipanj 2023.

Prijave na radionice, programe i javne pozive u Hrvatskoj i inozemstvu s rokovima za prijave u lipnju i početkom srpnja 2023. godine.

Tijekom lipnja 2023. i početkom srpnja 2023. godine ističu rokovi za dolje navedene radionice, javne pozive i programe. Podsjećamo da sve rokove za prijave na festivale te na radionice, natječaje, edukativne i networking programe, forume, pitchinge i sl. možete redovno pratiti putem našeg Kalendara događanja u sekciji Infocentar

 FEST FILM LAB: Directing Actors for Film  
Vrijeme i mjesto održavanja: 5. – 8. lipnja 2023., online
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: filmlab@fest.pt
Dvodnevna radionica režije glume na filmu, namijenjena redateljima, asistentima redatelja i studentima filma. Radionica je osmišljena za 25 sudionika, a vodi je priznati redatelj Pete Travis (Vantage Point, Endgame, Dredd). Radionica će biti naglašeno interaktivnog karaktera, a fokusirat će se na niz tema vezanih uz rad s glumcima na filmu tijekom faza pretprodukcije i produkcije. Polaznici će dobiti priliku izložiti i probleme s kojima su se susretali u vlastitom radu. Sudjelovanje se naplaćuje 499EUR.
Saznaj više

 Script Savages: rezidencijalna radionica  
Vrijeme i mjesto održavanja: 26. rujna – 4. listopada 2023. (mjesto TBA)
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: https://scriptsavages.club/contact/
Sedmodnevna rezidencijalna radionica namijenjena scenaristima koji razvijaju projekt dugometražnog igranog filma u vrlo ranoj fazi razvoja. Program karakterizira individualizirani pristup svakom projektu, a obuhvaća kolektivne sesije i konzultacije „jedan na jedan“, s naglaskom na potonje. Godišnje se održavaju dvije do tri radionice, a sudionicima se savjetuje prijaviti se, po završetku programa, na bar još jednu. Moguća je i prijava sudionika bez projekta.
Saznaj više

 FEST FILM LAB: Telling the Story with Sound  
Vrijeme i mjesto održavanja: 6. – 9.  lipnja 2023.; online
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: filmlab@fest.pt
Ova četverodnevna radionica namijenjena je filmašima koji se žele pozabaviti zvukom i njegovim narativnim svojstvima. Radionica je u potpunosti interaktivna te koristi zanimljive primjere na kojima će polaznici moći shvatiti i naučiti kako koristiti zvuk na kreativan način. Voditelj radionice je Mark Ulano, koji iza sebe ima četiri nominacije za Oscara i više od dva desetljeća suradnje s redateljem Quentinom Tarantinom. Uz njega će na radionici biti i Patrushkha Mierzwa, koja je radila na više od osamdeset filmova i televizijskih serija te je napisala nekoliko teorijskih knjiga o korištenju zvuka u filmu. Sudjelovanje na radionici naplaćuje se 500EUR.
Saznaj više

 "Oslobođeni film" - radionice izrade dokumentarnog i eksperimentalnog filma
Vrijeme i mjesto održavanja: 26.- 29. lipnja 2023., Zagreb
Rok za prijavu: do popune raspoloživih mjesta
Kontakt: marketing@cki-m.com
Radionica je prvenstveno zamišljena kao odgojna platforma koja od polaznika traži intenzivan kreativni i mentalni angažman, uči ih o vrednotama timskog rada, razvija njihove društvene i komunikacijske vještine te dodatno razvija kritičko razmišljanje pojedinca. Voditelji radionice, koja se održava u Centru za kulturu i informacije Maksimir, su Paula Skelin i Toma Zidić, a namijenjena je osobama starijim od 12 godina. 
Saznaj više

