Preskoči na glavni sadržaj

Prvi hrvatski 3D stereoskopski film Arheo 29 na festivalu 25 FPS!

Animirano-eksperimentalni film Arheo 29 Vladislava Kneževića nastao je 2010. godine u produkciji Bonobostudija, a sada je dobio i novu, 3D stereoskopsku verziju koja će biti prikazana u okviru Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (Studentski centar, 20. - 25. rujna 2011.).

Početak prikazivanja bit će obilježen kratkom prezentacijom 22. rujna u 15 sati u Klubu SC, nakon čega će posjetitelji Festivala 25 FPS svaki dan do subote, 24. rujna u 19 sati moći pogledati film na 3D televizoru kojeg je za ovu priliku ustupila Livada produkcija.

Stereoskopsku sliku na Arheu 29 napravio je Mario Kalogjera, ujedno zaslužan za animaciju, kompoziting i specijalne efekte na prvoj verziji filma. Istraživanje medijskih formi kroz povijest bila je polazišna ideja Arhea 29, a arheološko iskopavanje vidljivo je i kroz postupak obrade i korištenja arhivskih zapisa – od izrezanih novinskih fotografija, pa sve do stereoskopske tehnologije koja gledatelju pruža novi i jedinstveni doživljaj filma.

Vladislav Knežević u Arheu 29 kroz asocijativni niz fotografija iz ilustriranog časopisa Svijet iz 1929. godine uz sugestivnu glazbu Viktorije Čop slaže svojevrsni filmski žurnal s današnjim pogledom na vrijeme zatišja prije velike krize, rata i podjele svijeta, u kojemu se slike bezbrižne dokolice izmjenjuju s prizorima nadolazeće katastrofe.

Arheo 29 inače i dalje izaziva zanimanje međunarodnih filmskih festivala, pa će u narednih mjesec dana biti prikazan u programima filmskih festivala u Ourenseu, Lilleu i Jihlavi.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.