Preskoči na glavni sadržaj

Propeler 17. Motovuna ukrajinskom Plemenu

Motovun, 30. srpnja – Ukrajinski film Pleme redatelja i scenarista Myroslava Slaboshpytskiyja pobjednik je 17. Motovun Film Festivala.

Radnja Plemena (Plemya) smještena je u internat za gluhe, u kojem glavni junak pronalazi svoj put kroz hijerarhiju kriminalne organizacije rušeći pritom sva njena nepisana pravila. Čitava komunikacija u filmu odvija se na ukrajinskom znakovnom jeziku, a prikazuje se bez titlova. Film je svjetsku premijeru imao u svibnju u 53. Tjednu kritike u sklopu 67. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, u kojem je osvojio Grand Prix i nagradu France 4 Visionary.

O motovunskom Propeleru ove je godine odlučivao poseban žiri – Žiri u egzilu, koji su činili umjetnici i aktivisti koji su zbog svog djelovanja bili prisiljeni napustiti zemlje u kojima su rođeni: Jafar Panahi (redatelj, Iran), Inna Shevchenko (aktivistica, Ukrajina), Nikolaj Kalezin (redatelj, Bjelorusija), Natalia Kaliada (redateljica, Bjelorusija) i Ala'a Basatneh (aktivistica, Sirija).

Posebno priznanje žirija osvojio je njemački film Policajčeva žena (Die Frau des Polizisten) Philipa Gröninga, nagrađen posebnim priznanjem i lani u Veneciji, dok je nagrada Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI otišla švedskom redatelju Rubenu Östlundu za film Viša sila (Turist), opservacijsku komediju o ulozi muškarca u modernom obiteljskom životu.

U kategoriji Motovunski kratki prošlogodišnji pobjednik Christos Nikou najboljim je proglasio poljski film Arena, redatelja i scenarista Martina Ratha, koji govori o autostoperu koji igrom slučaja završi u izoliranoj planinskoj zajednici.

Posebne nagrade 17. Motovuna dodijeljene su Arsenu Dediću, za 50 godina rada na filmskoj glazbi, te ruskom filmašu Andreju Zvjagincevu – nagrada Maverick koju festival dodjeljuje za „filmske autore koji su se izborili za svoj osobeni put“.

Festival je zaključen večeras, a nastavlja se do 3. kolovoza u Buzetu programom za djecu i mlade Buzz@teen te skorašnjim programom Motovun u Zagrebu. 17. izdanje Motovuna donijelo je najveći broj filmova dosad, među njima laureata Pule Broj 55 Kristijana Milića i Djecu tranzicije Matije Vukšića u dugometražnoj te Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, Stol između Silve Ćapin, Pragove Dijane Mlađenović i Igre, film nastao na Međunarodnoj filmskoj radionici Festivala tolerancije, u kratkometražnoj konkurenciji.

Više informacija o nagradama 17. Motovun Film Festivala možete doznati na službenim stranicama.

Naslovna fotografija: Pleme

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.