 SPID: scenaristički program Zora Dirnbach  
Vrijeme i mjesto održavanja: 15. lipnja – 15. studenoga 2023., Zagreb
Rok za prijavu: 1. lipnja 2023.
Kontakt: zoradirnbach@spid.com.hr
SPID – Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela pokreće novi razvojni program Zora Dirnbach za scenarije dugometražnih igranih filmova, s naglaskom na njihovu društvenu dimenziju i bavljenje sadržajnim elementima scenarija. Poziv je otvoren za sve članice i članove strukovnih udruga u polju scenaristike kao i studentice i studente dramaturgije i filmske režije umjetničkih akademija. Primarni cilj programa 'Zora Dirnbach' je otvaranje interdisciplinarnog istraživačkog prostora za rad na scenarijima dugometražnih igranih filmova, kroz suradnju s istaknutim humanističkim znanstvenicama, aktivistkinjama i istraživačicama koje su angažirane kao potencijalne mentorice u sklopu programa. Sudjelovanje u programu honorirano je stipendijom, a po završetku programa odabrani autori i/ili autorice predat će novu verziju scenoslijeda, treatmenta ili scenarija te izvještaj o radu u sklopu programa.
Saznaj više

 STIFF 2022: Poziv za umjetničke radove – All Game No Play  
Vrijeme i mjesto održavanja: 22. – 26. studenog 2023., Rijeka
Rok za prijavu: 4. lipanj 2023. 
Kontakt: office@studentfilmfestival.eu 
STIFF festival već desetu godinu za redom razvija popratni izložbeni program koji razrađuje i komplementira tematski fokus filmskog programa. S naglaskom na suvremene umjetničke prakse, popratni program STIFF-a okuplja umjetnike iz cijelog svijeta koji svojim radom propituju značajne pojave društvene, političke, ali i intimne svakodnevice. Ovogodišnja tema festivala je Desetljeća. Budući da festival slavi 10 godina postojanja, izložba će također istražiti i ispitati promjene koje su se dogodile u proteklih deset godina te kako su se infiltrirale i transformirale svakodnevni život. Prijave su otvorene za audiovizualne medije, izvedbe, participativne radove i upute, digitalne radove (GIF, meme, NFT, računalna grafika, 3D objekti, video igre, web stranice, mobilne aplikacije, video), instalacije, interaktivne objekte, strojeve, kao i sonična i tekstualna djela koja se mogu interpretirati u izložbenom ili javnom prostoru baveći se temom Desetljeća u najširem smislu.
Saznaj više

 Kino klub Split: radionica rasvjete
Vrijeme i mjesto održavanja: 10. - 12. lipnja 2023., Split
Rok za prijavu: 5. lipnja 2023.
Kontakt: press@kinoklubsplit.hr
Radionicu rasvjete održat će dugogodišnji član kluba Tonći Gaćina. Na radionici polaznici će se upoznati s karakteristikama rasvjetnih tijela i ulogom rasvjete na filmu, ali i dobiti nove ideje kako se zanimljivo osvjetljenje može postići s rasvjetom koju imamo u svom neposrednom okruženju. Polaznici će imati priliku sudjelovati u praktičnom radu koristeći opremu Kino kluba u prostorijama udruge te na zajedničkom snimanju u interijeru i eksterijeru. Za članove kluba radionica je besplatna, dok za sve ostale kotizacija po radionici iznosi 20 eura. Polaznici koji prođu tri radionice stječu pravo na učlanjenje. 
Saznaj više  

 ACE Series Special 2023: radionica razvoja TV projekata  
Vrijeme i mjesto održavanja: 30. listopada – 4. studenog 2023. München (Njemačka)
Rok za prijavu: 6. lipnja 2023.
Kontakt: info@ace-producers.com  
Radionica za iskusne producente koji žele realizirati TV projekte unutar svoje produkcijske kuće i/ili koji teže usavršiti znanja razvoja i proizvodnje dramskih TV serija za međunarodnu publiku. Za sudjelovanje će biti odabrano 16 producenata s projektima TV serija u razvoju. Radionica je usmjerena na kreativne i financijske aspekte proizvodnje TV serija, ali u okviru programa održavaju se i predavanja o marketingu, razvoju publike, međunarodnim suradnjama i izradi poslovnih strategija kao i tečaj o korisnim alatima za razvoj sadržaja za format dramskih TV serija. Producenti će imati priliku raditi na svojim projektima s osobnim mentorima i kroz umrežavanje s polaznicima radionice.
Saznaj više  

