Preskoči na glavni sadržaj

Prva dama Dubrave proglašena prvom damom Tabora

Barbara Vekarić osvojila je Veronikinu lubanju za najbolji film u domaćoj konkurencijii zahvaljujući Prvoj dami Dubrave, posebnu je pohvalu žirija dobio dokumentarni film Čistina redatelja Vjekoslava Gašparovića, a drugo priznanje Petra Zlonoga za animirani film Daniil Ivanoviču, slobodan si.

Na jubilarnom, desetom Tabor Film Festivalu Veronikina lubanja za najbolji film u domaćoj konkurenciji pripala je Barbari Vekarić za film Prva dama Dubrave. Tročlani žiri u sastavu scenarist i redatelj Juraj Lerotić, slovenski filmski redatelj i konceptualni umjetnik Miha Knific te Tomasz Gestwicki, osnivač produkcijskog studija Filmpoint, obrazložio je svoju odluku sljedećim riječima:

Redateljica je sa svojom vještinom, dramaturgijom, uporabom dijaloga, kamere i montaže napravila moderan, kompaktan i emocionalno snažan film. Uz aktualnu priču urbane glazbene scene teenagera uspijeva govoriti i o otuđenosti obitelji te međusobnim odnosima pojedinaca zaglavljenih u današnjem svijetu. Film je jedan od onih za koje ne želiš da završi.

Posebnu pohvalu žirija domaće konkurencije dobio je dokumentarni, autobiografski film Vjekoslava Gašparovića Čistina. Iako se radi o akutnom problemu, ovaj film nije direktno adresiran i ne proziva nikoga, on je meditacija ili još točnije requiem mjestu kojeg uskoro više neće biti. U tome je njegova neobičnost, ljepota i snaga. Nagrađujemo autorovu vještinu i društveni angažman, izjavio je žiri.

Drugo priznanje dodijeljeno je animiranom filmu Daniil Ivanoviču, slobodan si autorice Petre Zlonoge. Film je realiziran tehnikom piksilacije, kroz koju je autorica animirala sebe samu. Žiri je film nagradio jer uspijeva napraviti poetično putovanje kroz sjećanja, pitanja, dileme, te otkriva i razmišlja o egzistencijalnim pitanjima čovjeka. Iako se obraća pojedicu govori svima nama. To razmišljanje se na znakovnoj razini snažno nadopunjuje sa animacijom koja nema namjeru biti ambiciozna, ali sa svojom idejom dodirne gledaoca. Autorica svojim angažmanom prekoračuje samu formu animacije kao medija i prelazi u performativni body art.

Popis ostalih nagrada potražite na službenoj stranici festivala.

Tabor Film Festival međunarodni je festival kratkometražnog filma i jedinstveni takav festival u Hrvatskoj s podrškom Hrvatskog audiovizualnog centra. Na ovogodišnjem, desetom izdanju u Kumrovcu predstavio je najopsežniji program do sada: od 8. do 14 srpnja prikazano je više od 200 filmova u šest programa međunarodne i četiri programa domaće konkurencije. Organizator festivala je udruga GOKUL (Građanska organizacija za kulturu).

Naslovne fotografije: Prva dama Dubrave; Daniil Ivanoviču, slobodan si

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.