Preskoči na glavni sadržaj

Rade Šerbedžija i Nebojša Slijepčević dobitnici Nagrade Vladimir Nazor

Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja, a o dobitnicima odlučuje Odbor Nagrade Vladimir Nazor na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti.

Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 6. svibnja 2019. godine donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma. Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo.

Nagradu za životno djelo u području filmske umjetnosti dobio je glumac i redatelj Rade Šerbedžija, a godišnja nagrada pripala je redatelju Nebojši Slijepčeviću za dokumentarni film Srbenka

Popis svih dobitnika možete pogledati na stranici Ministarstva kulture

Svečana dodjela Nagrade Vladimir Nazor za 2018. godinu održat će se u utorak, 18. lipnja 2019. godine, u Hrvatskom državnom arhivu.

Rade Šerbedžija već je osvojio Nagradu Vladimir Nazor i to 1976. u području kazališne umjetnosti. Svoju je glumačku karijeru započeo odmah po završetku Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu i to na daskama kazališta Gavella i Hrvatskog narodnog kazališta. Početak filmske karijere obilježili su mu naslovi poput Crne ptice, Idu dani, U gori raste zelen bor,  Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Kiklop i mnogi drugi. Nakon odlaska u SAD započinje svoju inozemnu karijeru u filmu i na televiziji. U Rijeci je osmislio i pokrenuo poslijediplomski studij 'Gluma, mediji, kultura' na kojem od 2011. godine i predaje, a suosnivač je i kazališta Ulysses. Dobitnik je mnogih domaćih i inozemnih nagrada, među kojima je i Nagrada Mary Pickford za sveukupni doprinos u svjetskom filmu, koju mu je dodijelila Međunarodna novinarska akademija u Los Angelesu početkom ove godine. 

Nebojša Slijepčević je nakon diplomiranja s Akademije dramske umjetnosti režirao brojne televizijske dokumentarce, poput epizode serijala City Folk u produkciji EBU-a (European Broad Union). Jedan je od autora dokumentarnog serijala Direkt. Kao kreativni producent surađivao je na serijalu Romi u Evropi, koji je nastao u koprodukciji desetak europskih zemalja. Autor je i animiranog filma Pas/zec te kratkog igranog filma Šamar koji je bio omnibusa Zagrebačke priče. 2013. režirao je dokumentarnu komediju o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću Gangster te voli koja je osvojila brojne nagrade u Hrvatskoj i u svijetu. Njegov posljednji film Srbenka, također višestruko nagrađivan, svjetsku premijeru imao je na uglednom festivalu Visions du Reel u Nyonu, gdje je nagrađen posebnim priznanjem žirija. Nakon toga je usljedila nagrada Doc Alliance u Cannesu te Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu i mnoga druga priznanja. 

Naslovna fotografija: (kolaž: slijeva na desno) Rade Šerbedžija; Nebojša Slijepčević

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.