 Kino klub Split: radionica kamere
Vrijeme i mjesto održavanja: 14. - 16. lipnja 2023., Split
Rok za prijavu: 9. lipnja 2023.
Kontakt: press@kinoklubsplit.hr
Radionicu kamere vodit će iskusni predavač, snimatelj i redatelj Boris Poljak. Namijenjena je svima koji žele naučiti osnove snimanja i upravljanja kamerom. Za članove kluba radionica je besplatna, dok za sve ostale kotizacija po radionici iznosi 20 eura. Polaznici koji prođu tri radionice stječu pravo na učlanjenje. 
Saznaj više 

 Pulski filmski festival: Filmovi u nastanku  
Vrijeme i mjesto održavanja: 15. – 23. srpnja 2023, Pula 
Rok za prijavu: 10. lipnja 2023.
Kontakt: alice@pulafilmfestival.hr 
Predstavnici filmske industrije pozivaju se da prijave projekte u fazi postprodukcije u industrijski program 70. Pulskog filmskog festivala – "Filmovi u nastanku". Prijave su otvorene za sve projekte unutar kategorije Hrvatskog filma i Manjinske hrvatske koprodukcije Međunarodnog programa. Program je izmijenjen i dopunjen na način da projekt predstavlja redatelj, producent ili koproducent filma na engleskom jeziku, i to u prvom redu delegatima međunarodnih filmskih festivala, prodajnim agentima i distributerima. Za predstavljanje projekta, predstavnici imaju na raspolaganju osam minuta minuta tijekom kojih je poželjno, ali neobavezno, prikazati jedan ili više kratkih isječaka iz filma. Program je natjecateljskog karaktera, a o najboljem projektu odlučit će međunarodni ocjenjivački sud, sastavljen od stručnjaka iz područja filmske produkcije i plasmana, koji će dodijeliti vrijedne nagrade. Prijave se zaprimaju putem OBRASCA  na stranicama festivala, a otvorene su do 10. lipnja u ponoć. 
Saznaj više

 Kino klub Split: radionica montaže
Vrijeme i mjesto održavanja: 18. – 22. lipnja 2023., Split
Rok za prijavu: 12. lipnja 2023.
Kontakt: press@kinoklubsplit.hr
Radionicu montaže vodit će dugogodišnji predavač Kino kluba Split Dragan Đokić. Polaznici će na radionici proći kroz kratku povijest filmske montaže, osnovne stilske postupke filmske montaže, osnove rada u nelinearnim programima za filmsku i video montažu, pojedinačni rad polaznika u odabranim programskim paketima, montiranje scena, kreativno oblikovanje filma/videa, postprodukcija, osnovna obrada slike (color correction), osnovna obrada zvuka i glazbe, eksportiranje i formati. Za članove kluba radionica je besplatna, dok za sve ostale kotizacija po radionici iznosi 20 eura. Polaznici koji prođu tri radionice stječu pravo na učlanjenje. 
Saznaj više  

 Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić  
Vrijeme i mjesto održavanja: 17. – 25. kolovoza 2023., Varaždin; 28. kolovoza – 1. rujna 2023., Pula
Rok za prijavu: 15. lipnja 2023.
Kontakt: obrazovni@hfs.hr
Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić je desetodnevni obrazovni program namijenjen profesorima, odgajateljima, studentima, članovima klubova i udruga te samostalnim autorima zainteresiranima za film i medijsku kulturu. Program Škole sastoji se od predavanja, metodičke radionice, video radionice, projekcije filmova i skupne rasprave o filmu. Svrha je programa prenijeti temeljna znanja za provedbu nastave, a putem radionica omogućiti stjecanje neposrednih stvaralačkih i radnih iskustava korisnih za nastavu te za upućeniji praktični rad s učenicima.
Saznaj više  

 Radionica Kampus Motovun
Vrijeme i mjesto održavanja: 26. – 29. srpnja 2023., Gorski kotar
Rok za prijavu: 15. lipnja 2023.
Kontakt: studenti@motovunfilmfestival.com
Kampus Motovun ljetni je edukativni program za filmske profesionalce, poluprofesionalce, studente i sve one koji o filmu žele znati više. Ovaj raznolik radionički i filmski program održava se za vrijeme Motovun film festivala od 26. – 29. srpnja, od ove godine na novoj lokaciji. U hladovini gorskokotarske šume imat ćete priliku iskusiti nove tehnologije poput VR-a, augmentirane stvarnosti, 3D snimanja i skeniranja ili Kinect trackinga i naučiti kako ih primijeniti na svojim filmskim projektima. Uz to su organizirana predavanja o temama i dilemama koje muče svakog mladog filmaša, kao i ono najvažnije – studenti predstavljaju svoje filmske škole i edukativne programe i razmjenjuju iskustva. Predstavljanje škola, koje rade studenti za studente, prati i prikazivanje studentskih filmova.
Saznaj više

 San Sebastian: Koprodukcijski forum Europe i Latinske Amerike  
Vrijeme i mjesto održavanja: 22. – 30. rujna 2023., San Sebastian (Španjolska)
Rok za prijavu: 15. lipnja 2023.
Kontakt: industryclub@sansebastianfestival.com
Forum namijenjen umrežavanju filmskih profesionalaca iz Europe i Latinske Amerike, koji se odvija tijekom Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu. Prijaviti se mogu dugometražni projekti u fazi razvoja, koji već imaju osigurano 20% financiranja i koji imaju profesionalnu ili sadržajnu poveznicu s Latinskom Amerikom (producenti, lokacije snimanja, glumci, scenarij).
Saznaj više  

 CPH:LAB  
Vrijeme i mjesto održavanja: 12. rujna 2023., online; 17. – 23. listopada 2023., Kopenhagen (Danska); studeni 2023. - veljača 2024., online; 15. – 26. ožujka 2024., Kopenhagen (Danska)
Rok za prijavu: 22. lipnja 2023. 
Kontakt: lab@cphdox.dk
Program CPH:LAB nastao je u sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma CPH:DOX a svrha mu je razvoj novih talenata i poticanje prekogranične suradnje i dugoročnih profesionalnih odnosa između filmskih profesionalaca koji rade na projektima dokumentarnih filmova. CPH:LAB izabrat će ove godine do 9 projekata i 20 sudionika iz cijelog svijeta, prvenstveno Europe, a pruža im prostor i strukturu za kreativnu, interdisciplinarnu suradnju i razvoj projekata koji istražuju odnos dokumentarnog filma i digitalne tehnologije. Radionica se sastoji od četiri faze.
Saznaj više

 CineLink Work in Progress 2023.  
Vrijeme i mjesto održavanja: 11. – 18. kolovoza 2023., Sarajevo (Bosna i Hercegovina)
Rok za prijavu: 29. lipnja 2023.
Kontakt: wip@sff.ba
CineLink Work in Progress namijenjen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima u postprodukciji. Cilj je programa predstaviti do deset odabranih projekata pomno selektiranim distributerima, prodajnim zastupnicima, umjetničkim izbornicima festivala, predstavnicima javnih fondova i post-produkcijskim kućama kako bi ostvarili uvjete za dovršavanje, promidžbu i plasiranje na međunarodnom tržištu.
Saznaj više

 DOK Co-Pro Market  
Vrijeme i mjesto održavanja: 9. – 10. listopada 2023., Leipzig (Njemačka) i online 
Rok za prijavu: 29. lipnja 2023.
Kontakt: u.schmidt@dok-leipzig.de
Koprodukcijski sajam namijenjen dugometražnim dokumentarnim filmovima u razvoju s međunarodnim potencijalom. Prijavljeni projekti moraju biti u razvoju ili u ranoj fazi produkcije, ali s pripremljenim vizualnim materijalima i planom financiranja.
Saznaj više  

 CineKid: Junior Co-production Market  
Vrijeme i mjesto održavanja: 24. – 27. listopada 2023., Amsterdam (Nizozemska)
Rok za prijavu: 4. srpnja 2023.
Kontakt: professionals@cinekid.nl
Koprodukcijski sajam namijenjen spajanju autora inovativnih dječjih filmskih i televizijskih projekata s potencijalnim financijerima, koproducentima i distributerima/prikazivačima. Prijavljeni projekti trebaju imati osigurano 10% financiranja te potvrđenu produkcijsku kuću u zemlji iz koje dolaze.
Saznaj više 

 MakeCoProDox Forum  
Vrijeme i mjesto održavanja: 21. – 23. kolovoza 2023., Skopje
Rok za prijavu: 1. srpnja 2023.
Kontakt: forum@makedox.mk
Glavni cilj Foruma je razviti strateški plan za povećanjem broja koprodukcija dokumentarnog filma među zemljama Balkana. Na Forumu sudjeluju predstavnici 12 regionalnih filmskih agencija i 10 projekata u različitim fazama produkcije. Moguće je prijaviti se s dugometražnim dokumentarnim filmom ili s projektom u razvoju ili u ranoj fazi produkcije. 
Saznaj više  

 Biennale College Cinema  
Vrijeme i mjesto održavanja: 7. – 16. listopada 2023., Venecija (Italija)
Rok za prijavu: 3. srpnja 2023.
Kontakt: college-cinema@labiennale.org
Radionica namijenjena razvoju mikro budžetnih filmskih projekata kojoj je cilj proizvodnja barem četiri dugometražna mikro budžetna filma. Radionica je otvorena za 9 timova redatelja debitanata (prvi ili drugi film) te producenata, koji iza sebe imaju barem tri audiovizualna djela ili jedan dugometražni film. Cilj je u sklopu radionice završiti do četiri dugometražna igrana filma koji će biti prikazani na 81. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.
Saznaj više  

 MIDPOINT Shorts 2023 - 2024  
Vrijeme i mjesto održavanja: rujan 2023. (uvodna online radionica); 16. – 22. listopada 2023., Prag (Češka); siječanj 2024., Trst (Italija), u sklopu koprodukcijskog foruma When East meets West
Rok za prijavu: 6. srpnja 2023.
Kontakt: sona.morgenthalova@midpoint-institute.eu
Program namijenjen razvoju kratkometražnih igranih filmova. Prijaviti se mogu timovi scenarista i/ili redatelja i producenata koji razvijaju profesionalni ili diplomski film. Program se sastoji od jedne online i dvije rezidencijalne tijekom kojih će polaznici raditi na razvoju scenarija i projekta te steći znanje o promotivnim strategijama u fazi razvoja.
Saznaj više   

 MIA Co-Production Market & Pitching Forum  
Vrijeme i mjesto održavanja: 9. – 13. listopada 2023., Rim (Italija) 
Rok za prijavu: 7. srpnja 2023.
Kontakt: coproduction@miamarket.it
Koprodukcijski sajam u sklopu kojeg se će biti izabrano oko 50 projekata iz cijelog svijeta, u kategorijama dugometražnog igranog filma, dokumentarnog filma i televizijske serije.
Saznaj više  

 ZFF Industrija: Moj prvi scenarij  
Vrijeme i mjesto održavanja: 5. – 12. studenog 2023., Zagreb
Rok za prijavu: 20. srpnja 2023.
Kontakt: infoindustry@zagrebfilmfestival.com
Redovna radionica programa Industrija Zagreb Film Festivala, namijenjena filmašicama i filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film. Cilj je radionice pomoći mladim autori(ca)ma u izradi scenarija za prvi dugometražni igrani film, uz vodstvo dvojice script doctora. Uz intenzivan program praktičnog rada, s naglaskom na grupnom radu i na rješavanju problematičnih dijelova, u opuštenoj radnoj atmosferi mladim će se kolegama nastojati pomoći da što uspješnije dovrše svoje scenarističke radove. Od pristiglih prijava bit će odabrano ukupno šest sudionika/ca radionice, od kojih dvoje iz Hrvatske. Radionica je besplatna za sve polaznike.
Saznaj više

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.